AMA: Kompetentny komunista

Status
Zamknięty.
OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Naprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.

soviet-propaganda-poster-stalin-ship-srdjan-kotarlic.jpg

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 987
15 158
Naprawdę nie przekonuje was, że wielkie państwowe planowanie ma większą moc niż w porównaniu zawsze drobna konkurencja na wolnym rynku? Dla mnie to oczywiste, że twarda dłoń jest lepsza od niewidzialnej ręki.

Ma znacznie większą moc spierdolenia wszystkiego, co wielokrotnie pokazała. To mnie szczególnie przekonuje, że państwowe planowanie jest do dupy.

workingclass

Well-Known Member
2 136
4 154

soviet-propaganda-poster-stalin-ship-srdjan-kotarlic.jpg
Moc czego, systemowego mordowania, głodzenia, torturowania i innego zjebania.
Wal się komuchu na ryj.

View: https://youtu.be/ekehh1W3ZT8

kompowiec

freetard
2 584
2 650
Gdyby było oczywiste, nikt by nie pytał. Logika. Znowu popełniłeś błąd

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Na tym plakacie Wielki Nauczyciel kieruje okrętem płynącym po Kanale Białomorskim?

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Ma znacznie większą moc spierdolenia wszystkiego, co wielokrotnie pokazała. To mnie szczególnie przekonuje, że państwowe planowanie jest do dupy.
Raczej podniosła się z katastrofy jaka była II wojna św.(też spowodowanej przez kapitalistów liberalnych i faszystowskich) i straszliwej kapitalistycznej biedy carskiej Rosji. Natomiast po kontrrewolucji 1991 roku znowu wpadła w straszliwą kapitalistyczną nędzę.

Czy znajdziesz choć jedną porażkę ZSRR na miarę nawet nie Wielkiej Depresji lecz zwykłej wolnorynkowej recesji XIX wieku(przed keynesizmem)?

Mamy więc pięć świetnych przykładów zawalenia, co przekonuje, że wolny rynek jest do niczego.

Ostatnia edycja:
OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Moc czego, systemowego mordowania, głodzenia, torturowania i innego zjebania.
Wal się komuchu na ryj.
Wyroki sądów, kto nie pracuje ten nie je plus susza, tortury jednak wyjątkowe i łagodne w porównaniu z Czerwonym Terrorem lat 1918-1921, inne to pewnie budowanie socjalizmu, najlepszego systemu w historii.

Wszystkie osiągnięcia ZSRR są rezultatem socjalizmu, za wszystkie nieszczęścia odpowiadają lewacy: kapitaliści i trockiści.

Poruszyłeś tematy, które nie mają nic wspólnego z planowaniem gospodarczym.

Nie wiadomo czy w głodzie po wojnie rzeczywiście zginął milion.

kompowiec

freetard
2 584
2 650
Wszystkie osiągnięcia ZSRR są rezultatem socjalizmu, za wszystkie nieszczęścia odpowiadają lewacy: kapitaliści i trockiści.
popełniasz dwa błędy: in group bias oraz argumentum ad ingorantiam
Napisałem dla mnie. To oznacza, że powinno być oczywiste dla innych.
Czyli popełniłeś błąd Is–ought problem. Nie mój problem zatem.

Blobfish

Well-Known Member
151
281
Jedno trzeba przyznać władzy radzieckiej. Nikomu nie udało sie rozpić społeczeństwa do tego stopnia co komunistom. Średnia długość życia osobnika radzieckiego płci męskiej w latach 80-tych wynosiła zaledwie 64 lata ( o dziesięć lat mniej niż w krajach zgniłego Zachodu ). Z tego komunistycznego dobrobytu i doskonałych perspektyw życiowych po prostu im się w dupach przewracało :)

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Proponuję ci zająć się studiowaniem erystyki dla przyjemności, ale nie w praktyce, bo to ci ciągle nie wychodzi.
popełniasz dwa błędy: in group bias oraz argumentum ad ingorantiam
Jestem za ZSRR obiektywnie; nie twierdzę, że coś jest prawdziwe, ponieważ nie ma dowodów na tezę przeciwną.
Czyli popełniłeś błąd Is–ought problem. Nie mój problem zatem.
Zupełnie nie zrozumiałeś. Mówiłem o fakcie oczywistym dla mnie. Jest prawdziwy, a zatem powinien być oczywisty dla innych właśnie dla tego, że jest prawdziwy a nie ze względu na to, że ja tak uważam.
Wcześniej wykazałem, że fakt oczywisty dla mnie nie musi być oczywisty dla wszystkich, czego absolutnie nie zrozumiałeś.

