MaxStirner
Well-Known Member
- 2 775
- 4 721
Zabranie żarcia z kontenera DO UTYLIZACJI sklepu to kradzież. W życiu by mi to do glowy nie przyszło. W końcu tyle gadają o niemarnowaniu jedzenia, to w czym problem?
Wg mnie art nie tłumaczył dlaczego. Pogoglałem troche i znalazłem, że sprawa nie jest prawnie jednoznaczna, bo zabranie rzeczy porzuconej to nie kradzież
Na wszellki wypadek, jeśli w dobie kryzysu kogoś przyciśnie, to chociaż wiadomo żeby sie tego nie tykać. Nigdy nie rozkminiałem tego pod wzgledem prawnym. Na pierwszy rzut oka kara za taką "kradzież" jest mało intuicyjna i nawet bym nie pomyślał że to nielegalne.
Wziął żywność przeznaczoną do utylizacji z kontenera przy Biedronce. Został ukarany przez sąd - NCZAS.COM
Doszło do kradzieży artykułów spożywczych o niedużej wartości - uznał Sąd Rejonowy w Białymstoku. Ukarał naganą mężczyznę, który z kontenera z żywnością przeznaczoną do utylizacji, stojącego na rampie przy sklepie sieci Biedronka, wyjął m.in. kilkadziesiąt jajek i pomidory. W sprawie zapadł...
nczas.com
Kradzież, szara strefa czy zabranie porzuconej rzeczy? Freeganizm budzi wątpliwości
Coraz więcej osób sięga do przysklepowych śmietników w poszukiwaniu żywności nadającej się do spożycia. Kryzys, głód albo sprzeciw wobec marnowania jedzenia skłaniają ludzi do przeszukiwania kontenerów przy sklepach. Zdarzają się jednak przypadki oskarżania takich osób o kradzież rzeczy ze...
www.prawo.pl