Języki obce

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522
A ja bym się chciał rosyjskiego poduczyć, tak nie przykładając się zbytnio. Są jakieś podcasty dobre? Coś jak Freedomain Radio najbardziej by mi pasowało :D.

Hikikomori

少し変態
538
318
Angielski zajebiście i rosyjski jako-tako, ale rosyjskojęzyczni znajomi chwalą mnie za prawidłowy akcent ^^.
Polski średnio :p.

Polecam stronkę http://duolingo.com
Jest to projekt twórcy reCaptcha. Chodzi o to, że ludzie ucząc się języków, jednocześnie tłumaczą teksty w internecie.

Zajebiście, może odświeżę sobie mój hiszpański (kiedyś chodziłem na kursy).
Uczyłem się też francuskiego, ale nie udało mi się przyswoić:(.

Ślepy

neosarmata
75
41
U mnie płynny angielski i hiszpański, podstawy francuskiego (ale kiepsko) i łaciny (niedawno zacząłem się uczyć, bardzo mi się podoba chociaż ciut nieprzydatna w codziennym życiu:) ). W planach rosyjski, arabski (w dalekich planach) i czeski.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Żałuję, że wcześniej nie kupiłem sobie czytnika i nie zacząłem czytać po angielsku. Teraz zacząłem czytać czwartą książkę (sama fantastyka, a co XD). Do tego dawkuję sobie komiks The Walking Dead i amerykański serial z angielskimi napisami. Powinienem to zacząć robić wcześniej i zachęcam do tego każdego, kto niby zna podstawy jakiegoś języka, ale już się go ani nie uczy, ani nie używa (poza czytaniem instrukcji i memów).

Używam kindle'a. Jest tam możliwość wgrania słowników. Słownik angielsko polski jest niestety chyba tylko jeden i nie jest on doskonały (może jakoś da się przerobić jakiś lepszy, żeby działał, nie sprawdzałem). Po pierwsze, zaimków itd. w ogóle w nim nie ma, więc nie jest to metoda dla totalnie początkujących. Po drugie części wyrazów nie ma w słowniku ang-pol, ale są w słowniku ang-ang, więc czasem można się domyślić znaczenia po tym. Czasem jednak dane słowo jest na przykład przysłówkiem i jest podana tylko odniesienie do "podstawowej" formy. Wtedy trzeba kliknąć na pełną definicję i poszukać tego podstawowego wyrazu.Trochę wyrazów też umyka gdy są połączone znakiem "–" z innym wyrazem, wtedy słownik nie wyświetla definicji automatycznie na dole lub górze strony i trzeba by wstukiwać ręcznie, a tego mi się nie chce XD.

deith

Active Member
230
169
Osobiście wszystkim ludziom z czytanym angielskim polecam oglądać filmy bez napisów, w ogóle. O ile dobrze pamiętam to pierwsze pół roku nie było zbyt piękne ale warto sie przemęczyć. Najgorzej jest do pewnego poziomu, potem zdecydowana większość zwrotów i tak się powtarza.

Co do tej objawionej prawdy, że nie można się w polsce nauczyć innych języków to toche przebajerzone. Nie ma co sie oszukiwać jeżeli na obcowanie z językiem w kraju poświęcamy 5% czasu a zagranicą praktycznie 80-90% to trzeba się wyjątkowo starać żeby ten drugi sposób nie był skuteczniejszy.

Sam znam angielski i absolutnie minimalne podstawy niemieckiego (do zbierania ogórków). Z perspektywy czasu muszę przyznać, że sowiecki też się przydaje - głównie z powodu ignorancji angielskiego przez towarzyszy.

Północny

Active Member
95
163
A co sądzicie o esperanto i innych sztucznych językach? Mają szansę zaistnienia w akapie lokalnym bądź globalnym? ;) (chodzi mi głównie o spełnianie dzisiejszej funkcji angielskiego)

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ludzie bedom gadać jak im sie wyda bardziej praktyczne... zależy od tego kto z kim w jakim celu bedzie sie chciał dogadać...
globalnie to chyba raczej angielski w coraz to łatwiejszej wersji...
ale może pomiędzy innymi grupami które wyłącznie ze sobą handlują lokalnie/regionalnie bedom używać innych języków jako lingua franca... jak russenorsk abo hiri motu

C

Cngelx

Guest
Z perspektywy czasu muszę przyznać, że sowiecki też się przydaje - głównie z powodu ignorancji angielskiego przez towarzyszy.

Sowieci nie wynaleźli żadnego języka. W kraju Sowietów używano głównie języka rosyjskiego. Oczywiście przez lata ZSRR ten język zdołał się nieco wypaczyć, ale chyba nie aż tak bardzo, żeby stosować nazwę sowiecki.

Ślepy

neosarmata
75
41
A co sądzicie o esperanto i innych sztucznych językach? Mają szansę zaistnienia w akapie lokalnym bądź globalnym? ;) (chodzi mi głównie o spełnianie dzisiejszej funkcji angielskiego)

Dziś angielski dominuje przez agresywne anglojęzyczne państwa, które od kilkuset lat (najpierw Anglia, potem USA) rozbijają się po świecie, palą, gwałcą, mordują, myślą że są lepsze i że mają prawo do robienia za imperium lub naczelnego wprowadzacza demokracji. W akapie tak jak w starych dobrych czasach wykształcą się języki pidżynowe, typu Lingua Franca (łacina, potem francuski były "międzynarodowe" na tej samej zasadzie jak angielski). Jakoś z tego co widzę to w historii nie przyjmowały się za dobrze języki sztuczne, ale już takie które wykształcały się spontanicznie z różnych innych języków jak najbardziej.

Caleb

The Chosen
511
271
Do tego dawkuję sobie komiks The Walking Dead i amerykański serial z angielskimi napisami. Powinienem to zacząć robić wcześniej i zachęcam do tego każdego, kto niby zna podstawy jakiegoś języka, ale już się go ani nie uczy, ani nie używa (poza czytaniem instrukcji i memów).
Ja też polecam tę metodę. Oglądam trochę anime z angielskimi napisami, mam też kilka mang w kolejce, za które nie mam czasu się zabrać :D

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Your total vocabulary size is estimated to be:
22,200
words
Nie, zdecydowanie mnie przeszacowali. Może znam z 15-17 tysięcy, ale nie więcej.
To ja Wam wrzucę coś podobnego:​

Do góry Bottom