Ucisk podatkowy

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
okazuje się że Polska jest w czołówce krajów gdzie ucisk podatkowy i niewola fiskalna
są ogromne,

w tym rankingu zajmue trzecie miejsce!
http://www.pb.pl/a/2009/07/07/10_panstw ... _podatkami

Mam pytanie:
kiedy zaczyna się komunizm
czy wtedy gdy państwo odbiera obywatelom około 90% ich dochodów
95, 100,
czy dopiero wtedy kiedy już nawet ubrań ludzie nie mogą posiadać na własność?

-bo ja twierdze że żyjemy w komunizmie, a inni się ze mnie śmieją

whirlinurd

Member
556
19
się śmieją bo dla nich podatek VAT patenty koncesje rejestrowanie firm kasa fiskalna to kapitalizm :) (to tak samo zabawne jak balcerowiczowe apele o "reformę" finansów kiedy nic nie mówi o własnym podatku VAT? nie rozumiem jak można robić "reformę" bez co najmniej ograniczenia wpływów a nie trzymanie go w jakimś ukrytym skarbcu? ) państwo to przymusowa "wspólnota" w wyzyskiwaniu wszystkiego i wszystkich - syf :S

A

Anonymous

Guest
Cyberius napisał:
Mam pytanie:
95, 100,

Mam pytanie, kiedy zaczyna się komunizm, gdy właściciel terenu obiera w postaci czynszu mieszkańcom 90% ich dochodu, 95%, 100%, czy dopiero wtedy, kiedy już nawet ubrań ludzie nie mogą posiadać na własność.

Zarzut kradzieży jest kiepski, bo stwierdzenie, że coś jest kradzieżą nie zależy od faktów prawie wcale. Dowolne zachowanie może być kradzieżą, o ile tylko coś słusznie może należeć się komuś innemu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Mike Smith napisał:
Dowolne zachowanie może być kradzieżą, o ile tylko coś słusznie może należeć się komuś innemu.
Właśnie. Tylko o tym co jest słuszne decyduje ten, który jest po właściwej stronie broni (czyli po stronie kolby a nie lufy) i skuteczniej zabija niż ten drugi.

whirlinurd

Member
556
19
Mike Smith napisał:
Zarzut kradzieży jest kiepski, bo stwierdzenie, że coś jest kradzieżą nie zależy od faktów prawie wcale. Dowolne zachowanie może być kradzieżą, o ile tylko coś słusznie może należeć się komuś innemu.

według mnie kradzież zależy od fizycznych faktów :) tj uszczerbku w kontrolowanej materii (waga) czy coś jest słuszne czy nie nie ma znaczenia przypomina mi się cytat "Złodzieje szanują własność. Chcą jedynie, aby stała się ich własnością, przez co będą ją jeszcze bardziej szanować."(G. K. Chesterton) to że mogę traktować każdego innego człowieka za małe państwo pozostawiam jakiemuś widzimisię ;) jest tyle miejsca na ziemi że każdy może wybrać swój kawałek warunkiem jest decentralizacja lub posiadanie lasera i latajacego spodka ;)

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Mike Smith napisał:

nie było żadnych zarzutów
było pytanie:
"kiedy zaczyna się komunizm..."

A

Anonymous

Guest
Cyberius napisał:
Mam pytanie:

To ja wprost nie odpowiem, tylko napiszę, że nie ma to żadnego znaczenia dla mnie, bo komunizm nie musi polegać na tym, że ktoś wolność jednostki będzie tak ograniczał, żeby mnie to przeszkadzało. Natomiast czy czynsz, czy podatek, jeśli wynosi 95% czyichś dochodów, jest skończonym zdzierstwem.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Mike Smith napisał:
Cyberius napisał:
Mam pytanie:

To ja wprost nie odpowiem, tylko napiszę, że nie ma to żadnego znaczenia dla mnie, bo komunizm nie musi polegać na tym, że ktoś wolność jednostki będzie tak ograniczał, żeby mnie to przeszkadzało. Natomiast czy czynsz, czy podatek, jeśli wynosi 95% czyichś dochodów, jest skończonym zdzierstwem.
ale zwykle ogranicza, bezpośrednio przez rózne restrykcje,
lub pośrednio jak w przypadku czynszu

Czytelnik.

New Member
146
0
Cyberius napisał:
-bo ja twierdze że żyjemy w komunizmie, a inni się ze mnie śmieją

Trudno się im nie dziwić:p skoro opowiadasz takie głupoty.
Co do tego rankingu ucisku podatkowego to w pierwsze dziesiątce nie ma ani Szwecji ani Danii natomiast w czołówce jest Polska:p

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Mike Smith napisał:
Natomiast czy czynsz, czy podatek, jeśli wynosi 95% czyichś dochodów, jest skończonym zdzierstwem.
Olśniłeś mnie :)
Już wiem dlaczego niektóre hollywoodzkie kurwy mają wydziaranego Che na dupie!
- Bo mieszkają w Beverly Hills, gdzie czynsze znacznie przekraczają średnie przychody Amerykanów. :D

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Cyberius napisał:
Mam pytanie:
95, 100,

