Sprawa Margot

Boomer

Well-Known Member
94
295
Areszt w tej sprawie jest głównie dla uspokojenia sytuacji i obserwacji tego człowieka. Generalnie takich ludzi trzeba izolować od społeczenstwa bo to po prostu wandalizm.

Ogólnie działanie w grupie i wręcz chwalenie się tym jak najbardziej jest podstawą do stosowania środka zapobiegawczego.

Oboje mylicie areszt z karą. Areszt nie stanowi kary - jest wyłącznie środkiem ZAPOBIEGAWCZYM. Ma za zadanie uniemożliwić matactwo albo ucieczkę lub ukrycie się sprawcy do czasu wydania wyroku i wdrożenia kary orzeczonej przez sąd. Takie są przepisy w tym kraju i władza ma je stosować. Jeśli wyczyn tego typa został zarejestrowany na video a sprawca nie ukrywa się to naprawdę trudno mówić o ryzyku matactwa i powodach do aresztowania. Zagrożenie wysoką kara ( nie niższą niż 3 lata ) może stanowić samoistną przesłankę aresztu ale czy jest tu ktoś kto na serio uważa, że te przepychanki zasługują na co najmniej trzy lata puchy ? Rozumiem, że można kogoś nie lubić ( sam rozjebałbym mu łeb betonowym bloczkiem ) ale przymykanie oka na chamskie łamanie prawa wobec przeciwników pozbawia moralnej legitymacji do sprzeciwu gdy sami zostaniemy tak potraktowani. To są absolutne podstawy. Bądźmy przez chwilę wolnościowcami :)

Ostatnia edycja:

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 207
Oboje mylicie areszt z karą. Areszt nie stanowi kary - jest wyłącznie środkiem ZAPOBIEGAWCZYM. Ma za zadanie uniemożliwić matactwo albo ucieczkę lub ukrycie się sprawcy do czasu wydania wyroku i wdrożenia kary orzeczonej przez sąd. Takie są przepisy w tym kraju i władza ma je stosować. Jeśli wyczyn tego typa został zarejestrowany na video a sprawca nie ukrywa się to naprawdę trudno mówić o ryzyku matactwa i powodach do aresztowania. Zagrożenie wysoką kara ( nie niższą niż 3 lata ) może stanowić samoistną przesłankę aresztu ale czy jest tu ktoś kto na serio uważa, że te przepychanki zasługują na co najmniej trzy lata puchy ? Rozumiem, że można kogoś nie lubić ( sam rozjebałbym mu łeb betonowym bloczkiem ) ale przymykanie oka na chamskie łamanie prawa wobec przeciwników pozbawia moralnej legitymacji do sprzeciwu gdy sami zostaniemy tak potraktowani. To są podstawy. Gdyby to było forum jakichś nacjonalistycznych pokurwów to bym się nie dziwił, ale że muszę to wyjaśniać tutaj ?
Wiem, że nie stanowi kary. W każdym razie areszt może zapobiec wielu sposobom utrudniania postępowania karnego:
1. Ustalenie wspólnej, fałszywej wersji zdarzeń z innymi osobami, które brały udział w zdarzeniu
2. Nakłanianie innych do fałszywych zeznań: zarówno swoich jak i próby zastraszenia świadków
Poza tym "w celu zapobiegnięcia popełnieniu nowego przestępstwa".

Oskarżonemu grozi do 5 lat, a nie tylko 3. Ile dostanie to już inna sprawa. I tak, uważam że powinien dostać wysoką karę, bo zrobił to z pełną swiadomością w biały dzień na oczach przechodniów i w obiektywach kamery w celu zastraszenia również innych osób przed deklarowaniem swoich poglądów. Nie zdziwiłbym się, gdyby się hamował. Nie zdziwiłbym się, gdyby okoliczności były inne np noc, brak kamer i brak przechodniów to napaść skończyłaby się dużo dotkliwszym urazem zdrowotnym.
Poza tym przepisy przepisami, a praktyka organów jest inna. Jeśli praktyka ma się zmienić to niech będzie to systematyczna zmiana, a nie jednostkowy wyjątek z powodu deklarowanej tożsamości płciowej agresora. Co do praktyki to mam jednostkowe doświadczenie z własnego życia, bo kiedyś byłem napadnięty i jak najbardziej wobec obu osób zastosowano areszt i przedłużono go w momencie wydania wyroku aż do terminu stawienia się skazanych w więzeniu do odbycia kary.

