AMA: Kompetentny komunista

Status
Zamknięty.
OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Czy wiecie, że pewien słynny zachodni fotograf przyznał, że komunistyczne Polki były lepiej ubrane od kapitalistycznych Angielek?

Alu

Well-Known Member
4 641
9 700
Nooo niee wiem. Powszechne było dostawanie paczek z ubraniami ze zgniłego zachodu.

O paczkach z ZSRR dla Amerykanów nie słyszałem.

Ostatnia edycja:

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Taki pro tip jeśli chodzi o komunistyczną agitację: gdy się robi to w Polsce to lepiej pisać o tym jak fajnie było w ZSRR i na odwrót. Gdy się pisze w Polsce o tym jak było za komuny w Polsce, np. jak były ubrane komunistyczne Polki, to jest spore ryzyko, że się natknie na kogoś, kto zwyczajnie pamięta te czasy i np. wywlecze okoliczności jakim marzeniem były jeansy za szybą Pewexu lub jak nogi śmierdziały w butach Relax.

Alu

Well-Known Member
4 641
9 700
Zresztą jest to dowód anegdotyczny a sam słynny fotograf mógł np. być sympatykiem komuchów.
Więc jest naprawdę bez znaczenia co jeden słynny fotograf powiedział na ten temat.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Ciekawe kto to, bo jak za czasów Ukochanego Przywódcy to nie każdy dostawał możliwość wjazdu.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 888
12 270
Który? Bo nawet Walter Duranty w końcu przyznał, że rośnie liczba męczeńskich śmierci za kolektywizację.

kompowiec

freetard
2 584
2 649
Nie napisałem, że to wynika z autorytetu, tylko jest obiektywnie błędne. Przestań się bawić w sztukę prowadzenia sporów, bo ciągle się mylisz
a co nad obchodzi jakaś osoba o której sobie mówisz? Nie rozmawiasz z nimi tylko z nami, zatem polegałeś na jakiś tam swoich autorytetach które mamy w dupie. I nie udowodniłeś tego że się mylę.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Nooo niee wiem. Powszechne było dostawanie paczek z ubraniami ze zgniłego zachodu.

O paczkach z ZSRR dla Amerykanów nie słyszałem.
Czytałem, ze Angielki chętnie kupowały sukienki produkowane w ZSRR, które obywatelki ZSRR uznały za zbyt "wieśniackie".
Słyszałem o paczkach z ZSRR dla PRL.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Taki pro tip jeśli chodzi o komunistyczną agitację: gdy się robi to w Polsce to lepiej pisać o tym jak fajnie było w ZSRR i na odwrót. Gdy się pisze w Polsce o tym jak było za komuny w Polsce, np. jak były ubrane komunistyczne Polki, to jest spore ryzyko, że się natknie na kogoś, kto zwyczajnie pamięta te czasy i np. wywlecze okoliczności jakim marzeniem były jeansy za szybą Pewexu lub jak nogi śmierdziały w butach Relax.
Tak na prawdę to lepiej mówić w ZSRR, że tam było lepiej. Fotograf oglądał setki czy tysiące Polek, a ty podałeś dwa przykłady, z czego pierwszy trochę nie na temat.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Który? Bo nawet Walter Duranty w końcu przyznał, że rośnie liczba męczeńskich śmierci za kolektywizację.
Przyspieszoną kolektywizację wymuszoną kapitalistycznym okrążeniem. Plus susza, widoczne Bóg nie kochał tych, którzy nie chcieli pracować.

Blobfish

Well-Known Member
151
281
Jeden z głównych ekonomistów ZSRR przewidział, ze komunizm jest gospodarczo niewydolny i musi zawalić. Niestety nie pamiętam jak się nazywał ale to były lata 70-te.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Jeden z głównych ekonomistów ZSRR przewidział, ze komunizm jest gospodarczo niewydolny i musi zawalić. Niestety nie pamiętam jak się nazywał ale to były lata 70-te.
Dobrze wiesz, że zmyślasz, a ja mówię prawdę. Dodam: pewien słynny amerykański ekonomista przewidział, ze USA jest mniej wydajne od ZSRR i USA przegra zimną wojnę. Niestety nie pamiętam lat, ale to chyba był Samuelson.

Gdyby nie przewidziane przez innego wybitnego ekonomistę, Stalina, błędy kierownictwa kraju tak byłoby istotnie.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Mit#5 Banki.

Liberał usiłuje przenieść odpowiedzialność z wolnego rynku na państwo. Z tego co pamiętam w Kanadzie istniało prawo chroniące banki przed bankructwem w interesie publicznym, a więc socjalizm. Twierdzenie, że zakaz posiadania oddziałów spowodował bankructwa jest niestworzone. Raczej bankructwa dużych, rozgałęzionych banków miałyby jeszcze gorszy wpływ. Dalej liberał atakuje wolnorynkowy system rezerw cząstkowych.

W istocie to kapitalizm, a nie państwo odpowiada za masakrę amerykańskich banków. To wolnorykowa koniunktura stworzyła bańkę właśnie w tej gałęzi gospodarki, nie tylko w tej. Gdy kapitalizm doprowadził do załamania popytu banki należały do najbardziej wrażliwych.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom