Danjou
Król Akapu.
- 370
- 944
Jest teraz spora nagonka ze strony feministek, że Elliot Rodger (morderca-prawiczek) to dziecko ruchów maskulinistycznych (Men's Rights).
Grochola: Chcemy zaraz, natychmiast, już. To dotyczy pracy, związku, miłości. Nie chcemy nam się czekać, nie chcemy wytrwać. Dobrze pojęty egoizm zaczął być zupełnie nieznany.
Teraz mamy źle pojęty?
G: Oczywiście. Dobrze pojęty egoizm to jest zrezygnowanie z własnej wygody na rzecz innego człowieka. Myśląc, że dbamy o siebie, przestajemy dbać o innych. A prawdziwie dbając o siebie dbamy o innych.
Bo jesteśmy dla nich lepsi.
I oni dla nas, więc nie mamy wyrzutów sumienia, których nie musimy tłumić wódą, hazardem czy czymkolwiek innym.[...]
U podstaw altruizmu leży egoizm?
Tak! Chcę być lepsza, bo świat nie będzie lepszy. My możemy być lepsi i wtedy świat będzie lepszy, a nie odwrotnie. Takie to niby proste, można powtarzać do znudzenia (śmiech). [...]
Jesteśmy poważnymi ludźmi albo nie. Ale ja nie mogę żyć według nie swoich norm. Mogę robić dokładnie wszystko, co nie szkodzi innym ludziom. I zamierzam to robić. Charakter mam wprawdzie słaby, ale mam w sobie pewien rodzaj uporu i przekonanie, że nie poddam się. Bez wątpienia.