D

Deleted member 6905

Guest
Oboje mylicie areszt z karą. Areszt nie stanowi kary - jest wyłącznie środkiem ZAPOBIEGAWCZYM. Ma za zadanie uniemożliwić matactwo albo ucieczkę lub ukrycie się sprawcy do czasu wydania wyroku i wdrożenia kary orzeczonej przez sąd. Takie są przepisy w tym kraju i władza ma je stosować. Jeśli wyczyn tego typa został zarejestrowany na video a sprawca nie ukrywa się to naprawdę trudno mówić o ryzyku matactwa i powodach do aresztowania. Zagrożenie wysoką kara ( nie niższą niż 3 lata ) może stanowić samoistną przesłankę aresztu ale czy jest tu ktoś kto na serio uważa, że te przepychanki zasługują na co najmniej trzy lata puchy ? Rozumiem, że można kogoś nie lubić ( sam rozjebałbym mu łeb betonowym bloczkiem ) ale przymykanie oka na chamskie łamanie prawa wobec przeciwników pozbawia moralnej legitymacji do sprzeciwu gdy sami zostaniemy tak potraktowani. To są absolutne podstawy. Bądźmy przez chwilę wolnościowcami :)

OK, bądźmy przez chwilę wolnościowcami. Gdyby w tym kraju istniał powszechny dostęp do broni i realne prawo do samoobrony to może ten psychopata razem ze swoimi koleżkami zostałby przez kierowcę dostawczaka, na którego bandycko napadł (nie wiem czy widzieliśmy to samo nagranie, oni temu kierowcy nawet czapkę skroili) odjebany na miejscu i nie byłoby całej tej historii.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Ogólnie działanie w grupie i wręcz chwalenie się tym jak najbardziej jest podstawą do stosowania środka zapobiegawczego.
Otóż to. Gdyby to był jednorazowy chuligański wybryk poszczególnego człowieka, bez żadnych powiązań z innymi ludźmi, areszt byłby przesadą i najsensowniejszą okazałaby się opcja występowania z wolnej stopy.

W przypadku, gdy mamy podejrzenie, że dewastacja nie jest jakimś incydentalnym wyskokiem (dajmy na to, po pijaku), ale zaplanowaną, prowadzoną konsekwentnie, celową działalnością, areszt jako środek zapobiegawczy staje się już uzasadniony. Tym bardziej, jeżeli gość gada w liczbie mnogiej i opowiada, że tego rodzaju "sport" uprawia więcej osób, puszczenie go wolno może wpłynąć na to, że cała grupa podejmie działania pozwalające uniknąć jej odpowiedzialności.

Jeżeli te straty fundacji prolajfowej będą wyższe niż kwota 500 zł, to możemy mówić o przestępstwie, a zatem grupa, która uprawia sobie takie zawody, awansuje do rangi związku przestępczego, jeśli nie zorganizowanej grupy przestępczej. ;)

Najśmieszniejszą rzeczą jest to, że TVP Info nie musi teraz kombinować z paskami, żeby dowalić Platformersom i Czaskoskiemu, bo zapewne tak w praktyce wygląda efekt szkolenia z "gimnastyki ulicznej".

Wystarczy to wyciągnąć.

Jak się wam podoba spożytkowanie 3,6 miliona złotych na tę jedną akcję Michała Sz.? Dobrze wydane pinionżki?

P.S. A, przepraszam - niedoszacowałem. Jest jeszcze ta stronka:

"Metoda 4. - na wandala" jest tam wyceniana najwyżej.

Ostatnia edycja:

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 803
Historia miłosna godna naszych czasów. :D

OK, ale z innej strony ta sprawa wygląda tak:

Zrzut ekranu z 2020-08-09 15-56-43.png

W internetach, na fejsbuczkach kwitnie sobie właśnie postawa uzasadniania słuszności stosowania terroru w podobnych sytuacjach. Nie żebym był święty i zupełnie odżegnywał się od podobnych środków, ale tym ludziom nie chodzi o stary, dobry anarchizm wymierzony w państwo, a raczej w cywili, którzy nie chcą uznać jakichś postulatów politycznych mniejszości.

Państwo jest dla nich tylko narzędziem, w gruncie rzeczy oni walczą z miękką tkanką - ludźmi, z których poglądami się nie zgadzają.

Tak czy siak, polaryzacja polityczna nieźle ryje młodym banie.

Volvek

Well-Known Member
797
1 920
Świat staje na głowie, 90% dyskusji w internecie na ten temat jest o homofobii czy bronieniu katolickich wartości.
Człowiek (płeć i orientacja nieważna!) dokonał przestępstwa i został ukarany. I to powinien być punkt wyjścia do jakiejkolwiek dalszej dyskusji. Czy reakcja policji zbyt agresywna? Czy areszt to zbyt wysoka kara? I tyle. Ewentualnie pytanko o to jak by ta sytuacja rozstrzygnęła się w akapie.

Dlaczego ludzie dają się w wciągnąć w tę wojnę kulturową. Przeraża mnie co będzie się działo za 10-20-30 lat.

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 803
Dlaczego ludzie dają się w wciągnąć w tę wojnę kulturową. Przeraża mnie co będzie się działo za 10-20-30 lat.
Nie ma się co bać. Za 40 lat będzie znakomita szansa na Dzień Zero i początek akapu. Wszystko wyliczone przez sławetnych amerykańskich naukowców.

Natomiast, co do pytania o to, dlaczego ludzie dają się wciągać... Krótka odpowiedź powinna brzmieć: ponieważ mamy demokrację.

A w demokracji, kiedy nie udaje się sprowokować poważniejszych konfliktów względem materialnego interesu, spory mogą dotyczyć przede wszystkim kwestii wartości i ich ekspresji. Chyba i tak jest to lepsza opcja, niż konflikty, gdzie stawką ostateczną jest wywłaszczanie przegranych.

