Ruchawka w Turcji a w mainstreamie cisza ...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Na razie Turcy są odcinani od Fb i Twittera.
http://niebezpiecznik.pl/post/zamieszki-w-turcji-skutkuja-blokada-facebooka-i-twittera

A mnie się widzi to tak. Turcja się ostatnio dość szybko rozwija, co jest nie na rękę UE. Turcja jest nadal sojusznikiem USA, a z jej terenu są robione akcje przeciw Assadowi. Kurdowie są coraz bliżej utworzenia swego osobnego państwa. Jest od cholery politycznych sił zainteresowanych pogłębieniem tego chaosu i przy nim upieczeniem sobie swoich pieczeni. Agentury ze wszystkich stron zostały nagle uruchomione. Może tam być ciekawie.

A

Antoni Wiech

Guest
Jeden Turek na youtube (też było na wykopie) podał bezpośredni powód drzewa, zakaz aborcji (w tym zakaz pigułki "po") i ograniczenia w sprzedaży alko. Podobno jednak ludzie od co najmniej paru lat czują wzrastający zamordyzm policyjny i narastające poczucie zagrożenia ze strony systemu i czara się przelała.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Uruchomili agenturę z powodu wyciętych drzew w parku ? Litości...
Z powodu poważnej zadymy, a nie z powodu kilku drzewek. Musieli to zrobić choćby z przyczyn czysto pragmatycznych, by wiedzieć czy inni za tym nie stoją. A USA i Izrael zawsze będą chciały coś na tym ugrać dla siebie, lub przynajmniej nic na tym nie stracić.

Voy

Active Member
386
242
Podobno jednak ludzie od co najmniej paru lat czują wzrastający zamordyzm policyjny i narastające poczucie zagrożenia ze strony systemu i czara się przelała.

Nie wiem czy wzrost zamordyzmu faktycznie miał miejsce za rządów Erdogana. Byłem w Turcji w '97 i widok, który pamiętam najlepiej z Ankary to wszechobecna policja i wojsko (łącznie z ciężkim sprzętem - w tym czołgami - przed każdym ministerstwem).

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Ja byłem kilka lat temu w rejonie Marmaris na wakacjach w zwykłym ośrodku turystycznym i pierwsze co mnie wtedy zdziwiło to posterunek żandarmerii w pobliżu mojego hotelu i umundurowani panowie z kałachami czy z czymś (nie pamiętam już dokładnie). Mówili, że to ze względu na bezpieczeństwo turystów, terroryzm, tureckie problemy z Kurdami itd.

Norden

Well-Known Member
723
901
Nie wiem czy wzrost zamordyzmu faktycznie miał miejsce za rządów Erdogana. Byłem w Turcji w '97 i widok, który pamiętam najlepiej z Ankary to wszechobecna policja i wojsko (łącznie z ciężkim sprzętem - w tym czołgami - przed każdym ministerstwem).
Ale większe zmilitaryzowanie nie zawsze równa się większemu zamordyzmowi.

Voy

Active Member
386
242
No niby nie, ale jednak jeszcze z 10-15 lat temu Turcja była krajem w której de facto rządzili wojskowi i zamachy stanu nie były niczym egzotycznym - to raczej nie jest klimat wolnościowy i niezamordystyczny.

A

Antoni Wiech

Guest

Nie wiem na ile to jest pewne źródło, ale to jest to co oglądałem. O policji mówi od 3:37:

!

Voy

Active Member
386
242
w 4:10 wspomniał o tym że Erdogan kontroluje wojsko. To faktycznie nowość w Turcji, o której zapomniałem. Od czasu Ataturka wojsko "stało na straży świeckości republiki". Innymi słowy jak do władzy przychodziła partia islamska i za bardzo fikali - np. [przez próby zwiększenia znaczenia prawa islamskiego to czołgi wjeżdżały na ulicę, zmieniano rząd na juntę i wszyscy byli szczęśliwi. Kilka lat temu rząd turecki powsadzał kilku(nastu?) generałów i oskarżył ich o spisek mający na celu obalenie demokratycznie wybranego rządu i w ten sposób Erdogan przejąć władzę nad wojskiem (nie wiem czy de iure, ale na pewno de facto). To też może mieć jakiś wpływ na tą rozpierduchę.

D

Deleted member 427

Guest
Zgodnie z tym, co mówi ten typ, w 2002 roku Turcy mieli dość "starych" polityków, którzy tak jak w III RP od lat ślęczeli nad korytem, więc się skrzyknęli i wybrali nowy rząd, który miał być fajny. Szybko się jednak okazało, że nie jest fajny, więc teraz napierdalają się na ulicach z rządem, żeby wybrać nowy rząd, który już na 100% będzie zajebisty. Musi być! Inaczej wybierzemy kolejny :)

Jak się nazywa choroba polegająca na powtarzaniu danej czynności ciągle z tym samym skutkiem i jednocześnie wiara w to, że kolejna powtórka przyniesie upragnione zmiany?

