Złoto - inwestycje

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Kurwica mnie bierze bo nie wiem jak to ugryźć. Mieszkam w półmilionowym S w którym za diabła nie mogę kupić złotych monet lub sztabek. Podróż do najbliższgo Poznania w celu zakupu kilku monet ( tam jest przykładowo oddział/sklep mennicy wrocławskiej ) poważnie koliduje z moim wygodnym podejściem do życia. Zresztą czasami maja kilka monet a za kilka godzin już ich mogą nie mieć. Kupno za pośrednictwem internetu nie wchodzi w grę ( anonimowość ). W oddziałach mennicy można kupić złoto anonimowo do sumy 30 tys zł jeśli się nie mylę. Kiedyś odwiedziłem oddział banku Raiffeisen w moim mieście który reklamował się odnośnie sprzedaży złota w postaci fizycznej, no ale jak to bywa z reklamami bankowymi na miejscu okazało się, że mają "szeroki wybór" kilku sztabek 1gram lub 5gramów. Pracownik banku poinformował mnie, że abym mógł dokonać zakupu muszę okazać dowód osobisty co spotkało się z wysoce niecenzuralną reakcją z mojej strony.
Zazdroszczę osobom mieszkającym z warszawach, krakowach, poznaniach itp, które mogą ot tak sobie wejść do sklepu i kupić sobie krugeranda poświęcając na taki zakup pół godziny czasu łącznie z dojazdem. i pozostać anonimowi. A o to właśnie chodzi przy zakupach złota czy diamentów. Aby o tym nikt nigdy nic nie wiedział i się nigdy nie dowiedział.

T

Tralalala

Guest
Żalisz się? Czy szukasz rozwiązania?
Jesteś pewny, że nigdzie w necie nie wysyłają na paczkomat?
Może jacyś znajomi lub rodzina jeżdżą do większych miast i Ci kupią.
Zresztą co ile chcesz to kupować? Codziennie? Raz w miesiącu skoczysz do miasta opierdolisz coś w KFC kupisz złoto i tyle.
Poszukaj też dobrze, ja widziałem stoiska w galeriach handlowych w mieście ~200k, gdzie można było kupić jakieś tam złote gówna (raczej te małe) nie wiem jak z dowodem, bo się tym nie interesowałem.

Edytka: A, może jeszcze w lombardach popatrz.

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
I jedno i drugie. W przypadku takiego zakupu chciałbym mieć towar w ręku w momencie zakupu. Wszelkie paczkomaty odpadają - co z płatnością, firmy internetowe nie wysyłają ot tak złota na paczkomat. Wysyłają po przelewie na dany adres. Przelew to ślad. Adres to ślad.Lombardy, kantory mam głęboko w dupie bo po pierwsze stracę zdrowie na szczęśliwy traf, że ktoś coś będzie miał no i zostaje pewność zakupu. Oddział mennicy wrocławskiej jakąś pewność daje mimo wszystko.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Bilet do Poznania w dwie strony to pewnie około stówki, a każda szanująca się firma potwierdzi ci dostępność towaru na telefon. Nie bardzo kumam o co kaman.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
mieszkasz kilka kilometrów od niemieckiej granicy, no i bez problemu masz połączenie z berlinem i nie wiesz gdzie złoto kupic? do poznania jakiegoś chcesz jechać?
to żart jakiś?

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Odnoszę wrażenie, że w tematach kogo odjebać, kogo zajebać, zdjęcia dup itp jesteście znakomici ale .....
Chłopie pomyśl trochę, gdziekolwiek w niemczech ( a sprawdzałem kilka punktów ) chcą od ciebie scanu dowodu tożsamości przy takim zakupie. W dwóch miejscach nie akceptowali gotówki, tylko kartę kredytową nawet. Chyba, że zakupu dokonam od Turka na ulicy - a taki mi nie odpowiada. Cała idea polega na tym aby złoto, diamenty kupić anonimowo i to w pewnym miejscu a nie na bazarze z cyganami- cash do ręki i nikt nie zadaje żadnych pytań. Jazda dwieście kilometrów do Poznania to jest jakieś rozwiązanie jedyny problem to to, że akurat w Poznaniu mało co mają, najlepszy wybór jest w Warszawie lub Wrocławiu a to już znacznie dalej.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
nie wiem ode mnie nigdy nikt w niemczech nie chciał dowodu czy karty, a kupywałem głównie tam bo taniej i większa dostępność...

