Podziel się zażenowaniem

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 792
Poza tym, fizycznie są podobni do Hindusów, prawdopodobnie napłynęli kiedyś do Europy właśnie z rejonów Indii.
Oczywiście - co tłumaczy ich kastowe naleciałości i umiłowanie muzyki i tańca, to jest odpierdalanie Bollywoodu. Oglądacie slumdogów-milionerów z ulicy, bo cudze chwalicie, swego nie znacie. Po co jechać do Indii, skoro gdzieniegdzie Indie można znaleźć u siebie? ;)

Myślę, że im większe skupiska ludzi, im większa gęstość zaludnienia, tym większe szambo się robi. Człowiek musi oddychać, mieć przestrzeń, własność, czas by się zorroganizować. Cyganie żyją w kolektywach, gdzie indywidualizm to ciężka przewina. Nie jest prawdą, że Cygan taki się rodzi, on jest tak a nie inaczej kształtowany już od kołyski.
Dokładnie. Jakby to powiedział znany rasista, kawador; Cygan nie Murzyn, swój rozum ma.

Sputnik

Szalony naukowiec
482
2 171
Ja bym obstawał, że cygany są takie opóźnione w rozwoju bo "matki" karmiły ich solidną dawką wywaru z maku aby cicho siedziały(i fazowały) obok matki kiedy ta żebrze.

D

Deleted member 4683

Guest
Cyganie żyją w kolektywach, gdzie indywidualizm to ciężka przewina. Nie jest prawdą, że Cygan taki się rodzi, on jest tak a nie inaczej kształtowany już od kołyski.

Ale właśnie takie zamknięte, niewielkie społeczności są skazane na coraz bardziej wsobne rozmażanie. Pula genów staje się coraz bardziej chujowa z każdym następnym pokoleniem. W pełni się zgadzam, że dawny -koczowniczy tryb życia był dla nich idealny. Pozwalał urozmaicać tą genetyczna pulę przy okazji spotkań z innymi hordami. Ale obecnie, gdy większość stad prowadzi jednak bardziej lub mniej osiadły tryb życia efekty są opłakane.

MaxStirner

Well-Known Member
2 778
4 721
Nigdy w życiu nie widziałem cygana ani cyganki którzy nie wyglądaliby na przynajmniej lekko opóźnionych w rozwoju.
Niczym nie różni sie od polskich dresów robiących to samo - jakiś czas temu jeden chciał mi (z ręki!) wyrwać telefon - bezczel totalny.
Co w tym niezwykłego poza faktem, że akurat tym razem to był Cygan. Nie wiem jakie cechy akurat wskazują na opóźnienie w rozwoju osobnika z filmu - tzn gdyby nie zrobił tego co zrobił w życiu bym nie powiedział, że jest opóźniony. Może mało sie znam na ludziach.

D

Deleted member 4683

Guest
Niczym nie różni sie od polskich dresów robiących to samo - jakiś czas temu jeden chciał mi (z ręki!) wyrwać telefon - bezczel totalny.
Co w tym niezwykłego poza faktem, że akurat tym razem to był Cygan. Nie wiem jakie cechy akurat wskazują na opóźnienie w rozwoju osobnika z filmu - tzn gdyby nie zrobił tego co zrobił w życiu bym nie powiedział, że jest opóźniony. Może mało sie znam na ludziach.

Zawsze mnie śmieszy taka argumentacja w stylu: " a u nas są dresy". Pewnie, że są ale stanowią tylko część społeczeństwa. Zachowania takie jak na filmiku określane są wśród nas jako margines. A w przypadku cyganów stanowią normę. Co do cech osobnika na filmie - na niedorozwój wskazuje chód, sylwetka, wysunięty język, tępa morda oraz to ile czasu zajęło mu zatrybienie, że koleś ma kamerę ( o ile w ogóle zajarzył )

