- Moderator
- 8 902
- 25 794
Macie gdzieś jakieś filmiki z dawną wymową u i ó, ch i h? Bo teraz raczej to jeden huj/chuj. No i kiedyś tak ładnie ł na wschodzie wymawiali...
To wymowa ó upodobniła się do wymowy u.
Macie gdzieś jakieś filmiki z dawną wymową u i ó, ch i h? Bo teraz raczej to jeden huj/chuj. No i kiedyś tak ładnie ł na wschodzie wymawiali...
Swego czasu "h" wymawiano tak jak "ch" dźwięczne. Do dzisiaj przetrwało to jako regionalizm - byłem raz w kościele przy wschodniej granicy, gdzie ksiądz na kazaniu sporo mówił o honorze. Reliktem tego jest np. odmiana wataha-wataże - poprawna choć nie wiem na ile popularna. Nie jest to jednak rdzennie polska wymowa - została zapożyczona bodaj od Czechów i Ukraińców. Ciekawa jest jeszcze sprawa z "ch" - pisownia sugeruje, że dawniej to było "k" z przydechem (bo w końcu "c" to "k") i dopiero później pozostał z tego sam przydech. Ale może "ch" zapożyczyliśmy już od Niemców, u których to przejście z "kh" w "h" już dawniej było się dokonało.
EDIT: Znalazłem filmik, który prezentuje, rzekomo wciąż aktualną, różnicę w wymowie "h" i "ch"