Wyłożyłem to jak krowie na rowie.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Jedno trzeba przyznać władzy radzieckiej. Nikomu nie udało sie rozpić społeczeństwa do tego stopnia co komunistom. Średnia długość życia osobnika radzieckiego płci męskiej w latach 80-tych wynosiła zaledwie 64 lata ( o dziesięć lat mniej niż w krajach zgniłego Zachodu ). Z tego komunistycznego dobrobytu i doskonałych perspektyw życiowych po prostu im się w dupach przewracało :)
A w 1975 przeciętna długość życia wynosiła w ZSRR 70,4 lata, czyli ledwie osiem miesięcy mniej niż w USA. Korzystając z różnych współczynników można uznać, że: 1. wyższe wydatki w USA odpowiadają wyższym potrzebom. 2. Służba zdrowia w ZSRR była wydajniejsza. 3. Planiści woleli przeznaczyć nieco więcej na przykład na potęgę militarną niż przekroczyć czas życia w USA.

Podsumowując obywatel ZSRR żył minimalnie krócej, ale był bardziej szczęśliwy i dumny ze swojego kraju, jego potęgi militarno-przemysłowej.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Patenty, czyli socjalizm niezbędny kapitalizmowi.

Nie ulega wątpliwości, ze podstawowym motorem rozwoju w XIX wieku był kapitalizm. Jednak często pojawia się kwestia jak duża była rola państwa.

Przykład stanowią patenty. W warunkach kapitalizmu państwo wybrało opcję najbardziej kapitalistyczną czyli prawa monopolowe dla wynalazców(lub ich pracodawców). Jest to jednak socjalizm w niemal czystej formie.

W ZSRR wynalazca otrzymywał nagrodę proporcjonalną do wartości przemysłowej jego wynalazku po czym następowała jego błyskawiczna dyfuzja. Takie rozwiązanie jest oczywiście lepsze lecz nie do przeprowadzenia w warunkach kapitalizmu.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
W ZSRR wynalazca otrzymywał bilet na Kołymę w jedną stronę, gdzie faktycznie następowała jego błyskawiczna dyfuzja gdy tylko gleba rozmarzała na tyle by robactwo było w stanie dobrać się do pozostałego po nim ścierwa. Jego miejsce zastępowały kanalie w stylu Trofima Łysenki, które swoimi pseudonaukowymi teoriami ochoczo dorzucały swój udział w ludobójstwie.

Najbardziej znanym mi uczonym z tych czasów i tego smutnego miejsca jest Siergiej Korolow, twórca radzieckiego programu kosmicznego. Oprócz niewątpliwego wkładu w rozwój nauki i tym samym ludzkości, pokazuje on również modelowy radziecki życiorys, z aresztowaniem na skutek pomówień wymuszonych torturami, zsyłką do GUŁagu, wieloletnim pobytem w izolacji, pracą przymusową i w końcu przedwczesnym zgonem w wyniku partactwa, za które nikt nie poniósł konsekwencji. Nieliczne zdjęcia powojenne przedstawiają człowieka z tajemniczym uśmiechem zbliżonym do Mona Lisy Leonarda da Vinci. Ten typ uśmiechu jest nieprzypadkowy, uczony stracił zęby w wyniku szkorbutu wywołanego niedożywieniem podczas pracy w kopalni na Kołymie.

kompowiec

freetard
2 584
2 650
Proponuję ci zająć się studiowaniem erystyki dla przyjemności, ale nie w praktyce, bo to ci ciągle nie wychodzi.
nie udowodniłeś tego.
Jestem za ZSRR obiektywnie; nie twierdzę, że coś jest prawdziwe, ponieważ nie ma dowodów na tezę przeciwną.
Czyli nie zrozumiałeś na czym polega błąd. KAŻDĄ tezę należy udowodnić. Nie zrobiłeś tego.
Zupełnie nie zrozumiałeś. Mówiłem o fakcie oczywistym dla mnie. Jest prawdziwy, a zatem powinien być oczywisty dla innych właśnie dla tego, że jest prawdziwy a nie ze względu na to, że ja tak uważam.
Czyli nie dość że nie naprawiłeś błędu który popełniłeś, bo znowu nie zrozumiałeś na czym polega, popełniłeś kolejny bląd - I'm entitled to my opinion
ogarnij się chłopie, nawet nie sprawdziłeś na czym polegają te błędy.

Wyłożyłem to jak krowie na rowie.
Ja też, wskazałem błąd który popełniłeś ale nawet nie wykazałeś minimum wysiłku aby je sprawdzić, więc po co mam Ci je tłumaczyć, masz internet to kurwa z niego korzystaj.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom