Strefa EPPA

OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
@tosiabunio Faktycznie mój błąd, mogłem dać dwa zdania opisu. (pomijając @GAZDA, który na forum libertariańskim w dziale inicjatywy wolnościowe pyta się o zdjęcia rudych kobiet, zaczęło się klasyczne marudzenie, a to nie ma na wikipedii, a to za długie (chociaż sama zakładka "idea projektu" to kilka linijek, a to szemrane towarzystwo, a to Polacy nie dorośli, a to TW Bereta itd)

Jednakże, skoro zadałeś sobie już trud wejść w link to raczej widać wyraźnie, że inicjatywa jest "za".

@tosiabunio @GAZDA Nie wiem jak zbitek liter EPPA można utożsamić z forum ELFÓW? (jakieś tok rozumowania? A dlaczego nie EURO, EFTA...)

@GAZDA śmieszy mnie Twoje podejście "nie będę nic robił bo istnieje państwo" samo się nie zlikwiduje, chyba że czekasz aż ktoś za Ciebie odwali robotę.

@Rattlesnake Czy ja wiem, czy na "buca", dostałem 4 pierwsze odpowiedzi z jakimś jęczeniem to i tak odpowiedziałem. Od Kontestacji i JF ten pomysł wyszedł (nawet forum tej strony jest podpięte pod dział forum radia Kontestacja). W projekt angażuje się kto chce i jak chcę, ale jak na razie to działania Kontestacji są najbardziej widoczne)

I tak jak już wspomniałem, informacji jest mało, bo młoda inicjatywa i wymaga zaangażowania ludzi, centralnie nikt planów działania nie sporządził, wszystko w rękach ludzi.

@Karmazynowy Mściciel A to dla Ciebie do poczytania http://en.wikipedia.org/wiki/Charter_city (pozdrowienia dla BE :) )

cracko

Member
39
9
Mocne towarzystwo tutaj widzę, ciekawa inicjatywa a jedyne na co was stać to 2 strony pajacowania, bo inaczej tego nie można nazwać. Jeżeli ktokolwiek jest zainteresowany współpracą to zapraszam na forumEPPA.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Moje nawiązanie do elfów nie ma nic wspólnego z EPPA, tylko do poprzednich wejść spamerskich.

Co do reszty, to jak na gości z minimalnym stażem na forum, strasznie się wymądrzacie (dorzuciłem do tej grupy kolegę @cracko). Nie róbcie Owsiaków.

Temat był już poruszany. Argument o "marudzeniu" jest tak słaby, że już zupełnie straciłem zainteresowanie projektem. Chcesz kogoś do niego przekonać, bądź gotowy na radzenie sobie z marudzeniem. Strzelając focha, strzelasz sobie w stopę (tzw. dziewula).

Źle, bardzo źle.

OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
Temat był już poruszany. Argument o "marudzeniu" jest tak słaby, że już zupełnie straciłem zainteresowanie projektem. Chcesz kogoś do niego przekonać, bądź gotowy na radzenie sobie z marudzeniem. Strzelając focha, strzelasz sobie w stopę (tzw. dziewula).

Libertarian ja mam przekonywać do wolnorynkowej strefy? WHAT? Mój ciągły minimalizm w odniesieniu do samej strefy wynika z przekonania, że na forum libertarian są libertarianie ewentualnie liberałowie (+ jakiś odsetek trolli) i takich ludzie nie trzeba przekonywać do korzyści płynących z takich inicjatyw.

Nie wkleiłem tego tutaj, aby szare owieczki przekonywać, że wolny rynek jest super. Tylko bardziej w kwestii poinformowania, że takie coś jest i ktoś wiedząc, że takie coś rusza, sam się zainteresuje i będzie działać.

Naprawdę ja na tym forum mam pisać do ludzi w takich kwestiach jakby to było forum zwolenników PiS, SLD i innych stworków???

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
To nie jest jakaś prawda objawiona niepodlegająca dyskusji i krytyce, zwłaszcza w naszej smutnej rzeczywistości, nadwiślańskiego ubekistanu.

Ale oddam ci sprawiedliwość, @GAZDA jak na moderatora ma wysokie ratio rozmywania wątków, a naszego specyficznego slangu ("dziewula" dobre!) nie każdy ogarnie od razu.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

cracko

Member
39
9
Pfff, taką argumentacją to można wszystko zgasić i zachęcać wszystkich do nicnierobienia. Nie spróbujesz to się nie dowiesz.
Co do tego co pisał tosiabunio, ja tutaj może i jestem "nowy" bo się nie udzielam ale przeglądam to forum od początku jego istneinia a niektórych pamiętam jeszcze z początków forumsympatyków JKM a potem Frizony. Nie za wiele tutaj pisałem bo uważam to towarzystwo za dziecinne, w większości, nie wszystkich oczywiśćie. I dzisiaj również się o tym przekonałem w tym temacie.

Avx

Active Member
831
186
A widzę, że stronę EPPA robi Mateusz Jabłoński z PL (znam osobiście i cenię) i Avx z naszego forum, który te rozwiązania popiera. Więc nie wiązałbym tematu tylko z Kontestacją i JF.

Prawda, popełniłem artykuł na ten temat. Lepsze EPPA niż nic, chociaż w Hondurasie to dużo bardziej realistyczne. Zwyczajnie popieram wszelkie metody do poszerzania wolności.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Naprawdę ja na tym forum mam pisać do ludzi w takich kwestiach jakby to było forum zwolenników PiS, SLD i innych stworków???

Naprawdę. Tylko wiesz, nie chodzi tu o brak zaufania do wolnego rynku a o zwykłą rezerwę w stosunku do ludzi. Środowisko na tym forum istnieje od lat, spotyka się w realu i ma pewien klimat. To nie są ludzie, którzy sypną oklaskami każdemu, kto pomacha chorągiewką. Było już sporo zbawców jako to: Janusz Korwin Monarchista, doktor TT, Młodzi Libertarianie, Gowin Deregulator. EPPA to na razie tylko pomysł. Przeszłość JF, choć nie jestem pierwszy do osądzania, też powoduje mniejszą lub większą rezerwę.

Ja tu siedzę od paru lat, działam w PL i do teraz nie wymagam od ludzi, żeby byli fanami tej partii. Wystarczy mi, że część z nich jest umiarkowanie przychylna a @GAZDA być może nie wyjebie mi z glocka jak wejdę w celownik :D

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Projekt może być wolnorynkowy, ale to, czy będziemy działać w projekcie wolnorynkowym, zależy też od wielu innych czynników. KNP jest wolnorynkowa, PL także, ale to przecież nie znaczy, że musimy od razu ruszyć i popierać tych organizacji. To, kto firmuje te projekty też nie jest bez znaczenia. Ani także to, w jaki się je reklamuje. @kamilsien Warto, abyś to wiedział, zanim zaczniesz oskarżać ludzi o marudzenie, czy brak należytego entuzjazmu.

OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
@Rattlesnake

Ja nikogo do niczego nie zmuszam, uznałem za stosowne, aby w pewnych miejscach wkleić informacje o EPPA to wkleiłem.

Spotykacie się? To świetnie, możecie trochę sobie podyskutować o EPPA :)

Pomysł to jest przede wszystkim Marka Klugmanna w koncepcji LEAP zones. Jan Fijor po prostu zaproponował, żeby takie coś w Polsce spróbować promować i również angażuje się w to, przeprowadził wywiad z nim i organizuje spotkanie.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
@tosiabunio

Przede wszystkich w pierwszym poście poinformowałem o istnieniu czegoś takiego i wyraziłem zachętę, aby wchodzić na forum i dyskutować.
Entuzjazmu nie oczekiwałem, za marudzenie zawsze minus.

Przejrzałem pobieżnie wątek który wrzucił @Rattlesnake i chyba ty @tosiabunio jesteś jakoś uprzedzony do Fijora
Jan Fijor ma tutaj nie za dobrą opinię (nieistotne, czy słusznie, czy nie

Mało Cię obchodzi, że wydaje książki w dobrej tematyce, wspiera Instytut Misesa, teraz to, jak i inne jego działania.

