countryboy
New Member
- 131
- 1
Pewnie za radio w telefonie też. A z tego co pamiętam to transmiter fm (taki do samochodu) jest nielegalny w świetle prawa, bo na nadawanie w eterze trzeba mieć pozwolenie. Jak gadam trzy po trzy to mnie poprawcie
countryboy napisał:Prędzej wyrzucę telewizor niż zapłacę za ten szajs. Żywcem mnie nie wezmą!
Ja wiem, że w państwie socjalistycznym prąd to się bierze z powietrza i mi się należy. Niestety mieszkam w bloku i nie mogę go robić sobie samemu (prąd, nie loda), więc mam umowę (dużego wyboru nie było, negocjacji też). Płacę z tego tytułu rachunki. Niestety co do abonamentu nie zawierałem żadnej umowy, ustnej czy pisemnej, przy kupnie telewizora też nie. Sprawę narzuca państwo, właśnie TO nie jest wolnościoweMatrix napisał:A za prąd płacisz, nie jesteś taki hardy ! A to też nie wolnościowe ! "prędzej wyrzycę wszystkie urzadzenia na prąd...."
tosiabunio napisał:Nie, za każdy odbiornik płacą jedynie firmy. Osoby prywatne płacą jedynie za pierwszy odbiornik TV i pierwszy radiowy.
Już widzę, jak wielkie korporacje płacą np. za radia w służbowych telefonach.
tosiabunio napisał:za każdy odbiornik płacą jedynie firmy. Osoby prywatne płacą jedynie za pierwszy odbiornik TV i pierwszy radiowy.
Kto płaci?
Abonament płacimy za używanie odbiorników radiowych i telewizyjnych. Ustawodawca przyjął, że płacić musimy za każdy odbiornik przystosowany do natychmiastowego odbioru sygnału radiowo-telewizyjnego. Oznacza to, że nie możemy się tłumaczyć tym, że nie oglądamy państwowej telewizji lub że nie słuchamy państwowego radia. Ustawodawca przyjął domniemanie, że każda osoba posiadająca taki odbiornik używa go. Jeśli płacimy za telewizję kablową lub satelitarną, to nie zwalnia nas to z płacenia abonamentu.
Co ciekawe, ustawa nie nakazuje opłacania abonamentu posiadaczom komputerów. Są to bowiem urządzenia, których głównym przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych. Do takiej kategorii należą także telefony komórkowe.
Abonament płacą gospodarstwa domowe. Według ustawy to grupa osób mieszkających i utrzymujących się razem lub jedna osoba utrzymująca się samodzielnie. Pod tym pojęciem należy rozumieć głównie lokal mieszkaniowy oraz dom letniskowy, działkę czy samochód. Gospodarstwo domowe płaci tylko jeden abonament, niezależnie od liczby odbiorników. Zgodnie z prawem osoba posiadająca dwa lokale mieszkaniowe i w każdym z nich zarejestrowany odbiornik radiowy lub telewizyjny powinna opłacać dwa abonamenty.
Osobny abonament zapłaci posiadacz odbiornika używanego prywatnie w miejscu pracy. Taki odbiornik musi być zarejestrowany na adres firmy lub instytucji, pod którym się znajduje, a książeczka opłat powinna być przechowywana w miejscu używania odbiornika.
Firmy
W przypadku firm ustawodawca przyjął odmienny sposób naliczania opłat. Płaci się za każdy używany odbiornik radiowy i telewizyjny łącznie z odbiornikami w samochodach służbowych. Wprowadzono tutaj dwie opłaty:
za używanie odbiornika telewizyjnego lub telewizyjnego i radiowego,
za używanie wyłącznie odbiornika radiowego.
Za każdą parę odbiorników radiowych i telewizyjnych wnosi się jedną ujednoliconą opłatę radiowo-telewizyjną. Gdy odbiorników radiowych jest więcej niż telewizyjnych, wnosi się za nie opłatę za używanie odbiornika radiowego.
Firma ma obowiązek płacenia za odbiorniki, które wchodzą w skład jej wyposażenia.
Szkoda, że nie przyjął, że każdy kierowca to potencjalny zabójca (sorry, są obowiązkowe ubezpieczenia), albo każda kobieta w kuchni z nożem to potencjalna morderczyni (yyy, też sorry, bo płaci na ubezpieczenia społeczne).Ustawodawca przyjął domniemanie, że każda osoba posiadająca taki odbiornik używa go.