reforma ortografi

M

Matrix

Guest
alfacentauri napisał:
No to może żeby ułatwić naukę języka polskiego obcokrajowcom ktoś wpadnie na pomysł by nie reformować tylko ortografii, ale wziąć się również za gramatykę. Po co te wszelkie deklinacje, koniugacje?
Cóż, problemy młodzieży szkolnej jakże różne są od problemów dorosłych.
To może wogóle uczyć od razu w języku angielskim, polski tylko do rozmowy w domu.
Skoro angielski stał się międzynarodowym...
Szkoda czasu na lekcje polskiego w szkole, tę rolę niech spełniają rodzice.

crack

Active Member
784
110
Nie jestem za żadną jebaną reformą, uwielbiam znaki diakrytyczne, zawsze ortografię miałem w jednym paluszku, chociaż nie znam zasad nią panujących zbytnio. Czytać nauczyłem się w domu, zawsze nie mogłem pojąć tych którzy w 4 klasie mieli problemy z czytaniem czy ortografią. :) Jak ktoś narzeka na trudnosc polskiego jezyka to niech sprobuje z chinskim :) Lubie czytać wypowiedzi tych którzy stosują się do zasad pisowni, nie mówię o polskich znakach diakrytycznych, bo sam często je gubie świadomie, ale jak ktoś pisze "rzegnam cie" albo "czesc wójek" to mnie to wkurwia i uderza w moje uczucia estetyczne.

Natomiast zamiana ogonków ą, ę nie będzie brzmieć om, em tylko oł, eł.

M

Matrix

Guest
crack napisał:
Nie jestem za żadną jebaną reformą, uwielbiam znaki diakrytyczne, zawsze ortografię miałem w jednym paluszku, chociaż nie znam zasad nią panujących zbytnio. Czytać nauczyłem się w domu, zawsze nie mogłem pojąć tych którzy w 4 klasie mieli problemy z czytaniem czy ortografią. :)
To jesteś wybitnie uzdolniony, stanowisz niewielki procent społeczeństwa, lub dużo czytasz, czytałeś po polsku, pomyśl jednak o innych np o imigrantach, którzy chcą opanować polski. Pamiętam zarozumiałych polonistów ze szkoły średniej, którzy znęcali się psychicznie nad tymi którzy te trudności mieli. Nie liczyła się wiedza danego ucznia, tylko jak ją przekaże słownie lub na papierze.:mad:

margines

wujek dobra rada
626
84
Crack, właśnie potrzeba nam w redakcji takich ludzi jak ty (a myślałem, że tylko ja mam takie zdolności:-/). Jeśli jeszcze znasz się na dtp i grafice to nawet ci tam zapłacą.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
alfacentauri napisał:
No to może żeby ułatwić naukę języka polskiego obcokrajowcom

konkretny język jest w danej chwili atrakcyjny albo nie, i tyle -proste. Atrakcyjny bo np. w tym języku śpiewają ciekawe piosenki, pisane są w nim ciekawe książki, prace naukowe, robione dobre filmy i gry albo co najważniejsze dzięki jego znajomości można znaleźć łatwiej dobrą pracę. Z tego powodu -ponieważ język polski był dla nich atrakcyjny- szlachta i ukraińska i litewska przechodziła na polski, polonizowali się żydzi i niemcy w miastach a polscy chłopi ukrainizowali się i rutynizoowali to znaczy przechodzili na języki w którym łatwiej im było porozumieć się z ludźmi mającymi podobne problemy co oni. Na tej samej zasadzie urzędnicy niemieccy i austriaccy przechodzili na polski ponieważ język polski kojarzył im się z kulturą "wysoką" zapewne był taki -a lud polski czyli chłopi i robotnicy- na kresach zachodnich często przechodzili na niemiecki bo był językiem bardziej praktycznym czyli im przydatnym.
Teraz język czeski może być dla polaków atrakcyjny bo tam jest łatwiej znaleźć pracę i żyć. Podobnie jak język polski jak zaobserwowałem staje się drugim językiem w wielkiej brytanii czy innych krajach zachodnich -z tego prostego powodu że łatwiej jest im dzięki jego znajomości znaleźć pracę.
------------
Jeśli chodzi o mnie to uważam że łączenie słów np. "lewicawolnorynkowa", używanie i wymyślanie nowych skrótów, budowanie nowych konstrukcji zdania, dodawanie słówek gwarowych, używanie narzeczy, slangów wzbogaca język. Język który się nie zmienia
Druga sprawa to co zauważył Kr2y510 nie każdy musi umieć pisać ani nawet czytać.
Po co.

