'Wolny' własny biznes

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
No właśnie, myślałem, że to ma być na czarny rynek, coś jak papierosy z Białorusi.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
no właśnie też sie sugerowałem tym "wolnym", a tu franczyza na państwowych zasadach...
nie dość że państwu haracz płacisz to franczyzodawcy też hehe chuj a nie wolny biznes...

OP
OP
G

Grzesiek155

New Member
13
6
tak mi się napisało, odnośnie tego 'omijania' akcyzy, w sumie można to zastąpić tysiącem innych słów, akurat takie było moje pierwsze skojarzenie

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Na czarnym rynku jest ciężej o nabywcę, a taki sprzęt w teorii można sobie całkiem legalnie postawić w środku miejsca i w teorii nikt nie powinien się do tego przypierdolić. Jak będzie w praktyce, to czas pokaże. "Wolne" w tym przypadku to może lekka przesada, ale wprowadza się zgodnie z prawem na rynek produkt unikając części opodatkowania, a wiec bije się w budżet. Niestety, powoduje to też, że nawet jeśli sprawa jest legalna na chwilę obecną, to gdy zjawisko się rozpowszechni, ministerialni spece zwyczajnie zmienią przepisy w ten sposób by zamknąć furtkę. Pytanie tylko jak długo będzie można działać.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Koniec automatów do papierosów i tanich cygar! Przemytnicy zacierają ręce Jarek Mela, który na Górniaku ma automat do robienia papierosów, po nowym roku może zostać bankrutem. Wejdą bowiem w życie przepisy nakładające na niego obowiązek płacenia podatku akcyzowego i nikt już nie kupi papierosów z automatu. – Komornik zabierze mi niespłacony automat do papierosów, zlicytuje mieszkanie, a ja zostanę z długami, chociaż chciałem działać legalnie – mówi.

Czytaj więcej: http://www.expressilustrowany.pl/artykul/3691978,koniec-automatow-do-papierosow-i-tanich-cygar-przemytnicy-zacieraja-rece,id,t.html

Game over.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Kolejny reportaż ze zdjęciami ludka zamykającego interes:

– Rząd robi wszystko, żeby zniszczyć małych przedsiębiorców. W całym kraju działa 70 takich maszyn i wszystkie od stycznia zakończyły działalność – mówi Krzysztof Gawron, przedstawiciel firmy produkującej urządzenia do wyrobu papierosów. Dla Jarosława Meli nowelizacja ustawy oznacza bankructwo. Właściciel jedynego w Łodzi papierosowego automatu, choć nie będzie go używał, musi spłacać co miesiąc raty leasingowe w wysokości ok. 3 tys. zł. Lokal w hali targowiska, który dotychczas dzierżawił, musi zwolnić do końca tygodnia.

Czytaj więcej: http://www.expressilustrowany.pl/artykul/3714512,koniec-tanich-papierosow,id,t.html?cookie=1

#25latwolnosci

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Coś chyba gostkom się to nie zwróciło w pół roku, jak obiecywał producent ;)

Do góry Bottom