Polscy Libertarianie

SzabloZębny

New Member
329
4
Czyli naród, który za pośrednictwem swoich przedstawicieli parlamencie, winien spłacić ten dług! :> Wróciliśmy do punktu wyjścia.

Barcisz

New Member
111
2
powinni spłacić ci, co zadłużali naród. ja tam na przykład nikomu pełnomocnictwa nie dawałem, żeby mnie zadłużał w parlamencie, więc jak już pozbędziemy się tego syfu, to ja mam czyste konto:)

qatryk

Member
179
2
SzabloZębny napisał:
Panarchia to tylko inne określenie dla anarchii zastosowane w celach propagandowo-dialektycznych.

Mógłbyś rozwinąć, bo jakoś mi się nie wydaje... bo tak może i jest ale w dość wąskim rozumieniu przede wszystkim anarchii.

SzabloZębny

New Member
329
4
Bo anarchia ma cholernie negatywne konotacje, wiec - jak mi sie wydaje - ktos sobie wymyslil PANarchie. :/

Opieram swoje mniemanie na intuicji oraz takim jednym tekscie* nieznanego autorstwa, ktory ktos z was umiescil kiedys na liberalisie.pl, z ktorego wynikalo, iz panarchia to troszke inna anarchia..

*Takim historycznym, z opisem przemian systemowo-ustrojowych ku pelnej wolnosci.

qatryk

Member
179
2
panarchia to raczej termin naukowy, opisujący rzeczywistość - w terminologii politycznej oznacza zdaje się jeszcze większą utopie (na dzień dzisiejszy) niż anarchia - w spółistnienie na tym samym terytorium ludzi podporządkowanych państwu i ludzi jemu nie podporządkowanych. Cos taki minarchizm ino nie tylko gospodarczy ale i prawny. Przy czym panarchia w swoim pierwotnym znaczeniu niewiele ma z tym współnego - polecam zajrzeć tu: http://arkadiusz.jadczyk.salon24.pl/664 ... -panarchia
Mały cytacik:
Panarchia, termin wprowadzony celem opisania ewoluujących systemów hierarchicznych o wielu wzajemnie powiązanych elementach. ...) Panarchia to struktura w której systemy, włączając w to przyrodę (np. lasy) i społeczeństwo (np. kapitalizm), a także hybrydy (np. instytucje zarządzające zasobami naturalnymi) są ze soba powiązane poprzez nieustanne cykle adaptacyjne wzrostu, gromadzenia, restrukturyzacji odnowy.

Barcisz

New Member
111
2
angielska wikipedia napisał:
Panarchy as freely choosing government
In his 1860 article “Panarchy” de Puydt, a firm supporter of laissez-faire economics, applied the concept to the individual's right to choose any form of government without being forced to move from their current locale.
czyli nie ma tu rozbieżności z polską wikipedią, jaką sugeruje w artykuł Jadczyka, angielska wikipedia podaje po prostu kilka znaczeń tego terminu.
polska wikipedia napisał:
Panarchia - jest to nazwa dla systemu politycznego, w którym istnieją współpokojowo różne formy ustrojowe.
czyli panarchia to forma anarchii. w anarchii nikt nie zabrania tworzenia dobrowolnych rządów. anarchia to brak odgórnego, przymusowego rządu. cała rozkmina z panarchią to tylko zauważenie pewnej możliwości obrotu spraw w anarchii. moim zdaniem całkiem prawdopodobnej na początku, bo na dłuższą metę nie wyobrażam sobie na wolnym rynku tak słabo zarządzanego przedsiębiorstwa z tak dużym wachlarzem usług, które na dodatek ma w dupie klientów. twory przypominające nasze obecne państwo będą w anarchii wymierać...

A

Antoni Wiech

Guest
Zmieniłem zdanie. Niech oni wypierdalają i bawią się w politykę pod innym szyldem.

Bart Es

Member
80
6
Właśnie wczoraj sobie również zajrzałem na ich stronkę i zwalił mnie z krzesła ten wpis o Piłsudzkim. Jak chcecie sobie chłopaki coś tam działać to ch..., działajcie ale zmieńcie nazwę. Dzięki Bogu, nie widze, żeby jakąkolwiek popularność ta strona póki co zdobyła i pewnie nie zdobędzie. Oby szybciej znikła, niż się pojawiła.

Pablo Escobar

New Member
5
0
Aż się zapytałem u źródła :

Ja: po co wasza strona ma w nazwie libertarianizm ? tak z ciekawości pytam ...
Krzysio: Hmmm, szukaliśmy domeny i to nam wpadło pod rękę, a że jest to raczej zgodne z naszymi przekonaniami...

?!?!?!

OP
OP
Słupek

Słupek

Member
335
2
Może zamiast tak ich opieprzać i wyśmiewać przeprowadzimy działalność misyjną i nawrócimy bezbożników na Jedyny Słuszny Rothbardianizm (czy tam Rothbardyzm)?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 748
@Giga
Nie dawaj bezpośrednich linków na ich stronę. Pls.
@Antoni Wiech
A Ty nie kopiuj takiego linka ;)

Przeedytujcie to w wolnej chwili.

A z tym kutasem Józkiem to przegięli. To niemalże jak Pisory.

Giga

New Member
262
5
Słupek napisał:
Może zamiast tak ich opieprzać i wyśmiewać przeprowadzimy działalność misyjną i nawrócimy bezbożników na Jedyny Słuszny Rothbardianizm (czy tam Rothbardyzm)?

libertarianin [kropka] pl/poglady/#comment-34

Myślę, że jak odpowiedzą, to będzie można realizować Twój plan

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 748
Ją uważam, że jak ktoś sławi tego socjalistycznego sk**syna i bandytę Józka, to ma nierówno nasrane pod czaszką. Szkoda na takie stworzenia czasu.

C

Cngelx

Guest
Oni chyba są tym czymś co może wyjść z ludzi poddawanych jednocześnie wpływom telewizji, jedynej słusznej historii nauczanej w szkole - sławią jednego z większych zbrodniarzy XX w.; internetu - pewne elementy korwinizmu; otoczenia, znajomych i rodziny. Podejrzewam, że gdyby odciąć im neta to by pewnie wstąpili do młodzieżówki PO. Do tych wpływów dochodzi jeszcze oczywiście bunt (akurat IMO to jest zdrowe) przeciwko istniejącemu porządkowi. No i jest to co jest.

Może jakby swoją doktrynę nazwali np kornakiewiczyzm to na upartego można by było to uznać za nurt libertarianizmu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 748
Jak w takim tempie będą zmieniać poglądy to za parę miesięcy dojdą przez trockizm do syjonizmu :)

Do góry Bottom