Podziel się zażenowaniem

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 004
"Po prostu jestem za solidaryzmem, a pan za socjalizmem". J.Wilk

http://pl.wikipedia.org/wiki/Solidaryzm
Idee solidaryzmu
pojawiały się wielokrotnie w licznych koncepcjach społeczno-politycznych starożytności, średniowiecza i czasów nowożytnych.
Stoi w opozycji do liberalizmu, któremu zarzuca przekładanie jednostki i jej dobra nad interesy społeczeństwa jako całości.
W przeszłości elementy solidaryzmu były wykorzystywane przy tworzeniu nauk społecznych Kościoła katolickiego, stały u podstaw korporacjonizmu.
Współcześnie liczne akcenty idei solidaryzmu pojawiają się w doktrynach politycznych chadecji, socjaldemokracji i syndykalizmu.
Na gruncie solidaryzmu społecznego stanął papież Leon XIII w encyklice "Rerum novarum" przyznając robotnikom prawo do własnych organizacji zawodowych, dopuszczając interwencjonizm państwowy. Przez partie reformistyczne obwołany "papieżem robotniczym", starał się zająć postawę pośredniczącą między pracodawcami i warstwą robotniczą
http://pikio.pl/faszyzm-a-knp/
Lewica zarzuca Kongresowi Nowej Prawicy „nieludzkie” postulaty likwidacji wszelkich zasiłków i fakt, że korwiniści chcą zostawić pieniądze obywateli w ich kieszeniach i odrzucają przymus wspierania bliźnich. Tymczasem, faszyzm zakłada solidaryzm społeczny. Ten zaś opiera się na założeniu, że wspólny interes wszystkich ludzi jest ważniejszy od indywidualnych celów jednostki. Takie spojrzenie stoi w totalnej opozycji do liberalizmu, który uznaje prymat jednostki nad wspólnotą. Uwaga, Korwin-Mikke i jego stronnicy są modelowymi przykładami tej drugiej opcji.
Oczywiście, solidaryzm ponoć stoi okoniem do czerwonego kolektywizmu, no ale Wilk chyba jeszcze musi pobrać trochę nauk od Tymochowicza i bardziej uważać na słowa ;)

Ostatnia edycja:

inho

Well-Known Member
1 635
4 516
"Po prostu jestem za solidaryzmem, a pan za socjalizmem". J.Wilk

http://pl.wikipedia.org/wiki/Solidaryzm

http://pikio.pl/faszyzm-a-knp/

Oczywiście, solidaryzm ponoć stoi okoniem do czerwonego kolektywizmu, no ale Wilk chyba jeszcze musi pobrać trochę nauk od Tymochowicza i bardziej uważać na słowa ;)

Myślę, że akurat nie używał tego słowa w znaczeniu "solidaryzmu społecznego" – doktryny politycznej/ideologicznej usankcjonowanej prawnie używanej przez socjaldemokrację itp. Raczej w znaczeniu klasycznym: naturalnego dla ludzi poczucia wspólnoty i z tego wynikającej dobrowolnej pomocy innym. Jeśli ktoś dobrowolnie – bezpośrednio lub pośrednio za pomocą fundacji – np. pomaga biednym, to jest to solidaryzm w znaczeniu klasycznym. Jeśli komuś urzędnik państwowy np. przykłada broń do skroni lub grozi uwięzieniem w celu wymuszenia finansowania przez niego pomocy biednym, to jest "solidaryzm społeczny".

A

Artur Nowak

Guest
Nacjozjeb_zps6beef539.jpg

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 004
Przed chwilą do Szkła Kontaktowego zadzwoniła starszawa raszpla. Cierpi katusze bólu dupy gorsze niż ja po oglądnięciu filmiku z Azjatką katującą bobka. Powiedziała mniej więcej tak: jestem zniesmaczona i zbulwersowana zachowaniem posła Hoffmana. Te ich przekręty finansowe można im jeszcze wybaczyć, ale zachowania w żadnym razie! Przecież on mnie reprezentuje za granicą!

Kurwa! Właśnie z powodu takich małpoludów, w tym kraju dopuszcza się do sytuacji, kiedy rząd rabuje ludzi od poniedziałku do niedzieli przez cały rok! Stare pokolenie wymrze, ale to niczego nie zmieni, gdyż swoje poglądy przekażą dzieciom. Baba respektuje kradzież, byle tylko poseł był grzeczny, ładnie się ubierał i się zachowywał.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 515
Co w tym dziwnego? Baba pewnie sama niezbyt uczciwa to i przekręty innych popiera. Może dawniej w partii była, bo takie tam ludzie dzwonią w dużej części.
Niech gada. Mnie tam starzy ludzie i ich pierdolenie nie przeszkadza, bo i tak przecież niedługo zemrą. Zakopać ich oraz ich pierdolenie na amen.

D

Deleted member 4683

Guest
No, niezłe jaja.

Poczytałem komentarze pod filmem i zwróciłem uwagę na propsującego gliniarzy fanaspedwaya. Pasowałby do lewackich oszołomów :)

fanspedwayapl leszno

4 dni temu

Od kiedy to barwy narodowe są zielone a symbole narodowe mają krzyże? Skonfiskowano matołom niedozwolone, faszystowskie sztandary i słusznie. powinni jeszcze wpierdol spuścić i to porządny.
Dla mnie od urodzenie po śmierć, symbolem MOJEGO kraju będzie flaga biało czerwona i Orzeł Biały na czerwonym tle w koronie.
Tacy patrioci a własnego godła nie znają :?/

fanspedwayapl leszno
3 dni temu (edytowany)
O no proszę, kozaczek netowy. Ja ciebie zapraszam do najbliższej komendy Policji, jestem pracownikiem cywilnym takiej w Lesznie. Tam z takich wyszczekanych frajerów robimy potulne baranki. Tam jakoś jak was przywożą to mam ubaw jak się sprzedajecie jeden przez drugiego :D
Dalej nawijka gamoniu?
I jeszcze jedno, 20 lat skończyłem dawno temu, więc jak coś piszesz to per Pan proszę, śmieciu internetowy.

:cool:

Do góry Bottom