- Moderator
- 3 585
- 6 861
To jest cudowne! Ciekawe, czy on to rzeczywiście powiedział.
Przesłuchałem sobie właśnie oba wywiady z Petersonem u Rogana i się dziwię dlaczego @pampalini go tak propsuję - przecież ten gość nie cierpi i gardzi postmodernistami. Tak poza tym, dobry stuff, bo dużo z Junga...Any right given to a group is stolen from individuals.
- Jordan Peterson
Masz już plany odnośnie sorting yourself out?Przesłuchałem sobie właśnie oba wywiady z Petersonem u Rogana
A co, ja lubię postmodernistów? Zresztą - Peterson niby gardzi postmodernistami, ale jednocześnie wyznaje utylitarną teorię prawdy, która się z postmodernizmem jednak bardzo ładnie komponuje.Przesłuchałem sobie właśnie oba wywiady z Petersonem u Rogana i się dziwię dlaczego @pampalini go tak propsuję - przecież ten gość nie cierpi i gardzi postmodernistami.
Obczaj:Na razie nie znalazłem żadnej deklaracji wprost, świadczącej o tym, co mówisz. Mnie on raczej wygląda nie tyle na utylitarystę, co raczej klasyczny przypadek amerykańskiego pragmatyka, takiego wprost od Peirce'a. Albo jeszcze lepiej - Williama Jamesa (tu by się nawet zainteresowania i podejście pokrywały).
Do pewnego stopnia się z tym zgodzę (w tym sensie, że zwolennicy prawdy utylitarnej i zwolennicy prawdy naukowej mają dobre argumenty), ale Peterson zwyczajnie przegrał tę konkretną potyczkę. Sam Harris był dużo bardziej klarowny. Oczywiście, wynika to też z natury poglądu, którego broni. Ale przecież nikt nie mówił, że filozofia jest sprawiedliwa.Tak, to jeden ze słabszych materiałów, choć wydaje mi się, że główny spór o prawdę, który zdominował rozmowę, wynikał z niezrozumienia się nawzajem. Jeśli dobrze to pamiętam, to obu można przyznać rację w tym aspekcie, w jakim mówią o prawdzie.
Ha! Trafiony. Już na samym początku wspomina Williama Jamesa. To jednak jest pragmatyk, jak bardzo utylitarny to trudno powiedzieć, ale pragmatyzm =/= utylitaryzm.Obczaj:
Trochę słabo tu wyszedł
Sorry, tak, chodziło mi o prawdę pragmatyczną. My bad.Ha! Trafiony. Już na samym początku wspomina Williama Jamesa. To jednak jest pragmatyk, jak bardzo utylitarny to trudno powiedzieć, ale pragmatyzm =/= utylitaryzm.