Bóg stworzył człowieka

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://www.pch24.pl/szatan-stworzyl-czlowieka--czyli-o-herezji-katarow,18474,i.html

" To szatan stworzył świat i ludzkie ciało

Katarzy uważali, że świat materialny został stworzony przez istotę z natury złą. Bardziej umiarkowani z nich mówili, że ojcem naszego świata i naszych ciał jest szatan bądź Lucyfer, upadły anioł albo wręcz syn samego Boga. Tymczasem radykalny odłam katarów był zdania, że istnieje dwóch bogów – Dobry Bóg, którego Synem był Chrystus, oraz zły bóg Starego Testamentu, twórca materii. Katarzy nie zdołali wypracować żadnej spójnej kosmologii ani antropologii; jednak z grubsza rzecz ujmując uważali, że szatan (lub zły bóg) stworzył nasz świat i ludzkie ciała, w które wstąpiły dusze dobrej, boskiej proweniencji. Wielu katarów sądziło, że dusze ludzkie są tak naprawdę aniołami, którzy w niebiosach zbuntowali się przeciwko Bogu i w ramach pokuty weszli w złe, upadlające ciała."

A

Artur Nowak

Guest
Ale nie do mnie :(
Ja chętnie nawrócę klika ładnych i młodych jehowiczątek. Najlepiej szczupłe, do 170, mały-średni biust, rasa biała kaukaska.
Oczywiście wszystko zgodnie z ich religią, zacznę od znanej im procedury "mieszania krwi". ;)

Czyli jednak gwałciciel.

R

Ronbill

Guest
Poprawiam temat"Człowiek stworzył Boga"
Nie wiadomo na jakim etapie ewolucji człowiek stworzył Boga. Czy zrobił to Homo erectus? Homo habilis ? A może dopiero homo sapiens? .

K

krasnys

Guest
Generalnie tto wszyscy sa chrzescijanami. Niektorzy to katolicy, niektorzy prawoslawni, niektorzy grekokatolicy (unici). Tylko muzulmanie to muzulmanie.Chrescijanie są bardzo podzieleni .. Ale muzulmanie tez sa podzieleni na sunnitow i szyitow i tez z radoscia biora sie za łby (vide Irak)

K

krasnys

Guest
Coś jeszcze mi sie przypomniało ..
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,...i_chemia_tylko_w_pierwszej_klasie__za.html#MT
Trudno mi sobie wyobrazić jak będą wyglądały studia na np.biologii bez podstaw, ale solidnych podstaw fizyki i informatyki.Jak studiować na polibudzie chemię bez znajomości fizyki, albo inżynierię środowiska bez chemii.
Ale "dziewictwo Maryi" można opanować w szczególikach.
Potem ogłupiałe społeczeństwo leczy się u znachorów, homeopatów, nie szczepi dzieci i myśli, że spożywanie GMO spowoduje, iż następne pokolenie będzie miało rogi i kopyta albo zacznie fotosyntetyzować.

K

krasnys

Guest
Ilu z Was tutaj przebywających jest wierzących w Boga katolików?
Co myślicie o religii ale tej prawdziwej,katolickiej

Twój bóg to izraelski bóg Jahwe.
Startu nie masz ze swoja mądrością do Hindusów.Oni są nadzwyczaj mądrzy, ponieważ wierzą w istnienie wielu bogów.

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 113
Ilu z Was tutaj przebywających jest wierzących w Boga katolików?

Ja jestem chrzescijaninem. Ale katolikiem to ja juz jestem mocno heretyckim, tzn. dosc czesto nie zgadzam sie z KK w pare sprawach (np. zakaz antykoncepcji wymyslony przez czesc ksiezy w latach 60-tych), a duchownych wierzacych w dystrybucjonizm-korporacjonizm (w sume oficjalnie przyjety przez KK pod koniec XIX wieku) uwazam za kompletnych idiotow i szkodnikow. Ale sa tez ksieza liby czyli mozna byc libem w Kosciele.

Oglnie Biblia jest dla mnie wazniejsza od tradycji KK i czesto bezsensownych pisanin roznych Papiezy (np. Franciszka ktory jest tuba socjalistow)... I jak mam watpliwosc co do jakiegos fragmentu Biblii to Thomas E. Woods albo Lew Rockwell (oboje Katolicy) lepiej ci to wytlumacza niz wiekszosc biskupow.

