Prywatne kliniki żerują na państwowych.

Hitch

3 220
4 880
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...rczy__szpital_bral_za_operacje_dwa_razy_.html

- państwowe szpitale żerują na oczekiwaniach pacjentów względem prywatnych usług
- przedstawiają im dwie oferty, na kasę chorych i prywatne, ponoć lepsze ale droższe
- pacjenci oczywiście wybierają prywatne
- pacjent buli i dochodzi do zabiegu
- zabieg okazuje się spieprzony, pacjent wraca z reklamacją
- okazuje się, że zapłacił za prywatną, lepszą usługę ale wykonano państwową, "darmową"
- szpital zarobił i na naiwniaku i dostał refundację z NFZu
- etos pomocy innym, dziwko!

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 181
To o czy piszesz Hitch jest normalką i nie tylko w szpitalach, ale w przeróżnych praktykach lekarskich. Podobno można pójść do NFZu i sprawdzić jakie wizyty i zabiegi były rozliczane właśnie w NFZ na nasze nazwisko. Dlatego jak jakiś dentysta, u którego leczymy się prywatie upiera się, żeby założyć kartotekę z naszymi danymi to powinno się zapalić w głowie światełko. Nie wiem czy przepisy tego wymagają, ale jeśli idę do dentysty prywatnie to mógłby mnie zarejestrować przecież równie dobrze jako Kaczora Donalda.

Hitch

3 220
4 880
Wiem, po prostu daję michaiłowi kolejny przykład jego przymusowego etosu pomocy innym w praktyce.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Nie wiem czy przepisy tego wymagają, ale jeśli idę do dentysty prywatnie to mógłby mnie zarejestrować przecież równie dobrze jako Kaczora Donalda.

Kwestia dokumentacji medycznej jest zabawna z libertariańskiego punktu widzenia bowiem obowiązek jej prowadzenia wynika z ... prawa pacjenta do dostępu do dokumentacji medycznej :)

Ustawa o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta
Rozdział 7
Prawo pacjenta do dokumentacji medycznej
Art. 23.
1. Pacjent ma prawo do dostępu do dokumentacji medycznej dotyczącej jego stanu zdrowia oraz udzielonych mu świadczeń zdrowotnych.
(...)
Art. 24.
1. W celu realizacji prawa, o którym mowa w art. 23 ust. 1, podmiot udzielający świadczeń zdrowotnych jest obowiązany prowadzić, przechowywać i udostępniać dokumentację medyczną w sposób określony w niniejszym rozdziale oraz zapewnić ochronę danych zawartych w tej dokumentacji.

Dokumentacja medyczna prawem, nie towarem, dziffko!

Do góry Bottom