- Admin
- 6 985
- 15 154
Dobra, jaka wiara, tacy wyznawcy. Ja pozostanę po stronie bezmyślnych popaprańców.
kr2y510 napisał:Ależ ostatnio coraz częściej, dla odróżnienia się od "talmudycznych" używamy terminów: propertarianizm i libertarianizm naturalny.
kr2y510 napisał:tosiabunio napisał:To, że dorobiłeś się na forum garstki wyznawców,
Nie garstki wyznawców. Po prostu zaczęli myśleć i przestali łykać każdą podaną papkę. Dzięki temu różni popaprańce nie będą się piąć po ich plecach.
freelancer napisał:@Maciej Dudek
Z "talmudycznym" libertarianizmem chodziło chyba o to że jest taki "koszerny" i ortodoksyjny, bez żadnych dodatków i udziwnień. Nie było to bezpośrednie porównanie.
Maciej Dudek napisał:Gdyby Talmud traktował o...
alfacentauri napisał:Ja to trochę inaczej widzę i moim zdaniem ma to bardziej związek z emocjami niż racjonalnym myśleniem. Dla mnie są to osoby łatwo ulegające wpływom, a Twój autorytarny sposób wypowiedzi bardzo działa na takich ludzi.
alfacentauri napisał:Dla przykładu jeden z Twoich fanów napisał coś w tym stylu "zgadzam się ze wszystkim co napisze kr2y510". Dla mnie to jest niewyobrażalne by zgodzić się ze wszystkim co ktoś napisał,
kr2y510 napisał:Pojęcie talmudyczny mistycyzm znane jest od dawna i nie odnosi się do żadnej z żydowskich ksiąg a jedynie do sposobu interpretacji wszelkich ksiąg religijno-ideologicznych. Chodzi tu o bezkrytyczne traktowanie treści ksiąg jak "prawd objawionych".Maciej Dudek napisał:Gdyby Talmud traktował o...
Cytując Talmud dałeś ciała.
No widzisz jakim kiedyś byłeś interesującym człowiekiem? Teraz jesteś za stary na politykę. Kapcie i fotel bujany czekają...Maciej Dudek napisał:Z lekką nostalgią zerknąłem sobie przy tej okazji na stare forum, jeden z userów napisał mi 5 lat temu "mimo wszystko twój "jakobinizm" jest momentami przerażający" , ja pieprzę, najarany byłem agoryzmem wtedy jednak
To akurat proste. O ile dobrze pamiętam, to temat z prawami ofiary w akapie i upieranie się przy propozycji Rothbarda, poszukiwanie w innych świętych pismach poparcia dla niej. To świadczy o bezkrytycznym traktowaniu, nie?Maciej Dudek napisał:@Premi
Macie zatem rację, termin "talmudyzm" był mi obcy, jeszcze tylko dowód na "bezkrytyczne przestrzeganie przepisów i formalizm" bym poprosił, żeby się do tego "talmudyzmu" choć trochę poczuć