pikol
Od humanitarystów nie biorę.
- 1 004
- 1 635
@Mateusz Z wieloma tezami w twoim poście się zgadzam, ale mam też pewne zarzuty. Ty piszesz, że II sobór zerwał z biblią, natomiast moim zdaniem "stary" kościół mało wspólnego miał z pismem. To właśnie teraz do KK wchodzą jakieś biblijno-charyzmatyczne ruchy podobne do ewangelikalnych protestantów. Dla mnie to straszny kał, jak napisałeś- kreacjonizm itp. Ja widziałem kiedyś program z wywiadem ze znanym ateistyą-satyrykiem Georgem Carlinem. Drugim gościem był natomiast jakiś murzyński pastor zielonoświątkowców. Koleś strasznych spazmów dostawał jak Carlin "bluźnił", w jednym momencie nawet zagroził, że Bóg ciśnie piorunem Podobnie jak ty, też kiedyś miałem taki okres nawrócenia, tylko że oprócz katolicyzmu interesowałem się też tymi dziwacznymi protestantyzmami. Teraz traktuję to jako taką młodzieńczą głupotę, cieszę się, że się z tego wyleczyłem, bo niektóre odłamy chrześcijaństwa to naprawdę potrafią ryć banie. U ciebie wciąż natomiast widzę jakąś fascynację przedsoborowym kościołem? Daj sobie spokój KK nigdy wolnościową instutucją nie był, ani za Franka, ani za Piusa któregoś tam. Metody i cele ich zamordyzmu poprostu się zmieniają.