GAZDA
EL GAZDA
- 7 687
- 11 166
wiem... hehe tez tak mam...
Mam nieuzasadnione ciągoty do niepotrzebnych umiejętności, języków, starożytności (w tym Hetytów) i badań archeologicznych.po kiego komu język hetycki?
Mam nieuzasadnione ciągoty do niepotrzebnych umiejętności, języków, starożytności (w tym Hetytów) i badań archeologicznych.
Za linki dziękuję, dziękuję, dziękuję!
Od lat zbieram gramatyki słowniki i teksty do wszelkich możliwych języków określanych jako klasyczne - mam sporą bibliotekę od łaciny po birmański klasyczny. Niektórych mi brakuje lub mam pojedyncze tylko (starokhmerski, luwijski, elamicki) do innych mam gramatyki w językach innych niż angielski bo po angielsku nie istnieją. Wielu z tych tekstów nie ma już w sieci. Jak ktoś jest zainteresowany pisac na priv.Mam podobnie, ale głównie na czytaniu się kończy. Zawsze mnie zastanawiało w czym uczenie się klingońskiego jest ciekawsze od jakiegoś martwego języka. Może chodzi o to, że Star Trek można obejrzeć i znajdzie się rzesze fanów, którym można zaimponować? Specjalista od huryckiego raczej jest anonimowy i zrobi wrażenie na maks kilkudziesięciu osobach.
Mam nieuzasadnione ciągoty do niepotrzebnych umiejętności, języków, starożytności (w tym Hetytów) i badań archeologicznych.
Za linki dziękuję, dziękuję, dziękuję!
a jak ostatnio wziąłem się za oglądanie The Wire to co drugiego zdania nie mogę sensownie zrozumieć, taki bełkot
Bo The Wire nie jest po angielsku, ale po murzyńsku. Bez angielskich napisów nie da się tego oglądać.
Okazuje się że można, a samych "legalnych" źródeł są dziesiątki, choć oczywiście sporo zależy od tego jaki to język. Ale są:
http://www.lexicity.com/
Ja jestem zdania, że bardzo ciężko nauczyć się danego języka tak jak autochton jeśli nie uczymy się od niemowlaka w sposób naturalny.