simek
Well-Known Member
- 1 367
- 2 122
Też tak zużywam od czasu do czasu, ale zazwyczaj szkoda mi wlewać fajne wino coby odparowało
Tak z ciekawości, to jakieś polecenie lekarza, czy przeczytałeś artykuł, że czerwone wino zdrowe i postanowiłeś zacząć pić?Mam niby pić dla zdrowia
Ktoś jest w stanie polecić jakieś dobre, czerwone, wytrawne wino. Koniecznie spoza terenu UE, trzeba bojkotować tych komuchów, zwłaszcza francuskich. Dobre byłoby chilijskie. Cena najlepiej w okolicach 20 zł/flaszka. Mam niby pić dla zdrowia. Ktoś z was zamawiał wino przez sieć? Paczki przychodzą w całości?
Nie, no zasadniczo za 20 zł idzie upolować dobre wino, no ale właśnie - upolować, trafić okazję/przecenę/promocję/wyprzedaż. Warto szukać właśnie w Biedronce albo Lidlu - te dyskonty mają czasowe oferty na wino i czasami są perełki tańsze niż w kraju producenta, ale jakbyś chciał znaleźć sobie konkretną flaszkę co będziesz kupować regularnie, to albo musisz lubić przemysłówkę typu Carlo Rossi, albo emigrować.
Sugestia kardiologa.Tak z ciekawości, to jakieś polecenie lekarza, czy przeczytałeś artykuł, że czerwone wino zdrowe i postanowiłeś zacząć pić?
Jedyna (EDIT: przypomniałem sobie, że jest jeszcze trochę skromniejsza vinisfera.pl) rzetelna, polska stronka o winie jaką znam to www.winicjatywa.pl zebrało się tam już tyle dosyć profesjonalnych artykułów, że przeczytanie ich jest dla laika lepszą opcją niż kupno jakieś winiarskiej książki. Cała reszta stron to albo krytoreklama albo kiepski poziom, relacje tylko z degustacji Biedronki i Lidla, opinie w stylu "smakowało mi, bardzo przyjemne, daję 5/6", albo blogi, których rozrzut jakościowy jest ogromny.Poczytaj tą stronę, w miarę pomocna: http://www.nasze-wina.pl/nw/news/1337/
Nie no, mając 5 dych to można już wybierać dosyć szczegółowo: typ wina jaki chcemy i dowolne miejsce pochodzenia. Ja mogę wymieniać dziesiątki konkretnych etykiet z tego przedziału, które piłem, polecam i kiedyś do nich wrócę, bo są dostępne w ciągłej sprzedaży.Nie ma sensu podawać konkretnych nazw ale wiem po sobie, że jak wybierałem sobie coś z przedziału 30-50 zł to bardzo często byłem bardzo zadowolony. Piłem z przyjemnością.
Jakby co, to szczepy winorośli z największą zawartością resweratrolu, bo pewnie ze względu na ten składnik poleca go kardiolog, to: Pinot Noir, Mourvèdre, Merlot, Gamay, Shiraz, Cabernet Sauvignon (albo podobno tylko ten z Bordeaux, w innych regionach jakoś mniej) poza tym, nie wiedzieć czemu, szwajcarskie wina mają go najwięcej, ale ich eksport jest właściwie zerowy, poza tym jakieś wybitne to one nie są.Sugestia kardiologa.
Argentyńskie może być?Ktoś jest w stanie polecić jakieś dobre, czerwone, wytrawne wino. Koniecznie spoza terenu UE, trzeba bojkotować tych komuchów, zwłaszcza francuskich. Dobre byłoby chilijskie. Cena najlepiej w okolicach 20 zł/flaszka. Mam niby pić dla zdrowia. Ktoś z was zamawiał wino przez sieć? Paczki przychodzą w całości?
Mój ojciec od wielu lat pije jedną lampkę wina dziennie (Egri Bikaver) dla zdrowotności.Polecam! Zwłaszcza, że w "Delikatesach" możną już ją kupić za około 16 zł.
Co ten zbrodniarz robi koło Fuhrera?Argentyńskie może być?