A to że w ogóle ktoś go tutaj nazywa komuchem to przyznam jestem w szoku.

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Z Artykułu 107 aktualnie obowiązującego Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej:
(...) Z zastrzeżeniem innych postanowień przewidzianych w Traktatach, wszelka pomoc przyznawana przez Państwo Członkowskie lub przy użyciu zasobów państwowych w jakiejkolwiek formie, która zakłóca lub grozi zakłóceniem konkurencji poprzez sprzyjanie niektórym przedsiębiorstwom lub produkcji niektórych towarów, jest niezgodna z rynkiem wewnętrznym w zakresie, w jakim wpływa na wymianę handlową między Państwami Członkowskimi. (...)
Prawnikiem nie jestem, ale IMHO w praktyce wyklucza to drugie Shenzhen w Polsce. Zanim ktoś powie, że strefa EPPA nie byłaby taką pomocą albo nie zakłóci wymiany handlowej, to tak się składa, że już kiedyś wynikł podobny problem w związku z funkcjonowaniem w Polsce tzw. Specjalnych Stref Ekonomicznych, o czym można przeczytać tu: Problem specjalnych stref ekonomicznych w Polsce
Zwłaszcza jeden fragment jest ciekawy:
(...) Funkcjonowanie przedsiębiorstw w specjalnych strefach ekonomicznych jest bowiem formą pomocy publicznej. Według stanowiska Komisji Europejskiej, ta forma pomocy państwa w Polsce nie jest w wielu przypadkach zgodna z Układem Europejskim. Ponieważ specjalne strefy ekonomiczne nie likwidują dysproporcji pomiędzy poszczególnymi regionami Polski i nie przyczyniają się do bardziej efektywnej alokacji czynników produkcji w skali kraju, nie spełniają również ogólnych kryteriów udzielenia pomocy regionalnej, które obowiązują w Unii Europejskiej (...)
Krótko mówiąc pomysł nie jest kompatybilny z Unią Europejską, która bardzo dba o tzw. zrównoważony rozwój w swoich prowincjach. Jeśli Bruksela miała wąty do SSE to tym bardziej będzie je miała do Strefy Dzikiego Kapitalizmu. Cała kampania na nic dopóki Polska jest w UE. Realistycznie patrząc szansa na to, że państwo polskie wyjdzie z Unii Europejskiej w inny sposób niż poprzez całkowity jej rozpad (niezależny od Polski) jest mniej więcej taka jak to, że Korwin zostanie królem.

Ostatnia edycja:

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
@GAZDA śmieszy mnie Twoje podejście "nie będę nic robił bo istnieje państwo" samo się nie zlikwiduje, chyba że czekasz aż ktoś za Ciebie odwali robotę.

sorry ale gadasz teroz jak nawiedzony fanatyk jakiś, to że nie popieram waszego projektu oznacza dla ciebie ze robie nic...
ja napisałem ino że uważam wszelkie inicjatywy przy współpracy z państwem polskim za strate czasu, nerwów, energii i kasy, mimo że w teorii są wolnorynkowe i prowolnościowe, i nie bierze sie to z tego ze se ino tak wymyśliłem ino z praktycznych doświadczeń...
ale spoko poświęćcie kilka lub kilkanaście lat, wpakujcie w to kase, coby zobaczyć jak w kilka miechów polskie państwo wam to wszystko rozpierdala i zabiera i do tego absurdalne kary nakładając tak że do końca życia byście sie nie wypłacili... może wtedy inaczej spojrzycie na sprawy...

ja robie swoje, po swojemu, zero współpracy z państwem, jestem z nim w stanie wojny, i nie bede pytał ich o pokój czy pozwolenie na wolność...

de Maistre

Member
92
80
Mi się ten pomysł nawet podoba, ale w Polsce zaraz tzw eksperci powiedzą, że "nigdzie w Europie tego nie ma".

