Działanie vs. nieróbstwo

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Tak naprawdę to nie ma znaczenia czy prywatna czy państwowa. Jak jakiś socjaluch uważa, że należą mu się skany MRI i leczenie najdroższymi lekami "bo tak" "bo sprawiedliwość społeczna" "bo godność jego" "bo ludzkie życie" to mam tylko jedno takim do powiedzenia:

ZABIJCIE SIĘ

Jak kogoś nie stać na mercedesa i najnowocześniejsze szpitale to niech jeździ rowerem i leczy się u babki zielarki i nie pierdoli że samochody i usługi medyczne są kiepskie. Dostaje dokładnie takie na jakie go stać. Leczenie to usługa jak każda inna.

I JESZCZE JEDNO: OCZYWIŚCIE ŻE W KANADZIE JEST GORZEJ BO NIE MA TAM PRAWIE W OGÓLE PRYWATNEJ SŁUŻBY ZDROWIA.
Ktoś tu się naoglądał za dużo tego tłustego durnia Moora. Ludzie tam czekają w kolejkach miesiącami.
Inna sprawa, że jest wiele czynników w USA, które pogarszają sytuację - Medicare, Medicaid, patenty, regulacje...

A

Anonymous

Guest
Słupek napisał:
To gdzie jest prywatna?

W naszym sensie rozumienia pewnie nigdzie. Chociaż ja mam wiedzę jako taką o polskiej, amerykańskiej i szwajcarskiej. W Szwajcarii jest przymus ubezpieczenia zdrowotnego, ale masz kilkadziesiąt czy kilkaset kas chorych do wyboru, prywatnych, konkurujących, ale pewnie jakoś powiązanych z państwem.

A

Anonymous

Guest
aluzci20 napisał:
I JESZCZE JEDNO: OCZYWIŚCIE ŻE W KANADZIE JEST GORZEJ BO NIE MA TAM PRAWIE W OGÓLE PRYWATNEJ SŁUŻBY ZDROWIA.
Ktoś tu się naoglądał za dużo tego tłustego durnia Moora. Ludzie tam czekają w kolejkach miesiącami.

To dokument Moora był o ochronie zdrowia w Kanadzie?

A gdzie ludzie nie czekają w kolejkach? Wszędzie są.
Oczywiście w libertarianizmie nie będą musieli czekać. Będą mogli od razu się położyć i umrzeć.

totenkopfschmerzen

New Member
162
8
aluzci20 napisał:
Socjalizm niszczy psychikę człowieka. Akap jest dla ludzi chcących chodzić z podniesionym czołem. Socjalizm to system dla szarych przygarbionych ludków, mamroczących "daj panie daj" i przemykających chyłkiem z pustą miską.
Coś jak gity i frajerzy. Jesteś gitem nie frajerem... tak?
Tylko dlaczego gity zapierdalają na frajerów?

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
engels napisał:
aluzci20 napisał:

Oczywiście w libertarianizmie nie będą musieli czekać. Będą mogli od razu się położyć i umrzeć.

Zupełnie jak współczesne psy i koty, których właścicieli nie stać na luksus pójścia do weterynarza. Taki kot po prostu się kładzie i umiera na oczach zrozpaczonego właściciela.

A

Anonymous

Guest
Panie Dudek, w jakim świecie Pan żyjesz? Jak nie stać na leczenie zwierząt to się je po prostu usypia albo pozwala zdechnąć.

Jakoś nie wiedzieć czemu ludzie nie chcą się zgodzić, w wypadku braku pieniędzy na leczenie, na uśpienie.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
engels napisał:
Panie Dudek, w jakim świecie Pan żyjesz? Jak nie stać na leczenie zwierząt to się je po prostu usypia albo pozwala zdechnąć.

Jakoś nie wiedzieć czemu ludzie nie chcą się zgodzić, w wypadku braku pieniędzy na leczenie, na uśpienie.

Tak, tak, znamy wszyscy te wstrząsające obrazy biednej rodziny tłumiącej szloch wokół łóżka na którym umiera kot dlatego tylko, że nie stać ich na wizytę u weterynarza.

Gdzie Pan żyje engels? W nowelach Konopnickiej? :)

Ostatnie dwa znane mi przypadki, to niebogata rodzina płacąca za operację nowotworu u 15 letniego psa (!) i naprawdę niebogata rodzina płacąca za operację szczura, której koszt kilkakrotnie przekracza cenę nowego szczura (!!!).

Dobrze że produkcja chleba nie jest państwowa, bo urynkowienie jej z pewnością spowodowałoby że biedni umieraliby z głodu na ulicach albo od kul podczas próby kradzieży chleba dla głodujących dzieci.

Kiedy dostrzeżesz Pan komizm swoich wypowiedzi engels?

D

Deleted member 427

Guest
Towarzyszu Dudek, czy nie zapędza się pan przypadkiem za daleko w szyderstwie? Czy zawarł pan w deklaracji majątkowej wszystkie zegarki, jakie pan posiada, czy może ukrył pan przed partią jakiś drogi prezent?

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
No, moje stanowisko też nie jest idealne. Co ma np powiedzieć taki pitolog, który chce profesjonalnie, kradzioną kasą pomagać biednym i na tym zarabiać? Kto mu w akapie wyleczy kota? Czym zapłaci? Referatem z Marksa? Co akap oferuje takim ludziom? :)

A

Anonymous

Guest
Maciej Dudek napisał:
engels napisał:
aluzci20 napisał:

Zupełnie jak współczesne psy i koty, których właścicieli nie stać na luksus pójścia do weterynarza. Taki kot po prostu się kładzie i umiera na oczach zrozpaczonego właściciela.

Od zawsze mamy w domu koty, ale nigdy nie widziałem jak kot zdycha. Zawsze się gdzieś oddalają. Aktualnie mamy ich sześć :), są długowieczne a nigdy nie były u weterynarza i dostają resztki z obiadów, a nie karmę. Nasze koty są półdzikie, nie trzymane w domu tylko na polu.

Engels libertarianin chodzi na państwowe studia bo on, jego rodzina i przodkowie wielokrotnie na nie płacili w podatkach :).

whirlinurd

Member
556
19
dla mnie przymus ubezpieczeń zdrowotnych jest jak przymusowe podtrzymywanie życia - dziękuję z tej "usługi" sobie (jak np.z etyki Kanta) zrezygnuję - jestem zwolennikiem dobrowolnej eutanazji na sobie samym - i co ja biedny zrobię? pójdę sobie do swojego ulubionego profesora znachora... miesięcznie -300zł (system wyzysku upada)
z uniwersytetami też chyba nie będzie problemu? Engels założy sobie swój Uniwersytet Antyburżujski a chętni przyjdą na darmowe interesujące wykłady... ja za to wydrukuję zalegalizowany nowy wymyślony tytuł naukowy... i nie mam nawet nic przeciw temu aby sprzątaczka demokratycznie została dziekanem Uniwersytetu Warszawskiego będzie to bardziej inspirujące klasowo niż "pensje" bezproduktywnych naukowców :) hm 30 dni? wymyśl Engels coś produktywnego bo przekazać dotację i mieć czyste sumienie to można chyba tylko ociemniałym - umysłowo chorym - bez rąk czy nóg... zdrowym bykom to można pokazać ... :) elyta wybrańców... phi

Do góry Bottom