Różnorodność

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 471
Kosekwentny socjalista z tego kandydata. Co do Hindusów to nie powinno być zaskoczeniem, że nie głosują na socjalistów. Jest to bogata i dobrze sytułowana mniejszość. Rzuca się w oczy, że jest to też bardzo różnorodna mniejszość. Czy to przypadek, że właśnie taka grupa radzi sobie najlepiej? Trzeba zwrócić też uwagę, że następne grupy się bogacą w UK jak np. czarni przybysze z Karaibów http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,3014332.html
Nie chcę bawić się w proroka, ale niewykluczone, że będzie rosnąć pozycja następnych grup i coraz mniej z nich będzie zainteresowana w finansowaniu zasiłków z państwowej kasy.
Przegiąłeś z tym artykułem z wyborczej. Typowo lewacki bełkot pisany na zamówienie i kłamliwy, bez żadnych statystyk, powołania się na konkretne badania. Pamiętam, że kiedyś powstał artykuł, gdzie wmawiano, że białe dzieci brytyjskie gorzej się uczą od czarnych w uk, albo inny, że wielorasowi są mądrzejsi od swoich rodziców. Tak samo tutaj: 48% murzynów karaibskich to wysoko wykwalifikowana kadra. Nie wiem, kto w to wierzy. Beka xD

Tutaj są wyniki testów PISA wśród 15-latków, gdzie bada się zdolności z matematyki czy czytania, wśród Amerykanów nawet z podziałem na rasy:

2012-PISA-rank-6nC.png

Na przykładzie Szwecji dziennikarz konserwatywnej gazety udowadnia, że imigranci obniżają poziom w szkołach: http://blogs.spectator.co.uk/gabrie...gration-helps-explain-swedens-school-trouble/

Ostatnia edycja:
OP
OP
alfacentauri

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 183
Typowo lewacki bełkot pisany na zamówienie i kłamliwy, bez żadnych statystyk, powołania się na konkretne badania.
Przecież tam jest napisane na podstawie czego sporządzono ten artykuł. Łatwo jest znaleźć oryginalny tekst http://www.jrf.org.uk/media-centre/...k-through-class-barrier---with-exceptions-634 . Poklikaj po stronie tego instytutu to znajdziesz bardziej „naukowe” publikacje.

Ja w każdym razie już pasuję z murzynami. Moją intencją nie było pokazanie jacy oni są super a wolę się skoncentrować się na korzyściach płynących z różnorodności. Zasadniczo to zakładając ten temat chciałem zająć się różnorodnością nie tylko etnniczną czy religijną ale póki co o tym głównie piszę, bo to się rzuca najbardziej w oczy. Staszek zarządał badań i statystyk. W sumie to dobrze, bo to podnosi poziom dyskusji. Jak ktoś jest zainteresowany zapoznaniem się z tematem od bardziej profesionalnej strony to pewnie wiele ciekwych rzeczy znajdzie na stronach Centre for Research and Analysis of Migration http://www.cream-migration.org/publicationsdiscussionpapers.php . Dla przykładu z tego raportu http//www.cream-migration.org/publ_uploads/CDP_22_13.pdf
dowiemy się, że w Wielkiej Brytanii jeśli chodzi o saldo wpłat podatków i wypłat świadczeń to najwięcej korzystają rdzenni Brytyjczycy, w dalszej kolejności są imigranci spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego, a najbardziej tracą imigranci z EOG.

OP
OP
alfacentauri

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 183
Tylko jak ktoś chce większego rządu to chce tego raczej nie dla samego upajania się jego ogromem , a raczej dlatego, że chce aby ten ogromny rząd mógł zajmować się konkretnymi sprawami i te sprawy w konkretny sposób regulował. Jeśli totalitarny rząd wprowadza dziesiątki tysięcy szczegółowych prawi i chce mieć poparcie większości społeczeństwa w tych wszystkich sprawach to wymaga wielkiej zgodności wśród tej większej części społeczeństwa. Ta zgodność jest tu kluczowa. Będą trudności ze znalezieniem wsparcia dla jednego wielkiego zbioru praw nawet jeśli ludzie będą chcieli ogromnego rządu, ale będą mieli na poszczególne kwestie zupełnie inne poglądy. Wielkiego rządu mogą chcieć różnej maści fanatycy religijni, faszyści, klasyczni marksiści i nowolewicowcy ale razem trudno było by im poprzeć jeden wielki szczegółowy zbiór zachcianek. Dlatego silne rozdrobnienie społeczeństwa pod względem różnych preferencji może być tu pewną barierą.

Dla mnie powyższa grafika nie w tym względzie większego znaczenia. Istotniejsze jest na ile te grupy się różnią w dzisiejszych czasach między sobą i co ciekawsze wewnątrz siebie. Mamy np. kategorię biały. Ale to jest worek do którego można wrzucić anglosaskiego farmera z środkowego zachodu należącego do jakiejś protestanckiej sekty; polskiego, katolickiego sklepikarza z Jackowa w Chicago i przedstawiciela Wall Street - ateisty, którego przodkowie byli wyznania mojżeszowego. Na ile oni się różnią między sobą i ile się różnią od jakiegoś hispanixa i czy ci hispanicsi różnią się między sobą tak jak biali. To jest w tej kwestii istotne.

rawpra

Well-Known Member
2 741
5 410
Naprawde nie wiem jakim cudem liby zmienily sie z gloszacyach zasade "Laissez faire, laissez passer" wolnosciowcow w pojebanych nacjonalistow swiecie wierzacych w ksiazeczke z panstwowa wlepka (paszport z wiza) i zasade, ze "moje"(?!) panstwo jest przedluzeniem mojej prywatnej wlasnosci!" Ja pierdole!
to chyba mobilizacja pro-trumpowskiego elektoratu i gloszenie pro-trumpowskiej propagandy zeby wygralo mniejsze zlo czyli trump, podobnie z molyneuxem, oni moze robia to nieswiadomie ale cos chyba jest na rzeczy, mam nadzieje ze po wyborach wrócą do siebie

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 120
to chyba mobilizacja pro-trumpowskiego elektoratu i gloszenie pro-trumpowskiej propagandy zeby wygralo mniejsze zlo czyli trump, podobnie z molyneuxem, oni moze robia to nieswiadomie ale cos chyba jest na rzeczy, mam nadzieje ze po wyborach wrócą do siebie

Watpie. Raczej wyglada to na staly trend. Najwyrazniej latwiej mobilizowac ludzi do walki z "innymi", niz do walki o zniesienie placy minimalnej, likwidacje zasilkow czy legalizacje heroiny... Ot, populizm pelna geba.

Do góry Bottom