Strefa EPPA

kamilsien

New Member
12
0
Całkiem niedawno została założona strona Strefy EPPA, na której będą pojawiały się aktualności, jest również forum na które zachęcam wchodzić i dyskutować, gdyż temat jest nowy i wiele kwestii zostało jeszcze do uściślenia.

http://strefaeppa.pl/

Pozdrawiam

Edit

Projekt Strefa EPPA to pierwsza w Polsce inicjatywa stworzenia na terenie naszego kraju specjalnej strefy administracyjno-prawnej, w której rola rządu będzie ograniczać się jedynie do zapewnienia bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego, wymiaru sprawiedliwości oraz obsługi polityki zagranicznej (realizowanej przez rząd w Warszawie).

Dlaczego EPPA? Jest to polski odpowiednik skrótu LEAP (ang. LEAP – Legal, Economic, Administrative, Political). Strefa EPPA, czyli autonomiczna strefa ekonomiczna, prawna, polityczna i administracyjna. Strefa, w której przedsiębiorcy mieliby bardziej przyjazne warunki do rozwoju swoich firm, a zwykli ludzie dużo szerszy i łatwiejszy dostęp do pracy.

A więcej na stronie.

Ostatnia edycja:

tomky

Well-Known Member
790
2 039
Moglibyście tę ideę wyrazić w formie FAQ, w tej formie jest dla mnie niezbyt czytelne, a nie chce mi się przebijać przez gąszcz tekstu, aby stwierdzić czy ten materiał jest dla mnie. Tak, jestem leniwy i wybiórczy i dobrze mi z tym!

OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
strefaeppa.pl/2014/01/31/honduraskie-zede-latynoamerykanska-nadzieja-dla-wolnosci/

Zagadka. Dlaczego ta światła, bezprecedensowa idea nie ma nawet artykułu w angielskiej wikipedii?

Napisz to będzie miała, w hiszpańskiej wersji jest. W ogóle twoje pierwsze źródło wiedzy to wikipedia? To współczuje.

są tam foty z rudymi kobietami?

No pewnie, poszukaj troszkę.

Moglibyście tę ideę wyrazić w formie FAQ, w tej formie jest dla mnie niezbyt czytelne, a nie chce mi się przebijać przez gąszcz tekstu, aby stwierdzić czy ten materiał jest dla mnie. Tak, jestem leniwy i wybiórczy i dobrze mi z tym!

Napisz o tym na forum EPPA.

Polacy nie dorośli jeszcze do własnego Hongkongu.

Polacy nie dorośli do własnego kraju, trzeba zaorać.

Karmazynowy Mściciel

To ja będę budował drogi w akapie
421
522

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Teraz też są w Polsce specjalne strefy ekonomiczne i to od dawna. Ale są porozpraszane i jest o nich cicho, bo pewnie służą jako wspaniałe narzędzie wspólnych interesów publiczno-prywatnych.

O EPPA jest mało informacji, wiadomo tylko, że dyskutowało o tym podejrzane towarzystwo w Kontestacji. Gdyby to wyglądało tak, że dajemy autonomię 3 sąsiadującym losowym powiatom, to byłbym zdecydowanie za, ale diabeł tkwi w szczegółach. Ale nawet jeśli to miałoby być tylko strefa gdzie najbogatsi Polacy będą stawiać swoje hale produkcyjne, gdzie stoi się 11 h przy taśmie, to jestem za. Ktoś sobie zarobi na bilet. W krajach gdzie jest taka beznadzieja wzrost zamożności objawia się zwiększoną emigracją. I dobrze.

OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
Nie, nie roi się: web.archive.org/web/20051216061752/http://www.nature.com/nature/journal/v438/n7070/full/438900a.html.

Co do pierwszego akapitu zaś, to niestety nie polemizujesz ze mną. Nigdzie nie napisałem tu, że wolałbym, aby ten artykuł istniał. Jeśli miałbym zgadywać, dlaczego tak sobie żałożyłeś albo dlaczego to miałbyś wyczytać to w moich wiadomościach, to chyba postawiłbym na Twoją megalomanię.