Udział w takich konfliktach niewiele kosztuje, a umożliwiają one uzyskanie poczucia uczestnictwa "w czymś większym", więc posiadają aspekt integracji z jakimś symbolicznym plemieniem. W sytuacji, gdy nie ma żadnego potężnego zewnętrznego zagrożenia, ludzie muszą znaleźć wewnętrznego wroga, z jakim będą się mogli zmagać.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Moje zdanie jest takie, jeśli baba mówi wszystkim wokół, że jest chłopem i żąda by traktowano ja jak chłopa, to niech giaba w pierdlu wraz z chłopami. Trzeba ludzi traktować poważnie. A jak nie, to zamknąć ten okaz u czubków. Swoją drogą w męskim pierdlu kryminaliści mogą zacząć dobuchać mamuśkę.
I co będzie jak sprowadzą ją metodą kolejarza na drogę hetero?

A na marginesie tej sprawy....
Komuchy używają w stosunku do swych, chuliganów, bandytów i podobnych określeń:
- aktywista(ka)
- działacz(ka)
- członek kolektywu
- ...itd...

Czas zacząć używać ich języka. Np.:
- syjonistyczny aktywista Anders Breivik
- członek kolektywu Templariuszy Anders Breivik
- ...itd...

Ostatnia edycja:

kompowiec

freetard
2 582
2 648
W krakowie tego syfu było tyle że zrobli strefę wolną od LGBT. Ale wtedy jeszcze byli ogarnięci tj. bojkotowali ale zgodnie z NAPem ale widać już nie wytrzymali i robią syf jak murzyny w hameryce. I wbrew pozorom to dobrze bo teraz to już nikt się nie nabierze. Bo po przekroczeniu tej granicy już się z niej nie wraca.

Ostatnia edycja:

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Tęczowa zadyma oczami policjanta.

No tak. Ale ja to widzę zupełnie inaczej. Tu nie chodzi o tęczową ideologię. Ta zadyma to jedynie ćwiczenia lewackich bojówek. Przecież gdyby to byli narodowcy, albo kibole, to policja by się z nimi tak nie cackała. Gaz, pałki i armatki wodne, a za wygląd na dołek z zarzutami pobicia policjanta. Dzięki takim akcjom różne Margoty i Łanie mogą sobie darmo potrenować. To kontynuacja treningów sponsorowanych przez warszawski ratusz opanowany przez sitwę Trzaskowskiego. Oni chcą zrobić tu w Polin jakiś majdan, a nie kolejny ciamajdan.

Na marginesie
Komuchy to mają porąbany przekaz. Wpierw myślałem że Margot to baba co udaje chłopa. Dopiero po czasie dowiedziałem się, że to chłop co udaje babę lesbijkę, która żyje z Łanią. Przecież to nawet nie są pedzie, to są udawacze.
Co do prawaków, to też mam złe zdanie. Czy nie widzą personalnych korelacji pomiędzy komuchami, tęczowymi, BLM, vege_coś_tam itd.? Przecież sztuczna inteligencja w zestawach chińskich kamer do monitoringu przemysłowego rozpozna tę samą osobę nawet po jednym odsłonietym oku za okularami. I to of-line, bez łącznia się z jakimś serwisem w Chinach. Można też podłożyć obrazy ze smartfonów.

FatBantha

Członek Załogi
8 902
25 803
Wiecie, na czym polega wolność słowa według lewicy?

Moja wolność wyrazu, słowa i sumienia polega nie tylko na tym, że mogę coś powiedzieć, ale też, że to, co powiem, zostanie przez innych uznane za pełnoprawny głos w dyskusji.

Hahaha. Jeżeli mnie nie słuchacie, to narusza moją wolność słowa. Jak wiadomo, zwłaszcza w kręgach tankiesów, wolność słowa tryumfuje zwłaszcza wtedy, gdy rozkaz zostaje wysłuchany i wykonany.

D

Deleted member 7005

Guest
Cześć.

Emerytowany komisarz policji Jacek Wrona prosi internautów o pomoc finansową.
1597326779781.png
Kilka dni temu po tym, jak aresztowano Margot, Wrona napisał w mediach społecznościowych -

1597326816401.png

Jak się zrobił z tego smród to teraz prosi o wsparcie finansowe.

Zbiórki na ochronę chyba jeszcze nie było? Brawo!
Damy radę.:)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Cześć.

Emerytowany komisarz policji Jacek Wrona prosi internautów o pomoc finansową.
View attachment 7325
Kilka dni temu po tym, jak aresztowano Margot, Wrona napisał w mediach społecznościowych -

View attachment 7326

Jak się zrobił z tego smród to teraz prosi o wsparcie finansowe.

Zbiórki na ochronę chyba jeszcze nie było? Brawo!
Damy radę.:)

Pomysł by na libertariańskim forum żebrać o kasę na psa jest tak kuriozalny, że aż chyba tego nie skasuję.

Do góry Bottom