P.S. Wiekszosc czlonkow Instytutu Misesa w USA to Katolicy albo inni chrzescijanie. To tez nigdy nie rozumiem napinek Polskich libow, ktorzy lubia wysmiewac religie i udawac "satanistow". Satanistami to sa te kurwy w rzadzie a nie liby...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Potem ogłupiałe społeczeństwo leczy się u znachorów, homeopatów, nie szczepi dzieci i myśli, że spożywanie GMO spowoduje, iż następne pokolenie będzie miało rogi i kopyta albo zacznie fotosyntetyzować.
  • znachor - medyk nieautoryzowany przez państwo, nic głupiego w tym nie ma, dawniej byli wyłącznie znachorzy.
  • homeopatia - to dlaczego placebo działa? Jeśli lekarzom wolno podawać pacjentom placebo, to dlaczego nie wolno podawać go nie-lekarzom?
  • szczepionki - A ile osób zmarło wskutek szczepień? Ile osób miało po szczepieniach powikłania? Poza tym, nie Twoje dzieci - nie Twój problem. Ludzie to nie barany, które mają robić to co jaśnie oświeceni im karzą.
  • GMO -
    1. Co kto żre to wyłącznie jego sprawa.
    2. Skoro świnie miały poparzone przewody pokarmowe wskutek spożywania karmy GMO co dowodzi, że nie wszystko co GMO jest dobre.
    3. Rozprzestrzenianie się praw patentowych. Po to by wprowadzić GMO zmusza się rolników pod groźbą kary, do nieużywania nasion z poprzednich zbiorów. Tak jest w Polsce. W USA gdy roślinność GMO rozpleni się w sposób naturalny na sąsiednie uprawy tej samej rośliny, karze się rolników za pogwałcenie praw patentowych. Ludzie bojkotując GMO wyrażają sprzeciw wobec takich praktyk biznesowych.
Jeśli już chcesz porównywać korzystanie ze znachorów, homeopatię, GMO itd., to właśnie słuchanie poleceń władzy państwowej należy porównywać do słuchania poleceń kapłana. Wiara w państwo to nic innego jak religia bez Boga.

Startu nie masz ze swoja mądrością do Hindusów.Oni są nadzwyczaj mądrzy, ponieważ wierzą w istnienie wielu bogów.
W całej Azji, nie tylko w Indiach, masz dziesiątki tysięcy Bogów. Są nawet bogowie lokalni i rodzinni.

Ostatnia edycja:

tolep

five miles out
8 585
15 483
A jakby w tym Instytucie Misesa większość uczestniczyła w kultach cargo, to też miałbym brać na poważnie tę religię?

Chrześcijaństwo należy brać poważnie dlatego żę istnieje 2000 lat, dlatego że ma dziesięciocyfrową liczbę wyznawcó, a także dlatego że jest elementem, jednym z głównych, które stworzyły naszą cywilizację.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Z takim myśleniem to powinieneś być etatystą.
Bo etatyzm też ma w chuj wyznawców i też swój daleki rodowód oraz jest podstawowym elementem łacińskiej cywilizacji i nie tylko tej cywilizacji.
No i również powinieneś być demokratą - bo uznajesz wyższość racji większości nad racją mniejszości religijnych.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 466
Idea państwa istnieje znacznie dłużej, ma znacznie większą liczbę wyznawców i też się przyczyniła do obecnego wyglądu cywilizacji.

Swoją drogą, nie rozumiem o co biega z tym stworzenia cywilizacji. Holokaust też miał znaczący wpływ na nią, tak jak wiele innych wydarzeń historycznych ale wcale to nie oznacza, że bez nich miałoby być gorzej.

Amel mnie wyprzedził. :(

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
2000 lat temu tolep byś argumentował, że wiarę w Zeusa należy brać poważnie, bo istnieje od dawna i stanowi fundament cywilizacji, a nie jakąś tam sektę żydowską?

Ostatnia edycja:

GoldenColt

Well-Known Member
817
3 627
jaskółka napisał:
W jakim celu Bóg stworzył czlowieka?
To człowiek "stworzył" Boga dla własnych celów. Od czasów ludzi pierwotnych religia była doskonałym narzędziem kontroli społeczeństwa.

jaskółka napisał:
Życie na ziemi to nie bajka ale walka o zbawienie duszy. Walka z diabłem i własnymi wadami. Koniec świata może być w każdej chwili. Pomyśl o wieczności. Masz do wyboru niebo albo piekło.
Nie dbasz o zbawienie duszy?
Diabeł, dusza i inne mistyczne pierdoły wzięły się stąd że dawniej ludzie mieli ograniczoną wiedzę na temat ludzkiej natury, budowy mózgu itp. Straszak niebo i piekła to podstawy manipulacji, jak psie ciasteczko i klaps w tresurze pieska

jaskółka napisał:
Prawda o świecie nie jest łatwa do przyjęcia, bo nasza duma ludzka nie pozwala nam przyznać się nawet przed samym sobą do tego, że być może całe życie żyliśmy w błędzie.
To ja sie przyznaję że swego czasu wierzyłem w różne bzdury: Boga, socjalizm (no socjaldemokrację powiedzmy), miłość romantyczną, ale zmądrzałem i dorosłem.

jaskółka napisał:
Co myślicie o religii ale tej prawdziwej,katolickiej a nie jakimś buddyzmie który jest kultem satanistycznym i mam tysiące demonów a w skrócie jest religią szatana!!trzeba ich wyzwolić z okowów szatana i przywrócić do wolności moralnej.!
Że gdybyś urodziła się w innej kulturze byłabyś muzułmanką/buddyjką/żydówką

Do góry Bottom