D
Deleted member 6610
Guest
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czy jest tu ktoś, kto mieszka w Kaliszu Pomorskim?
To miasteczko jest Światową Stolicą Jeziorowego Ogórka Kiszonego Urocze miejsce,byłam tam
No w tym roku niestety nie było mnie w Polsce i nie mogłam być na tym festynie, ale może będę w następnym?
W jeden z lipcowych weekendów jest tam organizowane święto Ogórka nad Młyńskim jeziorem.Są tam trzy jeziorka- piękna okolica.
Na okazję święta jest budowana Wioska Ogórkowa.To jest tradycja z lat sześćdziesiątych XX wieku.
W tamtych latach była nad jeziorem przetwórnia warzywna, a jednym z produktów były ogórki kiszone w beczkach i przechowywane w jeziorze. No dużo tego było, przetwórnia kisiła kilka tysięcy beczek w jednym sezonie.
Cała atrakcja jarmarku to wyławianie beczek z jeziorka, które były zatopione rok wcześniej no i wkładanie w beczki, zalewanie i zatapianie młodych ogóreczków, które w następnym roku w lipcu będą wyłowione z jeziorka.
Sam AlCapone z obstawą dostarcza sól kamienną
a na tratwie przybywają piraci z z zamorskim koprem
Szambelani ogórkowi wkładają przyprawy do beczek z ogórkami , wbijają i przykręcają denka,
no i beczki wrzucają do wody...
Beczki są przywiązywane do specjalnych palików, i ogóreczki kiszą się przez cały rok.
No i ceremonia wyławianie beczek zatopionych rok wcześniej....
Na ogóreczki czekają mieszkańcy Kalisza, goście z Polski i z poza obszaru Polski. A gdy beczki zostaną otwarte wyciągnie się las rąk po ogóreczki. A maleńkim dzieciom smakują lepiej niż mleko z butelki
Kiszone ogóreczki są pyszne i na pewno nie da się skończyć na jednym.Ja mogę zjeść całą beczkę o pojemności ponad 100 litrów, bez sensacji żołądkowych
Poza tym są różne turnieje, konkursy, występy artystów , również tych co śpiewają "Ona tańczy dla mnie i "Pszczółka Maja"
Najważniejszy jest Pan Ogórek, przystojny i rozchwytywany przez panie. No ja też mam z nim zdjęcie
No a na tym zdjęciu odpoczywa sobie Pan Ogórek przy autobusie Jelcz - Ogórek
Warto wybrać się do tego uroczego miejsca i skosztować ogóreczków o niecodziennym smaku
Ben Bulben, Hrabstwo Sligo,
I r l a n d i a
Irlandzki poeta Williama Butler Yeats w dzieciństwie podczas wakacji bywał w Sligo..
Na jego nagrobku widnieje napis :
Under bare Ben Bulben's head
In Drumcliff churchyard Yeats is laid,
An ancestor was rector there
Long years ago; a church stands near,
By the road an ancient Cross.
No marble, no conventional phrase,
On limestone quarried near the spot
By his command these words are cut:
Cast a cold eye
On life, on death.
Horseman, pass by!