Co ma niby udowadniać ten artykuł z 2005 roku!? :p Jakbyś na czymś się znał i Twoja wiedza byłaby większa od tego co prezentuje wikipedia spokojnie mógłbyś wyłapywać wiele błędów. (Wikipedia to wspaniałą inicjatywa, ale trzeba mieć do niej też sporo rezerwy)

Co do dalszej części, dyskusja jest bezcelowa.

Teraz też są w Polsce specjalne strefy ekonomiczne i to od dawna. Ale są porozpraszane i jest o nich cicho, bo pewnie służą jako wspaniałe narzędzie wspólnych interesów publiczno-prywatnych.

Dokładnie tak. W tamtych strefach trzeba od urzędasa otrzymać zezwolenie i nie jest to strefa wolno rynkowa.

O EPPA jest mało informacji, wiadomo tylko, że dyskutowało o tym podejrzane towarzystwo w Kontestacji. Gdyby to wyglądało tak, że dajemy autonomię 3 sąsiadującym losowym powiatom, to byłbym zdecydowanie za, ale diabeł tkwi w szczegółach. Ale nawet jeśli to miałoby być tylko strefa gdzie najbogatsi Polacy będą stawiać swoje hale produkcyjne, gdzie stoi się 11 h przy taśmie, to jestem za. Ktoś sobie zarobi na bilet. W krajach gdzie jest taka beznadzieja wzrost zamożności objawia się zwiększoną emigracją. I dobrze.

Jan Fijor i i Mark Klugman to podejrzane towarzystwo? :D :d Inicjatywa wyszła od Kontestacji od Jana Fijora, mało informacji, bo to dopiero rusza. Widzisz, że pierwszy post to dopiero końcówka stycznia.

PS Mark Klugman będzie na początku maja w Polsce :)

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
OP
OP
kamilsien

kamilsien

New Member
12
0
Ty przychodzisz tutaj zaistnieć więc sugerował bym więcej grzeczności wobec userów.

Zaistnieć:p No tak, bo robię to tylko dla siebie, będę tam królem :p

PS Dyskryminuje ludzi, którzy jako podstawowe źródło wiedzy mają wikipedie. ;)

Nie , TW Bereta nie jest podejrzanym towarzystwem :)

Coś do posłuchania dla Ciebie, wielki wojowniku o wolność
http://www.kontestacja.com/?p=episode&e=441
http://www.kontestacja.com/?p=episode&e=442

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
sprawdziłem i nimo rudych kobit... ino jakieś bzdury o strefie gdzie państwo pozwoli co niektórym na jakąś tam wolność...

Alu

Well-Known Member
4 639
9 700
Mi się ten pomysł nawet podoba, ale w Polsce zaraz tzw eksperci powiedzą, że "nigdzie w Europie tego nie ma".

cracko

Member
39
9
sprawdziłem i nimo rudych kobit... ino jakieś bzdury o strefie gdzie państwo pozwoli co niektórym na jakąś tam wolność...
No fakt, lepiej jest przecież teraz więc siedźmy dalej na dupie przed kompem i piszmy jakieś bzdury na libertarianizm.net Bo przecież w tej strefie dalej będzie państwowa policja i wojsko, Matko Bosko ale piekło...
Mi się ten pomysł nawet podoba, ale w Polsce zaraz tzw eksperci powiedzą, że "nigdzie w Europie tego nie ma".
W tym momencie leci riposta, że dzięki temu strefa będzie miała tym większą przewagę. Ekspertów mamy swoich, nikt przecież nie będzie gadał że Klugmann to jakiś pajac. Nie dość że doradca prezydenta to jeszcze USA, Polacy mają kompleksy przecież więc amerykaniec dobrze podziała z punktu widzenia PR. Do tego załatwi się poparcie różnych profesorów polskich i kilku związków/stowarzyszeń/thinkthanks i będzie dobrze. Wszystko jest w trakcie tworzenia więc zachęcam do pomocy.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
No fakt, lepiej jest przecież teraz więc siedźmy dalej na dupie przed kompem i piszmy jakieś bzdury na libertarianizm.net Bo przecież w tej strefie dalej będzie państwowa policja i wojsko, Matko Bosko ale piekło...
pisałem juz w innym wątku co o tym sądze, nie chce mi sie powtarzać...

Do góry Bottom