Janusz K.-Mikke idzie do Senatu.

A

Aeger

Guest
Na wczorajszym posiedzeniu Rada Główna desygnowała mnie do startu w wyborach uzupełniających do Senatu po śp.Antonim Motyczce (Rybnik).

Będzie się działo w Rybniku. Przebije barierę 1%?

T

Tandor92

Guest
W zasadzie jako osoba ma spore szanse. Spróbować zawsze można, jakich będzie miał rywali?

OP
OP
A

Aeger

Guest
Na pewno jednego zwycięskiego. Wiadomo że w Rybniku (śląskie) są inne nastroje niż w Józefowie (mazowieckie). Wygra kandydat RAŚ, czy to się komukolwiek podoba czy też nie.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Przeciez w ostatnich wyborach nie dostal sie nikt z RAŚ i nie wydaje mi sie by to sie zmieniło po roku z okładem.

sierp

to ja :-)
577
305
Wyniki ostatnich wyborów do Senatu w tym okręgu:
http://wybory2011.pkw.gov.pl/wyn/240000/pl/okr-30.html?tab=2#tabs-3
Antoni Motyczka (PO) - 34,11%
Tadeusz Gruszka (PiS) - 22,18%
Paweł Polok (Autonomia dla Ziemi Śląskiej, faktycznie RAŚ) - 21,92%
Józef Makosz (niezależny, prezydent Rybnika w latach 1990-1998) - 14,87%
Bogusław Biegesz (Unia Prezydentów - Obywatele do Senatu, kandydat prezydenta Adama Fudalego) - 6,92%
Moim zdaniem jeśli RAŚ wystawi kandydata, będzie mieć on spore szanse.

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231

Dlaczego zdecydował się Pan startować w wyborach uzupełniających do Senatu w okręgu rybnickim po ś.p.Antonim Motyczce?
Po pierwsze: Moim celem zawsze była (nieistniejąca...) Rada Stanu, a w jej braku Senat. Sejmu nie lubię i nie poważam., Po drugie: Tu są najwieksze szanse: przy małej frekwencji we Wrocławiu omal nie wygrałem takich wyborów pare lat temu. [2004 r., 18 %, drugie miejsce po kandydacie PO-PiSowkim - przyp. autor] Po trzecie: Potrzebny nam dobry wybnik - znacznie lepszy, niż sondaże pokazują - a to jest gwarantowane Po czwarte: Akurat nie ma wyborów, a Partia musi cos robić, aby nie zardzewieć
Gdyby Pan wygrał tamtejsze wybory, jakie będą Pana cele? Czy będzie Pan w tych działaniach opuszczony w Senacie czy znajdą się sojusznicy?
Tak. Przypominam, że parę lat temu, NIE będąc senatorem zmontowałem w Senacie wiekszość do przeprowadzenia uchwały przeciwko bezpiece. Ugrobił nas p.Borusewicz...
Jak Pan sądzi, z jakimi rywalami będzie musiał się pan zmierzyć w Rybniku?
Nie mam pojęcia, ja we Wrocławiu wygrałem z p.Frasyniukiem...
Czy liczy Pan na głosy lub też pomoc rybnickiego UPR, nowo-powstałej Partii Libertariańskiej czy też mPolski (która ma tam członka swojego zarządu)?
Oczywiście.
Co rybniczanie, jak a w konsekwencji i cały naród może zyskać oddając na Pana głos?
Powiedzmy sobie jasno: ja nigdy nie uczestniczę w rozszarpywaniu postawu czerwonego sukna - więc nie zabiegam o jakiekolwiek szczególne przywileje dla Mikołowa i Rybnika. Natomiast mam nadzieję na przeprowadzeniu poważnych zmian konstytucyjnych. Senat ma inicjatywę ustawodawczą, przypominam.
Czy zwycięstwo Nowej Prawicy odbędzie się poprzez wejście Pana do Senatu?
Bardzo potrzebujemy takiego sukcesu - bo naszym problemem jest to, że ludzie boją się "zmarnować głos".
A jaki wpływ na te wybory może mieć akcja zlikwidowania Straży Miejskiej w Rybniku?
To akurat czysty przypadek.
Ale czy pomoże to w zwycięstwu?
Ułatwi - na pewno. Ostatni sondaz Homo Homini daje nam 3%. Przy frekwencji spodziewanej 6% - to może oznaczać zwycięstwo.
Tak jak - Ruchowi Palikota. Ostatnimi tematami, na które może miec Pan wpływ jest wprowadzenie Euro w Polsce. Czy Euro powinno w Polsce być czy jednak powinniśmy zostac przy złotówce?
Polska zobowiązała sie w Traktacie Lizbońskim do wprowazdenia €uro. Bez podania
konkretnego terminu. Ja proponuje rok 2222.
Jaki będzie Pański pierwszy ruch jako Senatora?
Po pierwsze: Rozejrzenie się w składzie Senatu. Po drugie: Montowanie koalicji do w/w zmian konstytucyjnych
A na koniec pytanie od jednego z czytelników, na rozluźnienie. Czy jak zostanie Pan senatorem to zmieni Pan muszkę na krawat?
Na pewno NIE - niby dlaczego bym miał?
Rozumiem, dziękuje w takim razie za wywiad.
Dziękuję wzajemnie!