D

Deleted member 427

Guest
Kto stoi za zamieszkami? Jak przyjrzycie się fotkom, to zobaczycie tam wiele czerwonych flag z sierpem i młotem. To radykalna studencka lewica. Gówniane drzewka na obszczanym skwerku są dla niej tylko pretekstem do zadymy. Biorąc pod uwagę inicjatywy międzynarodowe Erdogana, jest bardzo prawdopodobne, że ci lewacy są inspirowani z zewnątrz - np. z Rosji (prorosyjska jest część republikańskiej opozycji). Do lewactwo przyłączyli się jednak zwykli ludzie oburzeni tym, że rząd chce im dyktować co i kiedy mają pić.

No kurwa... Czołgi w ruch i rozjeżdżać czerwone bydło! :)

D

Deleted member 427

Guest
Mnogość dyskursów!

Jak donoszą organizacje obrony praw człowieka - w Stambule ponad tysiąc osób zostało rannych, a w Ankarze co najmniej 700. Według tureckiego MSW rannych zostało 58 cywilów i 115 funkcjonariuszy policji.

:)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Kto stoi za zamieszkami? Jak przyjrzycie się fotkom, to zobaczycie tam wiele czerwonych flag z sierpem i młotem. To radykalna studencka lewica.
...
No kurwa... Czołgi w ruch i rozjeżdżać czerwone bydło! :)

To nie tak. Lewackie bydło ostatnimi czasy stara się włączyć w każdy moralnie słuszny protest. Tak jest na całym świecie. Jak gdzieś ludzie mają obiekcje, to w tłumie niemal zawsze znajduje się całe stado czerwonego bydła. Widać ich, bo są zorganizowani, mają speców od manipulowania tłumem, mają zawsze gotowe duże flagi, nagłośnienie i "chór wujów" który synchronicznie umie zaintonować hasła. Lewackie bydło w takim tłumie stanowi zaledwie 1%-5%. Gdybyś zaczął rozjeżdżać tłum, który to bydło czasowo zagospodarowało, to zamordowałbyś pełno niewinnych ludzi.
Na szczęście w Polsce to zjawisko często nie występuje, bo tu czerwonego bydła się nielubi.

Update
@GAZDA, @Kawador
Przeczytajcie ten post: https://libertarianizm.net/threads/protest-przeciw-acta-czy-ktoś-się-wybiera.2357/page-2#post-35584
Mieli agregat, ulotki, dyżurnych krzykaczy, nagłośnienie a nie było Antify. Była pewnie zajęta interwencją w innym miejscu. Czyli organizacja dobra a ludzi procentowo w całym tłumie mało.
Jeszcze jedno. Kto na forum pisał, by wejść w tłum, wyciągnąć broń i strzelić do policjanta?
Czyje to metody?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
No to kolejna porcja newsów, które dadzą lepszy obraz wydarzeń w Turcji.

Die Welt pisze jak to tureccy wojskowi pomagali demonstrantom (po niemiecku)
...tu polskie tłumaczenie Google:
http://translate.google.com/translate?sl=de&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&eotf=1&u=http://www.welt.de/politik/ausland/article116800782/Militaer-schlaegt-sich-auf-Seite-der-Demonstranten.html

No to skoro wojskowi pomagają demonstrantom, to tylko czekać na wojskowy zamach stanu. Wojskowi przynajmniej lubią wypić i nie pierdolą smutów o aborcji.

Ludziska się wkurwiły na największy bank Turcji i likwidują w nim konta wybierając oszczędności. Powód? Bank jest współwłaścicielem mediów, jakieś stacji tv i ma udziały w kilku gazetach.
Reuters ➟ Turkey's Garanti Bank loses customers in anti-government protest
strona wydarzenia na Fb: https://www.facebook.com/Garanti/posts/10151633423077243
zdjęcia:
i1D5QgJ.jpg
44RIixx.jpg
i1D5QgJ.jpg

więcej tu: http://imgur.com/a/BPPbo

Ciekawostka info-anarchistyczna. Podobno VPN-y celem ominięcia blokad sieci społecznościowych (głównie Tweeter) były używane podczas protestów 120.000 razy!!!
TheGuardian ➟ Turkish protesters using encryption software to evade censors

A tu ciekawy blog o brutalności tureckiej policji:
http://turkishpolice.wordpress.com/

Do góry Bottom