A
Anonymous
Guest
to już kwestia słuszności tytułu własności, ja się tylko spierałem z tym, że własność intelektualna nie jest własnością. jest. tyle, że akurat takiej własności zazwyczaj bym nie wspierał.
Mike Smith napisał:a własność intelektualna nie jest? przecież w razie czego konfiskacie podlegają rzeczy, których osoba posiadająca nie ma prawa w ogóle posiadać.
Mike Smith napisał:to już kwestia słuszności tytułu własności,
Tutaj właśnie tkwi problem Twojego rozumowania. Jeśli nawet przyjąć możliwość kontroli jako wystarczający atrybut własności, to właśnie informacja jest tego atrybutu pozbawiona.Mike Smith napisał:nie ma żadnych, poza tradycją, przeszkód, by kontrolę nad przepływem informacji pojmować jako własność. nie neguje tej tradycji, twierdzę jednak, że sama jest sobie podstawą.
Mike Smith napisał:krzysio - nie, ja po prostu twierdzę, że jeśli ktoś ma prawo..
Mike Smith napisał:nie ma żadnych, poza tradycją, przeszkód, by kontrolę nad przepływem informacji pojmować jako własność.
Mike Smith napisał:natomiast ktoś może stracić prawo jazdy, jeśli jedzie po pijaku, które jest jego, choć własnością nie jest. twój przykład nie jest dobry,
Mike Smith napisał:własność intelektualna jest raczej podobna do długu - który może być zbyty, jak własność.
Mike Smith napisał:, że własność intelektualna jest skuteczna wobec wszystkich, dlatego jest prawem rzeczowym, a nie związanym z osobami.
mike smith napisał:a jeśli ktokolwiek traci posiadanie czegokolwiek, to z tego nie wynika, że był właścicielem czegokolwiek.
natomiast ktoś może stracić prawo jazdy, jeśli jedzie po pijaku, które jest jego, choć własnością nie jest.
twój przykład nie jest dobry, własność intelektualna jest raczej podobna do długu - który może być zbyty, jak własność. tylko, że własność intelektualna jest skuteczna wobec wszystkich, dlatego jest prawem rzeczowym, a nie związanym z osobami.
Szablozębny - jeśli ktoś ma prawo do korzystania z czegoś, wyłączne, to jest to jego słusznie zdobyta własność. takiej słuszności. i o niej nie pisałem.
Scurvoll napisał:Jak czasem spiracę mp3 wykonawcy, na którym mi nie zależy to zabieram mu tę parę centów...