Obecnie mamy mieszankę komunizmu z feudalizmem i niewolnictwem. Trudno jest ustalić proporcje, bo rządzące smrole niewolą większość przez przymusową edukację, monopol medialny, spec służby i zakaz używania substancji psychoaktywnych.
Trudno jest ustalić czy jakieś ludzkie działanie jest działaniem naturalnym czy symulowanym. A nawet jak by udało się to ustalić, to nie wiadomo jak to przeliczać.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Mike Smith napisał:
Zarzut kradzieży jest kiepski,

właściwie to należało by naisać "rabunek" ponieważ nasza cywilizacja powstała prawdopodobnie z rabunku i najazdu za wyjątkiem maloplski która się "dogadała" podczas połączenia z resztą Polski w czasach Chrobrego, podobnie jak pózniej Mazowsze, Prusy i Wielkie Księstwo Litewskie,
ci którzy nie chcieli się zgodzić na nowe porządki zostali ukarani a ich miasta zostały zrównane z ziemią jak Chodlik i Stradów

Czytelnik. napisał:
Trudno się im nie dziwić:p skoro opowiadasz takie głupoty.
Co do tego rankingu ucisku podatkowego to w pierwsze dziesiątce nie ma ani Szwecji ani Danii natomiast w czołówce jest Polska:p

to kiedy dla ciebie zaczyna się komunizm, jeśli 90% konfiskaty dochodów to nie jest jeszcze komunizm
-czy komunizm wiąże się dla ciebie z konfiskatą majątku trwałego, nieruchomości
[ dom, ziemia, auta,...]
- licznymi restrykcjami np. odnośnie poruszania się, opuszcania miejsca pracy i łatwości jej zmiany, kraju, cenzura...
-bo chyba o słowach i poęciach nie mylisz typu nazwa kraju, grupy rzdzcej, etc

może Szwecja i Dania nie są takie socjalistyczne,
a ranking został zuważony, np tu:
http://www.miasik.net/archive/2009/07/w ... j-opresji/

kr2y510 napisał:
Obecnie mamy mieszankę komunizmu z feudalizmem i niewolnictwem. Trudno jest ustalić proporcje, bo rządzące smrole niewolą większość przez przymusową edukację, monopol medialny, spec służby i zakaz używania substancji psychoaktywnych.
Trudno jest ustalić czy jakieś ludzkie działanie jest działaniem naturalnym czy symulowanym. A nawet jak by udało się to ustalić, to nie wiadomo jak to przeliczać.

faktycznie, w czasach feudalizmu i formalnego niewolnictwa zwykle nie interesowało tych co rządzą / mają na własność czy: ich poddani lub niewolnicy chodzą do szkoły, zazywają substancje p.a. wyznają lub nie wyznają jakąś wiarę
właścicel kilku niewolników lub posiadacz paru chłopów pańszczyżnianych bardziej też o nich dbał, niż dziś kiedyś mogą sobie pozwolić na duże marnotrastwo zasobów ludzkich, ponieważ to był jego biomaszyny które dostarczały mu dóbr
z drugiej strony były inne restrykcje,
mylę że ci co rządzą cały czas zdobywają doświadczenie i uczą się, a ich systemy są coraz lepsze tak że wielu tego nie widzi

Giga

New Member
262
5
Cyberius, komunizm to nie wysoki próg podatkowy, tylko system ekonomiczny oparty o państwową (w wydaniu anarchistycznym - wspólnotową) własność środków produkcji. Na tym polega cały myk.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Giga napisał:
tylko system ekonomiczny oparty o państwową (w wydaniu anarchistycznym - wspólnotową) własność środków produkcji.
Czyli podatek 100%, niewolnictwo 100% a niewolnicy dostają co łaska czyli "według potrzeb".

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Cyberius napisał:
...mylę że ci co rządzą cały czas zdobywają doświadczenie i uczą się, a ich systemy są coraz lepsze tak że wielu tego nie widzi

Tak jest od czasu wprowadzenia chrześcijaństwa zarówno w wersji rzymskiej jak i bizantyjskiej.
By to upadło muszą albo nadejść nowi Bogowie albo musi zmienić się chrześcijaństwo z wersji cwelistycznej na przyczynowo-logiczną. Generalnie wszystkie świeckie religie cwelistyczne (ekologizm, humanitaryzm, komunizm...) muszą zostać zepchnięte do śmietnika historii a ich kapłani zutylizowani.

Na razie wszystko leci według "Protokołów Mędrców Syonu". Po tym zacznie się to walić. Wystarczy, że jeden się wyłamie lub mu się noga podwinie.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Czy jak dawniej kościół pobierał dziesięcinę w snopkach zboża, krowach i kurach to nie był to podatek?
Czy jak dawniej chłop musiał odpracować "łanowe" to nie był to podatek?
To co to było?

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
Giga napisał:
Cyberius, komunizm to nie wysoki próg podatkowy, tylko system ekonomiczny oparty o państwową (w wydaniu anarchistycznym - wspólnotową) własność środków produkcji. Na tym polega cały myk.

tak nazywam system który dąży do całkowitej redystrybucji dóbr, i ograniczenia wolności
ponieważ anarchokomunizmu w praktyce nie było
ale mogę zmienić na totalizm albo totlitaryzm,
-nie ma problema

Czytelnik. napisał:
Najpierw poczytaj sobie definicję komunizmu a potem opowiadaj bzdury.

może Szwecja i Dania nie są takie socjalistyczne,

No przecież u nich są takie wysokie podatki :)

a ranking został zuważony, np tu:

Zawyżony ??? bo ???
[/quote]

sory nie chciałem cie urazić,
choć sam nie wierze w kolektywną formę własności
[ Bo wcześniej czy póżniej zawsze ktoś po nią sięgnie i resztę zostawi na lodzie]
ale jeśli jacyś ludzie chcą tworzyć dobrowolne wspólnoty, nie mam nic przeciw

o ile dobrze pamiętam nie było w nim przymusowych składek,
gdyby były wyprzedziliśmy pewno Włochy i Turcję

Do góry Bottom