http://www.mpolska24.pl/blogi/post/392/ludzie-boja-sie-zmarnowac-glos

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Poparcie PO spada, PiS na Górnym Śląsku przez autochtonów lubiany zbytnio nie jest i pewnego progu procentowego nie przekroczy, więc RAŚ może wejść do Senatu. A JKM będzie mógł głosić swe poglądy w mediach.

T

Tandor92

Guest
A jakie masz lepsze propozycje? PO bo nie PIS? Zbojkotować wybory, tak jakby polityka dotyczyła tylko osób biorących udział czy może zagłosowanie na najgorszego kandydata aby przyspieszyć rozpad państwa?

A zapomniałem, przecież należy zwalczać konkurencje.

T

Tandor92

Guest
Jest to jakiś wybór ale czy lepszy? Korwin też jest za decentralizacją i autonomią, a poza tym dość liberalne poglądy kiedy jedynym postulatem RAŚ jest autonomia. Ma to swoje zalety bo nie podpadają innym, jednak wolę liberalnego Korwina od Ślązaka, który chce jedynie uczyć dzieci o historii śląska i polskich obozach koncentracyjnych.
Niestety, i jedni i drudzy nie popierają separacji :(

Swoją drogą, strasznie nie lubię JOW, znacznie większy shit niż tradycyjny wybór (który i tak jest ułomnym systemem).

OP
OP
A

Aeger

Guest
Prywatnie uważam RAŚ za o wiele lepszy wybór niż Janusz Korwin-Zjedz Mielone. Niech wygra osoba z regionu a nie spadochroniarz-cybernetyk z Józefowa.

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
No widzę że zajebisty hejting Korwina przybiera na sile. Ten Korwin nic tylko psuje idee wolnorynowe. Tylko że upr bez Korwina zamieniło się w drugą platformę. Jak na razie to jedyny typ w polityce, który jako tako trzyma się wolnego rynku. Znam zarzuty libertarian co do Korwina i z wieloma się zgadzam ale jak widzę pomyje wylawane przez różnych pokurwów w internecie podających się za wolnościowców (to nie do Aegera rzecz jasna) to faktycznie widać że dość radykalne poglądy Korwina (radykalne w stusunku do tego co jest teraz) różnym ubekom są nie na ręke.

OP
OP
A

Aeger

Guest
Przyznaję - hejtuję Korwina od czasu do czasu, ale nie mogę się powstrzymać. 17 porażek a on nadal trwa, niezatapialny. 18 porażka go powinna dobić.

T

Tandor92

Guest
To jego porażka czy może jednak wyborców? Wolałbyś aby machnął ręką i siedział przy felietonach?
I tak by było, że jest to mu na rękę więc nie staruje aby móc spokojnie zarabiać na publicystyce.

PL niedługo się zarejestruje, zobaczymy jak im pójdzie w najbliższych wyborach.

OP
OP
A

Aeger

Guest
Jego porażka. Inne partie wolnościowe na świecie jakoś mogą a on nie może.

T

Tandor92

Guest
Jakoś mogą? A jakie? Mówisz może o "sukcesie" Rona Paula?

A na naszym terenie? Jak tam z UPRem? Może ci o PO chodzi, przecież to byli tacy fajni liberałowie ;)

OP
OP
A

Aeger

Guest
UK Independence Party, Libertarian Movement Costarica, partia Saakaszwilego, Svoboda a Solidarita. Jest sporo wolnościowych partii z sukcesem.

Polacco

Active Member
132
76
Przyznaję - hejtuję Korwina od czasu do czasu, ale nie mogę się powstrzymać. 17 porażek a on nadal trwa, niezatapialny. 18 porażka go powinna dobić.

Jak nazwać ludzi, którzy przez ten czas nie zrobili nic, a hejtują?
Czy Korwin miał kiedykolwiek w wyborach libertariańskich rywali?

Do góry Bottom