Co w najbliższej przyszłości?

M

Matrix

Guest
Maciej Dudek napisał:
Może to są dwie drogi, przy czym nie my decydujemy, na której jesteśmy.

Pierwsza: państwo coraz bardziej rakowate, zdychające w konwulsjach, na którego ścierwie rośnie jakaś jeszcze większa potworność.

Druga: państwo coraz lżejsze i coraz sprawniejsze, które zanika z finezją ku chwale narodu.
Wybieram opcję drugą, ale to od nas zależy, od naszego postępowania w każdej godzinie i minucie, począwszy od skarg ustnych, pozywania do sądu skończywszy na ulicznych demonstracjach, a końcu na nie wybieraniu bandy czworga w następnych wyborach.
A tu jeden przykład jednej takiej krytyki ( mi nie przeszkadza, że ta pani dzwoni do radia maryji)

http://www.youtube.com/watch?v=y1pjCv7L ... r_embedded

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
No oracja mocno etatystyczna w 95% ("lasy są państwowe, czyli nasze" itp.) chociaż forma bardzo sympatyczna ("więc śpijcie Polacy dalej, a przebudzenie będzie cholernie bolesne. Amen"), mi się podoba :)

Zostawiając jednak meritum - kasandryczne działania "naprawcze", z jakiegokolwiek kierunku by nie wychodziły i gdziekolwiek by nie zmierzały, niezależnie czy są konserwatywne, komunistyczne, liberalne czy jakiekolwiek - mają jeden wspólny mianownik: jak dotąd nie zbliżyły się do niczego, co można określić jako skuteczność.

Jeśli jesteśmy bliżej czegoś nowego, to nie tyle dzięki pozytywnej ewolucji państwa spowodowanej łaskotaniem przez opinię publiczną ile dzięki temu, że państwo dławi się własnym ogonem.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
ford napisał:
Nie dajcie się Chipować! :D
chyba jednak większość da się oczipować jeśli taka sytuacja nastąpi.

Z zagrożeń bardziej prawdopodobny wydaje mi sie krach gospodarczy a następnie dyktatury dzieki którym rządzący będą mogli utrzymać władzę.
NWO w hardcorowej formie chyba sobie na razie odpuści.

Te anioły to rozumię że żart przedświąteczny? Prawie wszystkim się te klimaty udzielają.

M

Matrix

Guest
ford napisał:
Chodzi o nowe dowody ?
Mają je wymieniać na te z chipem, nie można do tego dopuścić, może być bardzo to dobry pretekst w kampani wyborczej w 2011. Hasło wyborcze: nie głosuję na bandę czworga, bo nie chcę być ochipowany.Która partia nie będzie za chipowaniem, za tą oddam kartkę wyborczą.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Matrix napisał:
ford napisał:
Chodzi o nowe dowody ?
Mają je wymieniać na te z chipem, nie można do tego dopuścić, może być bardzo to dobry pretekst w kampani wyborczej w 2011. Hasło wyborcze: nie głosuję na bandę czworga, bo nie chcę być ochipowany.Która partia nie będzie za chipowaniem, za tą oddam kartkę wyborczą.

obr2901_pl.jpg

M

Matrix

Guest
Shemyazz napisał:
Ludzie-jaszczury? Jak się ten gość nazywał co o nich mówił? :D
Szkoda, że taki poważny temat sprowadził się do żartów. Może go ktoś odkręcić na bardziej filozoficzne tory ? dość mam dowcipkowania. to nie ten temat.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Dlaczego żarty? Ci kolesie to tak na poważnie. Można nawet im kasę wpłacać. Ja tam nie chcę być cipowany.

M

Matrix

Guest
Trigger Happy napisał:
Taką samą ulotkę miałem w skrzynce na listy 3 lata temu, to jakaś zorganizowana akcja :D
To może nie schipują, bo byłoby to pogwałcenie indywidualności, a wtedy życie straciłoby sens. Jakiś policjant z wykształceniem średnim miałby wgląd w życiorys każdego obywatela, to ja już wolę niewolę w wiezieniu za odmowę zchipowania.

Hathor

New Member
5
0
Zapewne chipowanie ludzi kiedyś przyjdzie tylko, że my nie będziemy już żyć lub będziemy starcami. Na chwile obecną te chipy to raczkująca technologia ale...na początku chodzi tylko i wyłącznie o wyrobienie "Mody" i zdobycie przyzwolenia społecznego... później nie będzie odwrotu.Już nawet widzę hasła jakie będą wykorzystywane przy tym procederze. "Wymiana dowodów, wszystko w jednym chipie - pozbądź się wszystkich dokumentów i kart kredytowych!!!" itp. Niestety, ale nasze dzieci, które będą się wychowywały w czasach globalnej komputeryzacji, łykną to jak pelikan, a my już nie będziemy mieli na to wpływu ani/lub sił aby się przeciwstawić.
Chip to najlepszy atrybut dla rządów totalitarnych jaki wymyślono :)

Shemyazz

New Member
500
38
IMO to zamieszanie z chipami jest przesadzone. Automatyzacja produkcji też miała doprowadzić do masowych zwolnień, biedy itp.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Przecież to są dwie zupełnie różne rzeczy, automatyzacja produkcji nie powoduje, że mafia ma nad tobą większą kontrolę a po drugie nikt nikomu nie zabraniał posiadania warsztatu, w którym wszystko się robi ręcznie a chipy na pewno byłyby obowiązkowe tak jak dowody osobiste teraz. Na szczęście jest to dość odległa perspektywa, choć może w Korei Północnej by to już teraz zrobili gdyby mieli odpowiednią technologię i środki.

M

Matrix

Guest
Shemyazz napisał:
IMO to zamieszanie z chipami jest przesadzone. Automatyzacja produkcji też miała doprowadzić do masowych zwolnień, biedy itp.

No i początkowo doprowadziła, potem dopiero ludzie się do tej automatyzacji przyzwyczaili.

erbe

New Member
49
1
Matrix napisał:
Piter1489 napisał:
Ja zawsze jestem pesymistą.

Jak słucham ludzi na ulicy, to tylko się pochlastać ("komuno wróć" i takie tam). Jeśli ten system dupnie, to obawiam się, że przyjdzie gorszy, jak napisał Trigger Happy, ludzie za wszystko winią "kapitalizm".

Z drugiej strony, moje przepowiednie rzadko się sprawdzają ;) .
Skąd ci ludzie się biorą ? Myślę jednak, że ich jest coraz mniej, a w przedziale wieku od 25 do 50 lat nie ma ich już wcale.

Ludzie w tym wieku nie chce komuny, tylko socjalizmu z ludzka twarzą. Na jedno wychodzi. Ale na szczęście odsetek liberałów jest większy.

M

Matrix

Guest
Piter1489 napisał:
erbe napisał:
Ale na szczęście odsetek liberałów jest większy.

Chyba "liberałów" w stylu Donalda Tuska... tak, tych jest dużo.
Tych w stylu amerykańskim liberał = demokrata,
Za mało jest libertarian, bo ludzie boją się zdrowego rynku, wierzą w jakies państwowe gwarancje, a państwo jeszcze nikomu nic nie zagwarantowało, wszystko jest niepewne, obarczone coraz większymi podatkami, do tego media które kłamią.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
ludzie mają wyprane mózgi i tyle... i z tym bedzie coraz gorzej... juz w dzieciom wciskają kit że podatki i regulacje są konieczne...

Do góry Bottom