alfacentauri
Well-Known Member
- 1 164
- 2 181
A ja zauważyłem, że w polskiej telewizji następuje zmiana. Jeszcze kilka lat temu bardzo łatwo przychodziło cenzorm, czy jak ich tam nazwać, klasyfikowanie filmów jako dozwolone od lat osiemnastu. Oczywiście dotyczyło to filmów zawierających nagość, seks. Pamiętam, że kiedyś oglądałem film, oznaczony jako dozwolony tylko dla widzów dorosłych, który zawierał jedną scenę w której przez chwilę przechadzała się naga aktorka. Zdziwienie wywołało u mnie to, że dzień wcześniej oglądałem bardzo brutalny japoński film, który był już dozwolony od lat szesnastu. Natomiast jakiś czas temu zauważyłem, że kilka filmów (tylko nie mogę przypomnieć sobie tytułów), które kiedyś były emitowane jako te dla dorosłych teraz mają przesuniętą granicę do szesnastego roku. A golasów teraz to mogą już oglądać dwunastolatkowie (wczoraj widziałem taki film oznazony w ten sposób). Być może związane jest to z tym, że nadawcy zapoznali się z wytycznymi do cenzury wiekowej, a wcześnie robili to intuicyjnie. Bo o zmianie wytycznych nie słyszałem. Albo to jakaś przemiana mentalna zachodzi.A filmy gdzie leje się krew pewnie puszczają non stop w Islandzkiej tv. Sex może mieć zgubny wpływ na dzieci, ale oglądanie rzezi już nie. Zawsze mnie rozwalał ten paradoks, sex jest zły ale przemoc już ok.
Dla zainteresowanych http://pl.wikipedia.org/wiki/System_ocen_programów_telewizyjnych_w_Polsce .