Połowa Amerykanów na socjalu

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
@shogu

Czy najbogatsi płacą podatki? - tak, płacą.
Czy ukrywają część swoich dochodów? - tak, zapewne ukrywają.

Ty z kolei napisałeś, że najbogatsi praktycznie nie płaca podatków, po czym zasugerowałeś, że to z powodu tego, iż ukrywają oni swoje dochody. Ja ci pokazuje, że płacą i to relatywnie duże sumy. Pokazałem również w tym i innych wątkach, że redystrybucja jest gigantyczna i odbywa się we wszystkie strony, nie tylko od biednych do bogatych, ale także np. od średnich do biednych. Trudno oszacować rozmiar państwa socjalnego - szczególnie jego ukrytej części.

Jak chcesz dalej kłamać, kręcić i mataczyć, to dobre miejsce na to jest na lewica.pl.

G

grudge

Guest
Po pierwsze, to income tax jest tylko jednym z podatków. Po drugie, należy sprawdzić, czy te 10% największych płatników nie jest jednocześnie największymi biorcami z budżetu.
Chciałbym to przeczytać, ale nie mogę znaleźć w wyszukiwarce. Te proporcje wcale nie są jakieś dziwne. Jeśli w rodzinie facet pracuje i utrzymuje swoją żonę i trójkę dzieci, to też można powiedzieć, że 20% populacji utrzymuje 80%.
Mój błąd. Nie na bankier.pl lecz na forsal.pl
http://forsal.pl/artykuly/634021,bi...usa_ue_i_japonii_rozwijaja_sie_tak_wolno.html
W 2009 roku, pierwszy raz w amerykańskiej historii, niższa klasa średnia (gospodarstwa zarabiające więcej niż 40 proc. najbiedniejszych i mniej niż 40 proc. najbogatszych) płaciła ujemne podatki netto (były one mniejsze, niż wynosiła wartość transferów od rządu). Przy tym aż 85 proc. wpływów podatkowych netto (po odjęciu otrzymywanych od rządu środków) pokrywanych było z kieszeni 20 proc. najbogatszych podatników. Oznacza to, że 80 proc. Amerykanów praktycznie nie składa się na utrzymywanie sektora publicznego. Taka sytuacja grozi erozją demokratycznych instytucji, gdyż zbyt wielu jest potencjalnych beneficjentów rozszerzania państwa opiekuńczego.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
grudge dobry tekst Bitnera, dzięki za cynk. Szczególnie cenne są wzmianki o0 książce Tylera Cowena, zaraz zrobię risercz na jej temat.

S

shogu2

Guest
@shogu

Czy najbogatsi płacą podatki? - tak, płacą.
Czy ukrywają część swoich dochodów? - tak, zapewne ukrywają.

Ty z kolei napisałeś, że najbogatsi praktycznie nie płaca podatków, po czym zasugerowałeś, że to z powodu tego, iż ukrywają oni swoje dochody. Ja ci pokazuje, że płacą i to relatywnie duże sumy. Pokazałem również w tym i innych wątkach, że redystrybucja jest gigantyczna i odbywa się we wszystkie strony, nie tylko od biednych do bogatych, ale także np. od średnich do biednych. Trudno oszacować rozmiar państwa socjalnego - szczególnie jego ukrytej części.

Jak chcesz dalej kłamać, kręcić i mataczyć, to dobre miejsce na to jest na lewica.pl.

A ty dalej swoje ...

Statystyka ktora nie uwzglednia danej grupy spolecznej nie moze byc dowodem na to ze placi ona podatki , to jest sprzeczne z zasadami logiki.

Hitch

3 220
4 880
9638.jpg

Do góry Bottom