GoldenColt
Well-Known Member
- 817
- 3 627
Pozornie takie coś miałoby sens gdyby KNP dosłało ministerstwo finansów i koalicja działałaby na zasadzie "my zajmiemy się gospodarką a wy zajmujcie się pieprzeniem o Smoleńsku i wartościach katolickich czy co wy tam jeszcze umiecie robić". Takie coś obroniłoby też sytuację gospodarczą w kraju. Pomyślcie że ostatnio jak PIS był u władzy mieli chociaż Zytkę Gilowską, która co by nie mówić chociaż obniżyła składkę rentową, stawki PIT i ma w miarę jakieś pojęcie o ekonomii. A teraz .... o Boże, nawet nie chcę sobie wyobrażać kogo PIS posłałby na ministra finansów. Więc pozornie miałoby to sens .... no ale ... i tu już mniej optymistycznie: przepaść w poglądach gospodarczych prędzej czy później dałaby o sobie znać. Nawet jeśli ministrem finansów byłby ktoś z KNP to i tak jakieś konkretne ustawy spotkałyby się ze sprzeciwem PISocjalistów więc prędzej koalicja by się rozpadła niż przyjęła jakiekolwiek reformy. Co do rządów PIS-u też należy spojrzeć na to trochę z drugiej strony: w tamtym czasie była bardzo dobra koniunktura gospodarcza w całej Europie i ogólnie na świecie a Zyta przyszła z PO i zmiany też były dość delikatne jak na możliwości manewru. PIS-owcom po prostu trafił się mega fart.
Dlatego ja myślę że nie ma co babrać się w bagnie, niech PIS ma rząd mniejszościowy, który padnie. Niech zaraz nawet będą kolejne wybory. Niech Polacy w końcu sami przed sobą przyznają że z tej mąki chleba nie będzie i powiedzą w końcu papa CAŁEJ bandzie czworga. Tego trupa nie ma co reanimować, trzeba go dobić raz na zawsze.
PS. Czy nie obawiacie się trochę że PIS i KNP nawet jak nie zawiążą koalicji to i tak wprowadzą swoje prawicowe posunięcie typu ustawa antyaborcyjna, zwiększenie wydatków na wojsko itp.? Oby nam bokiem ten Korwin nie wyszedł przypadkiem
Dlatego ja myślę że nie ma co babrać się w bagnie, niech PIS ma rząd mniejszościowy, który padnie. Niech zaraz nawet będą kolejne wybory. Niech Polacy w końcu sami przed sobą przyznają że z tej mąki chleba nie będzie i powiedzą w końcu papa CAŁEJ bandzie czworga. Tego trupa nie ma co reanimować, trzeba go dobić raz na zawsze.
PS. Czy nie obawiacie się trochę że PIS i KNP nawet jak nie zawiążą koalicji to i tak wprowadzą swoje prawicowe posunięcie typu ustawa antyaborcyjna, zwiększenie wydatków na wojsko itp.? Oby nam bokiem ten Korwin nie wyszedł przypadkiem