Cptkap
Well-Known Member
- 701
- 3 229
”Chcę nakręcić jeszcze tylko dwa filmy i nie zamierzam poświęcać ich na współpracę z tym sukinsynem. Dzień, w którym zgodziłbym się na współpracę byłby dla Lee bardzo szczęśliwy. Ale to się nie wydarzy”.
Trwający od wielu lat spór między Tarantino i Lee jest dobrze udokumentowany w mediach. Lee, jeden z najwybitniejszych twórców kina afroamerykańskiego, wielokrotnie krytykował Tarantino za nadużywanie słowa ”czarnuch” w swoich filmach.
Dzieląca ich wrogość wyszła na jaw w 1997 roku, po premierze ”Jackie Brown”. Lee w wywiadach nie krył niepokoju z powodu rasistowskiego języka, jakim bez umiaru posługują się bohaterowie filmu Tarantino. ”Quentin ma obsesję na punkcie tego słowa – mówił wówczas Lee. – O co mu chodzi? Chce zostać honorowym czarnym?”.
Tarantino miał wtedy odpowiedzieć: ”Jako scenarzysta mam prawo tworzyć każdą postać, jaka tylko przyjdzie mi głowy. Twierdzenie, że mi tego nie wolno, bo jestem biały… to rasizm”.
http://film.onet.pl/artykuly-i-wywiady/quentin-tarantino-nakreci-jeszcze-tylko-dwa-filmy/b155h4
PS. dvdscr "Hateful 8" już śmiga na torrentach
Śmieszne, bo Tarantino nakręcił film, w którym zabijanie białych ludzi przez murzyna (murzyn zabija nawet tych białych, którzy mu pomagają) jest pokazane w pozytywnym świetle.
W drugą stronę, gdzie na przykład biały jedzie do Detroit i zaczyna wykańczać murzajów bo mu zgwałcili żonę, nikt by się nie odważył zrobić.