RedRight
Member
- 362
- 15
Naprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.

Naprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.
Moc czego, systemowego mordowania, głodzenia, torturowania i innego zjebania.Naprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.
![]()
Gdyby było oczywiste, nikt by nie pytał. Logika. Znowu popełniłeś błądNaprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.
Raczej podniosła się z katastrofy jaka była II wojna św.(też spowodowanej przez kapitalistów liberalnych i faszystowskich) i straszliwej kapitalistycznej biedy carskiej Rosji. Natomiast po kontrrewolucji 1991 roku znowu wpadła w straszliwą kapitalistyczną nędzę.Ma znacznie większą moc spierdolenia wszystkiego, co wielokrotnie pokazała. To mnie szczególnie przekonuje, że państwowe planowanie jest do dupy.
Wyroki sądów, kto nie pracuje ten nie je plus susza, tortury jednak wyjątkowe i łagodne w porównaniu z Czerwonym Terrorem lat 1918-1921, inne to pewnie budowanie socjalizmu, najlepszego systemu w historii.Moc czego, systemowego mordowania, głodzenia, torturowania i innego zjebania.
Wal się komuchu na ryj.
Napisałem dla mnie. To oznacza, że powinno być oczywiste dla innych.Gdyby było oczywiste, nikt by nie pytał. Logika. Znowu popełniłeś błąd
Może to być jeden z trzech wielkich kanałów europejskiej części ZSRR zbudowanych za Stalina.Na tym plakacie Wielki Nauczyciel kieruje okrętem płynącym po Kanale Białomorskim?
popełniasz dwa błędy: in group bias oraz argumentum ad ingorantiamWszystkie osiągnięcia ZSRR są rezultatem socjalizmu, za wszystkie nieszczęścia odpowiadają lewacy: kapitaliści i trockiści.
Czyli popełniłeś błąd Is–ought problem. Nie mój problem zatem.Napisałem dla mnie. To oznacza, że powinno być oczywiste dla innych.
Jestem za ZSRR obiektywnie; nie twierdzę, że coś jest prawdziwe, ponieważ nie ma dowodów na tezę przeciwną.popełniasz dwa błędy: in group bias oraz argumentum ad ingorantiam
Zupełnie nie zrozumiałeś. Mówiłem o fakcie oczywistym dla mnie. Jest prawdziwy, a zatem powinien być oczywisty dla innych właśnie dla tego, że jest prawdziwy a nie ze względu na to, że ja tak uważam.Czyli popełniłeś błąd Is–ought problem. Nie mój problem zatem.
A w 1975 przeciętna długość życia wynosiła w ZSRR 70,4 lata, czyli ledwie osiem miesięcy mniej niż w USA. Korzystając z różnych współczynników można uznać, że: 1. wyższe wydatki w USA odpowiadają wyższym potrzebom. 2. Służba zdrowia w ZSRR była wydajniejsza. 3. Planiści woleli przeznaczyć nieco więcej na przykład na potęgę militarną niż przekroczyć czas życia w USA.Jedno trzeba przyznać władzy radzieckiej. Nikomu nie udało sie rozpić społeczeństwa do tego stopnia co komunistom. Średnia długość życia osobnika radzieckiego płci męskiej w latach 80-tych wynosiła zaledwie 64 lata ( o dziesięć lat mniej niż w krajach zgniłego Zachodu ). Z tego komunistycznego dobrobytu i doskonałych perspektyw życiowych po prostu im się w dupach przewracało![]()
nie udowodniłeś tego.Proponuję ci zająć się studiowaniem erystyki dla przyjemności, ale nie w praktyce, bo to ci ciągle nie wychodzi.
Czyli nie zrozumiałeś na czym polega błąd. KAŻDĄ tezę należy udowodnić. Nie zrobiłeś tego.Jestem za ZSRR obiektywnie; nie twierdzę, że coś jest prawdziwe, ponieważ nie ma dowodów na tezę przeciwną.
Czyli nie dość że nie naprawiłeś błędu który popełniłeś, bo znowu nie zrozumiałeś na czym polega, popełniłeś kolejny bląd - I'm entitled to my opinionZupełnie nie zrozumiałeś. Mówiłem o fakcie oczywistym dla mnie. Jest prawdziwy, a zatem powinien być oczywisty dla innych właśnie dla tego, że jest prawdziwy a nie ze względu na to, że ja tak uważam.
Ja też, wskazałem błąd który popełniłeś ale nawet nie wykazałeś minimum wysiłku aby je sprawdzić, więc po co mam Ci je tłumaczyć, masz internet to kurwa z niego korzystaj.Wyłożyłem to jak krowie na rowie.
Podsumowując obywatel ZSRR żył minimalnie krócej, ale był bardziej szczęśliwy i dumny ze swojego kraju, jego potęgi militarno-przemysłowej.
Ale buja.