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
To świetnie daj mi namiar na punkt w niemczech ze złotem o okolicy 100km od szczecina gdzie wchodzisz z gotówką i kupujesz monety uncjowe bez jakiejkolwiek ewidencji. Bez uprzedniego zamawiania bo mają je na stanie. Za gotówkę. Będę wdzięczny.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
w okolicy szczecina nie bywałem...
ja kupowałem w zagłębiu ruhry...
w berlinie raczej nie bedzie problemu...
nie wiem w jakich ilościach chcesz zakupić degussa ma sprzedaż hurtowa w berlinie
degussa jest na fasanenstr. 70
jest też kilka innych duzych firm z berlina, gold exchange, phila berlin, lohmann, philoro, no i zanjdziesz tam też od groma małych jubilerskich sklepikó gdzie kupisz jakies monety czy sztabki małe...

przejrzałem co tam piszą o warunkach bo możliwe że sie cosi zmieniło od momentu kiedy ja kupowałem, ale nie ma nic o obowiązku zostawiania danych osobistych, i że nie biorą gotówki...

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Dzięki. Berlin jasna sprawa. Ciężko jest mi tylko znaleźć cały dzień wolny na jazdę do Berlina w jedną i drugą łącznie z telepaniem się przez miasto. Szukam czegoś w mniejszych niemieckich miejscowościach koło granicy gdzie można załatwić sprawę w ciągu kilku godzin. Na razie nic nie znalazłem oprócz Woldegk - www.sparing-edelmetalle.de ale oni sprzedają poprzez uprzednie zamówienie i za okazaniem dowodu tożsamości.

C

Cngelx

Guest
A nie możesz kupić przez neta (np. u slomskiego - link podał już Inn Ventur) na paczkomat płacąc bitcoinami?

Teraz jest zima, więc kominiarka na ryju jak będziesz odbierał coś z paczkomatu, nie będzie wzbudzała podejrzeń, wiec masz praktycznie całkowitą anonimowość.

Komplikujesz prostą sprawę...

OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Po pierwsze nie mam bitcoinów. Po drugie nie mam pojęcia jak je mieć i nie chce mi się w to bawić. Wierzę w złoto bo ono było tysiące lat w obiegu i będzie następne tysiące. Jest wieczne. Po drugie i tak muszę zrobić przelew na ich konto,choćby nie wiem jak go robić to jest ślad w banku. Po drugie nie znam slomskiego i na podstawie strony i informacji kolegi nie zrobię przelewu na ( dużą sumę ) aby potem czekać tydzień na odbiór w paczkomacie. Co innego jakbym miał najpierw ich odwiedzić we wrocławiu, wtedy jak najbardziej.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
Dzięki. Berlin jasna sprawa. Ciężko jest mi tylko znaleźć cały dzień wolny na jazdę do Berlina w jedną i drugą łącznie z telepaniem się przez miasto. Szukam czegoś w mniejszych niemieckich miejscowościach koło granicy gdzie można załatwić sprawę w ciągu kilku godzin. Na razie nic nie znalazłem oprócz Woldegk - www.sparing-edelmetalle.de ale oni sprzedają poprzez uprzednie zamówienie i za okazaniem dowodu tożsamości.
no ale ze szczecina masz blizej i szybciej do berlina niż poznania...
jak chcesz w małym mieście to też znajdziesz u każdego prawie jubilera... nie spotkałem sie jeszcze nigdy z tym że chcieli jakieś dowody...
ile tego chcesz kupić? no bo przy transakcjach powyżej 15k euro wszystkie oficjalne sklepy są zobowiazane to zgłaszać... tylko w tym wypadku wyobrażam se że może ktoś wymagać identyfikacji...

poczytałem w warunkach tego sparinga i jest tam że ino w bardzo podejżanych przypadkach wymagają jako zabezpieczenie okazanie dowodu...
wyskoczyłeś pewnie jako burak cebulak a każdy w niemczech wie ze wiekszosć to komuchy pijacy i złodzieje, więc sie nie dziw, że nie mają zaufania...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
OP
OP
K

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Właśnie chce w małym mieście. Jubilerzy są w małych niemieckich miasteczkach ale ci których pytałem nie mieli tego co chce. Szybko i prosto i na razie nie mogę nic znaleźć. O 15 tys euro doskonale wiem.

T

Tralalala

Guest
Po pierwsze nie mam bitcoinów. Po drugie nie mam pojęcia jak je mieć i nie chce mi się w to bawić.
-giełdy
-localbitcoins
-irc
-fora
-bitomaty (coś jak bankomaty)

Po drugie i tak muszę zrobić przelew na ich konto,choćby nie wiem jak go robić to jest ślad w banku.
Nie w każdym koncie muszą być twoje dane, może nawet nie być tych danych np. prepaidy, nie wiem jak z bankowością internetową, obczaj sobie.

Po drugie nie znam slomskiego i na podstawie strony i informacji kolegi nie zrobię przelewu na ( dużą sumę ) aby potem czekać tydzień na odbiór w paczkomacie.
Podziel transakcje na kilka lub kilkanaście mniejszych.

Chcesz aby wszystko było po twojemu, tak nie ma, albo kombinujesz i osiągasz to co chcesz albo wiecznie smęcisz, bo Ci się nie chce ruszyć dupą i/lub mózgownicą.

Do góry Bottom