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 181
Żeby tu nie wyszło zaraz, że ja chcę ułatwiać naukę polskiego obcokrajowcom. Jak chcą opanować to niech się uczą w pocie czoła. Gdy się już go jako tako nauczą to będą mięli satysfakcję, że wybrali coś trudnego. Chodzeniu na łatwiznę mówimy stanowcze nie;)

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
alfacentauri napisał:
Żeby tu nie wyszło zaraz, że ja chcę ułatwiać naukę polskiego obcokrajowcom. Jak chcą opanować to niech się uczą w pocie czoła.
oczywiście bądźmy uczciwi
my musimy memłaczyć po angielsku w tym dziwacznym języku a i cudacznie wykrzywiać sobie przy tym języki i gardła -to niech oni też się trochę pomęczą

crack

Active Member
784
110
Matrix napisał:
crack napisał:
Nie jestem za żadną jebaną reformą, uwielbiam znaki diakrytyczne, zawsze ortografię miałem w jednym paluszku, chociaż nie znam zasad nią panujących zbytnio. Czytać nauczyłem się w domu, zawsze nie mogłem pojąć tych którzy w 4 klasie mieli problemy z czytaniem czy ortografią. :)
To jesteś wybitnie uzdolniony, stanowisz niewielki procent społeczeństwa, lub dużo czytasz, czytałeś po polsku, pomyśl jednak o innych np o imigrantach, którzy chcą opanować polski.

Dlaczego my mamy się dostosowywać do imigrantów a nie oni do nas ?

margines napisał:
Crack, właśnie potrzeba nam w redakcji takich ludzi jak ty (a myślałem, że tylko ja mam takie zdolności:-/). Jeśli jeszcze znasz się na dtp i grafice to nawet ci tam zapłacą.

Chodzi o liberalis ? Na grafice i na dtp się nie znam.

margines

wujek dobra rada
626
84

margines napisał:

[/quote]
Jakie tam liberalis, tam to encyklopedyści pisują, do tego za darmo (no dobra , mi się tez raz zdarzyło, ale nie miałem gdzie tekstu wrzucić). Lokalny tygodnik, normalna prasa, tyle, że z małopolski. A ty skąd?

crack

Active Member
784
110
margines napisał:

margines napisał:

margines napisał:
Jakie tam liberalis, tam to encyklopedyści pisują, do tego za darmo (no dobra , mi się tez raz zdarzyło, ale nie miałem gdzie tekstu wrzucić). Lokalny tygodnik, normalna prasa, tyle, że z małopolski. A ty skąd?

Tematyka libertariańska ?
Ja jestem z podkarpacia, z miasta o 13 km od granicy z Ukrainą :)
Aczkolwiek w niedalekiej przyszłości zamierzam wybić na Kraków, Warszawę albo ewentualnie Gdańsk.

margines

wujek dobra rada
626
84
Tematyka libertariańska ?
Ja jestem z podkarpacia, z miasta o 13 km od granicy z Ukrainą :)
Aczkolwiek w niedalekiej przyszłości zamierzam wybić na Kraków, Warszawę albo ewentualnie Gdańsk.
[/quote]

Wpadnij na jaką wódę, jak będziesz w Kraku, zdrowia.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
Co prawda, nie ortografia, ale też kwestia językowa.

Artykuł o pogromie prostytutek przypomniał mi dawny czasownik oznaczający handlowanie - mianowicie: frymarczyć.
Słowo wręcz zajebiste, bo z wiadomą etymologią, wskazujące na instytucję tak bliską sercu wolnościowcom. Można byłoby to przywrócić, zmieniając jednak raczej pejoratywne znaczenie.

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
Co prawda, nie ortografia, ale też kwestia językowa.

Artykuł o pogromie prostytutek przypomniał mi dawny czasownik oznaczający handlowanie - mianowicie: frymarczyć.
Słowo wręcz zajebiste, bo z wiadomą etymologią, wskazujące na instytucję tak bliską sercu wolnościowcom. Można byłoby to przywrócić, zmieniając jednak raczej pejoratywne znaczenie.
Będę używał. :) Pejoratywne znaczenie pewnie z czasów, gdy jakakolwiek forma spekulacji, handlu była złeeem. ;)

WnusioPinoczeta

Dawniej "Arturek"
665
1 499
ó kiedyś brzmiało inaczej niż u

teraz brzmi tak samo - naturalna ewolucja - uproszczenie przy zachowaniu ekspresyjności języka.

tylko debil komplikuje niepotrzebnie rzeczy.
ó Powinno być wyeliminowane a ten kto zaprzecza temu ma sprany mózg.

Do góry Bottom