rawpra
Well-Known Member
- 2 741
- 5 410
daj może jakieś dane nt tego jaki procent dam wychodzących za mąż było dziewicamialbo zdefloruje pannę, albo zagarnie jej posag.
daj może jakieś dane nt tego jaki procent dam wychodzących za mąż było dziewicamialbo zdefloruje pannę, albo zagarnie jej posag.
A Google mówi, że turbina budowana w niemczech dla norweskiej elektrowni. Zresztą na zdjęciu jest podpis Heidenheim... to w Badenni-Wirtembergii ...
Turbina w zaporze Hoovera,
1933 r
No mówi różnie.A Google mówi
Dla rzymskiej armii, a szczególnie z I wieku bo z tego okresu pochodzi maska, pojęcie elitarnej kawalerii to zupełna pomyłka. Kawaleria była tam formacją pomocniczą, pogardzaną, bitwy rozgrywała piechota.Rzymski hełm /maska/ noszony przez elitarną rzymską kawalerię.
Mega, podoba mi się też kawałek:Głośna niegdyś kryminalna historia z okresu PRL-u. Był nawet film na jej podstawie.
Całą historię można sobie przeczytać tutaj:
https://reportaze-sadowe.wprost.pl/sprawy-kryminalne/485009/wsrod-nocnej-ciszy.html
zaskoczył mnie ten fragment:
"..Wtedy Bojda założył barani kożuch futrem na wierzch i tak przebrany wieczorem pogonił na czworakach Stasia w kierunku sadzawki, chcąc go utopić. Ale dopadły go zdziczałe psy i musiał się ratować przed ich kłami ucieczką.."
.
Kiedyś życie było prostsze.Mega, podoba mi się też kawałek:
"Jan Bojda w ostatnim słowie ostrzegł sąd, że kiedyś był ławnikiem, w związku z tym prawo zna i nikt z nim nie wygra. W swojej wsi aż do aresztowania był autorytetem „na odcinku leczenia zwierząt, wycielania krów, dawania ludziom zastrzyków i udzielania porad prawnych”. Został wpisany do jasnogórskiej księgi wieczystej jako jeden z trzech zrębiniaków nieużywających alkoholu. W tej sytuacji oczekuje uniewinnienia, bo idą święta i chciałby się przełamać z rodziną opłatkiem. Józef Szymonik w ostatnim słowie zauważył, że absolutnie nie nadaje się do siedzenia w celi. „Moja specjalność to życie na wolności”
Ta wizja lokalnej Europy celtycko-germańsko-słowiańskiej bez wspólnych korzeni kulturowych, jakie dał Rzym bardziej mi się podoba.