palikoty chcą obowiązkowych przeglądów technicznych dla ... rowerów

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
RE: palikoty chcą obowiązkowych przeglądów technicznych dla ... rowerów

margines napisał:
Co wy co wy, przecie dalej są karty rowerowe, w podstawówce można zrobić przecie..

Ale chyba tylko dla dzieciaków, dorośli nie muszą mieć. No chyba, że nie znam reżimowego prawa w tej kwestii (co jest bardzo możliwe) :) .

margines

wujek dobra rada
626
84

Piter1489 napisał:
margines napisał:
Co wy co wy, przecie dalej są karty rowerowe, w podstawówce można zrobić przecie..

Ale chyba tylko dla dzieciaków, dorośli nie muszą mieć. No chyba, że nie znam reżimowego prawa w tej kwestii (co jest bardzo możliwe) :) .
Z tego co wiem, to jak się nie ma prawa jazdy, na motor, czy czegokolwiek potwierdzającego znajomosć przepisów, to trzeba mieć karte rowerową (ale mogę się mylić)..

godlark

Member
115
1

Nie, nie trzeba karty rowerowej. Jednak najlepsze jest to, że egzamin na kartę rowerową każdy zdaje oraz że nikt nie sprawdza (nie byłem świadkiem, nie słyszałem o takim przypadku) czy ktoś posiada kartę rowerową. Prawo, które nie jest egzekwowane to prawo do zwalczania niewygodnych osób.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269

Kwestia związana trochę z tematem:

http://boungler.pl/forum/showthread.php?tid=1761

ciekawy pomysł dotyczący roweru elektrycznego, co skłoniło mnie do zerknięcia na przepisy w tym zakresie i szczerze mówiąc znów mi kopara opadła jakie to wszystko popierdolone nawet jeszcze przed włączeniem się do zabawy Janusza "Świńskiego Ryja" Palikota :) Zacytuję sam siebie:

Ciek napisał:
Aha, jeszcze jedno. W ustawie prawo o ruchu drogowym pojawiła się swego czasu definicja roweru:

rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni
osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany
naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu
nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż
250W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po
przekroczeniu prędkości 25 km/h.

Formalnie zatem jeździsz motorowerem, i to tzw. "odblokowanym" ze względu na prędkość:

motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy
o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny
o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza
prędkość jazdy do 45 km/h;>

Z czym wiążą się niestety niesympatyczne konsekwencje, takie jak konieczność uzyskania świadectwa homologacji, dowodu rejestracyjnego i rejestracji, przeprowadzenie badań technicznych i w końcu wykupienie polisy OC...

"Odblokowanie" natomiast powoduje, że przestaje to być motorowerem, a staje się ... motocyklem, czyli dochodzi do tego jeszcze prawo jazdy kat A :D

Niestety, żyjemy w kraju postępującej paranoi. W każdym razie w celu minimalizacji ryzyka oberwania mandatem przy miśkach nie jechałbym na twoim miejscu 60 km/h. Sensowne byłoby też zamówienie plakietki "250 W" i przyklejenie jej na silniku.

Tak wygląda "motocykl":

img5690p.jpg

:D

Matrix, jesteś? Czy to jest to samo co ważący pół tony Harley Davidson?

Do góry Bottom