Dobrze, że Polska nie leży w południowej Afryce. Już widzę te komentarze polityków: "Asfaltówka? nigdzie w Afryce tego nie ma."

A co do tematu to ja mam pytanie: jeśli wolny rynek jest dobry to czemu go ograniczać do enklawy? Po to, żeby postkomuniści mogli sobie tam wykupić grunty za zrabowane z polskiej gospodarki pieniądze i się obławiać? Jakoś nie wydaje mi się, żeby tereny w tej enklawie były prywatyzowane zgodnie z zasadami wolnego rynku...
A jeśli chodzi o taką strefę w konkretnym- istniejącym już mieście to się zacznie taki wyścig szczurów, które miasto ma wygrać, że szok. Już widzę te łapówki dla organizatora konkursu idące w dziesiątki milionów złotych.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
A co do tematu to ja mam pytanie: jeśli wolny rynek jest dobry to czemu go ograniczać do enklawy?

Bo niezamieszkała enklawa daje możliwość uniknięcia bezpośredniego oporu ludzi przeciwnych zmianom. Innymi słowy: jest to łatwiejsze do uzyskania.

• Like
Reactions: Avx

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 009
Jan Fijor i i Mark Klugman to podejrzane towarzystwo? :D :d Inicjatywa wyszła od Kontestacji od Jana Fijora, mało informacji, bo to dopiero rusza.
Panowie, nie chcę wątku rozwadniać, ale kurde, jeden mały off-top, bo mnie wnerwia takie ślepe uwielbienie.
Kamilsien, dałem sobie spokój z Jankiem, po tym kiedy:

- kilka razy bronił Wałęsy - że spoko gość, nie wie, co ludzie chcą od niego itd.

- pracuje w stacji dla mnie podejrzanej - z dnia na dzień coraz bardziej. W obecnej chwili nie ma tam nic, co można uznać za kontestowanie czegokolwiek. To po prostu kanał promocyjny coachingu, lajtowego omijania przepisów (zamiast kłaść nacisk na wypieprz do szarej strefy, to kombinują, jak tu wywieźć jak najwięcej ludzi do W.Brytanii) i nachalna propaganda emigracji, tak jakby ludzie sami nie mogli zorientować się, że czasem już dłużej nie daje się wytrzymać. Ani razu nie padło z tamtej strony hasło do zmiany sytuacji tutaj, w Katolandii (świadomie czy nie, to na rękę rządowi, bo i tak się nakradną - tu czy w parlamencie EU). U nas ma być strefa gówna i dziadówa - tyle. I dlatego uważam, że to tylko propaganda. Kierunek emigracji? Niemcy albo W.Brytania. Kiedyś zapytałem Hugo, czemu nie stworzy cyklu anty-urzędniczego (była jedna audycja), coś w rodzaju tej lajtowej o policji. Odpowiedź: "a po co?".

- i jest jeszcze coś, co mu wprost powiedziałem przez telefon o dopłatach (dotacjach, whatever).
Od 54:02
http://www.kontestacja.com/?p=episode&e=1870

ps: Żeby nie było: niech se ludzie emigrują kiedy i gdzie chcą, sam bym to chętnie zrobił. Mnie tylko wnerwia, jak ktoś próbuje ludziom wmówić używając mediów i podatności pryszczerii oraz młodych wilczków, że tu już nic nie idzie zrobić, że rząd to banda głupców, którzy dobrze chcą, ale nie wiedzą jak itd.

Ostatnia edycja:

de Maistre

Member
92
80
Bo niezamieszkała enklawa daje możliwość uniknięcia bezpośredniego oporu ludzi przeciwnych zmianom. Innymi słowy: jest to łatwiejsze do uzyskania.

I jeszcze większe pole do popisu dla naszego okupanta... Toż większych machloi nie można sobie wyobrazić niż przy sprzedawaniu gruntów w takiej enklawie. Jestem przeciwny. Wolność to dla wszystkich- nie dla wybranych...

Do góry Bottom