- Moderator
- 8 902
- 25 790
Od pierwszego wysłuchania wiedziałem, że "Hanging Tree" jest jednym z tych momentów świetności Jamesa Newtona Howarda a tu dodatkowo polska wersja bije na głowę oryginalny tekst tej piosenki. Bartosz Kozielski wykonał kawał dobrej roboty przy jego adaptacji, bo jak dla mnie to wykracza poza zwykłe tłumaczenie. Zdołał nadać temu kawałkowi jeszcze bardziej konfrontacyjny i ostateczny charakter.
Nie wiem, czy w ostatnim czasie powstało coś, co lokuje się jeszcze bliżej wzorca muzyki odwołującej się do tłumionego na codzień zewu wolności. Tym bardziej w języku polskim.
Za bonus dla libertariańskiego środowiska należy uznać wers z wężowym porównaniem, jakie można odnieść wprost do naszej symboliki, którego oryginał był pozbawiony. W zasadzie, gotowa libertariańska pieśń.
Nie wiem, czy w ostatnim czasie powstało coś, co lokuje się jeszcze bliżej wzorca muzyki odwołującej się do tłumionego na codzień zewu wolności. Tym bardziej w języku polskim.
Za bonus dla libertariańskiego środowiska należy uznać wers z wężowym porównaniem, jakie można odnieść wprost do naszej symboliki, którego oryginał był pozbawiony. W zasadzie, gotowa libertariańska pieśń.