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
A w przypadku cyganów stanowią normę.
Być może, lecz jeśli tak, no to uwarunkowania kulturowe wiodą prym. Jakoś nie łapię sensu, by temu zaprzeczać. I znów: być może w grę wchodzi także w jakimś procencie chów wsobny.
Co do cech osobnika na filmie - na niedorozwój wskazuje chód, sylwetka, wysunięty język, tępa morda oraz to ile czasu zajęło mu zatrybienie, że koleś ma kamerę ( o ile w ogóle zajarzył )
No jasne, to już istota człekokształtna z zachowania i postawy, tyle że kryją się za tym dziesiątki przyczyn. A może faktycznie jest w czerep pierdolnięty? Weź se poszukaj w polskich mikrospołecznościach wiejskich, a na pewno znajdziesz wielu zadziwiająco podobnych osobników, może nawet bardziej zrytych.

Co do zdarzenia na filmie. Mimo rozkmin, co jest lub może być przyczyną, w takich sytuacjach nie czas na umysłową pracę analityczną. Zachowanie przygłupa prosi się o srogi wpierdol. Problem w tym, że napadnięty zostanie postawiony w stan oskarżenia. Państwo zadziała pospołu ze sforą socjo i psycho trolli, by łachudra był skutecznie chroniony. Naprawdę myślę, że wielu ludzi nie broni się głównie z tego powodu, że mogą za to beknąć.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Cytując Ayn Rand, razism jest najniższą i najbardziej prymitywną formą kolektywizmu. I tak naprawdę to nie pochodzenie napastnika jest w tym filmie istotne, tylko to, że osoba na motorze nie mogła wyciągnąć pistoletu i odstrzelić mu łapska.

Ostatnia edycja:

Xynoslav

Paleoagentarianin, Transferysta
229
408
Zależy co rozumiesz poprzez rasizm...
Jeśli poprzez rasizm rozumiesz prawdziwą nietolerancję to ok - zgadzam się.
Ale jeśli zwyczajną nieufność (jak większość ludzi sensownie myślących) taki rasizm jest jak najbardziej na miejscu. Ale lewaki nawet to określenie potrafią przeinaczyć i według nich, nawet nieufność jest godna potępienia.

pawel-l

Ⓐ hultaj
1 915
7 932
Lalki w ogniu. Opowieści z Indii
I buduje go na plecach biedoty – slumsy znikają, a na ich miejscu wyrastają nowe osiedla.
Wielkie sklepy spożywcze wykańczają handlarzy i rolników utrzymujących się dzięki targowiskom. Bezrobotni rikszarze patrzą, jak młodzi biznesmeni suną do firm własnymi samochodami. A po pracy nie mogą nawet pójść do kina, bo te stare, z tanimi biletami, upadły. Rozkwitają natomiast pięciokrotnie droższe multipleksy.
Uwielbiam takie cytaty. Kto do k... nędzy chodzi do tych kin, kupuje auta i mieszkania ?

http://futrzak.wordpress.com/2014/04/10/najbardziej-mordercza-religia-na-swiecie/

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
26_unnecessary_body_modifications_20090503_1700515549.jpeg

D

Deleted member 4683

Guest
Jak to lewaki mówiły, "oni są równi nam" ...? I don't think so...

Kurwa, sam nie wiem co lepsze: zapierdalać całe życie w tej samej pracy, spłacać dożywotni kredyt za mieszkanie, kisnąć przed kompem, nie znać sąsiadów i drżeć ze strachu przed ryzykiem nowotworu- czy być takim afrykańskim dzikusem z kółkiem w wardze .

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Towarzysz Piotr Napierała z racjonalisty w trybie ekspresowym wrzuca ostatnio widełka i gada do kamery różne dziwne rzeczy. Przykładowy rodzynek w jego kolekcji...

W skrócie - ateista, fan Woltera, euroentuzjasta, historyk, racjonalista(?), zwolennik równości, nudziarz, krytyk anarchii oraz zwolennik interwencjonizmu państwowego... Liberał.

D

Deleted member 4683

Guest
Wiedziałem - jeśli występować publicznie to wyłącznie na tle biblioteczki !

Do góry Bottom