alfacentauri
Well-Known Member
- 1 164
- 2 181
Dyskordian:
Szablozębny napisał o dysKordianowym rozeznaniu co do NCzasu! w którym źródłem etatyzmu ma być zmowa emerytów, rencistów, związkowców, pedałów, Żydów, masonów i innych "czarnych charakterów":
Jeśli rozumiesz to proszę, zacznij pisać na temat.Ehh... Stary, już w którymś poście z kolei tłumaczę ci, że dobrze rozumiem pytanie, a nawet skłonny jestem zgodzić się, że wzrost etatyzmu następuje także z inicjatywy środowisk innych, niż wielki biznes. Dotarło wreszcie?
Zmniejszenie ceł jest zawsze działaniem antyetatystycznym.Przykro mi, ale nie uznaję konstrukcji teoretycznej pt. „działanie antyetatystyczne samo w sobie”, ponieważ rozumienie i odczuwanie etatyzmu różni się, czasem znacznie, w zależności od osoby, którą zapytamy o zdanie. Dla wielu świeżo upieczonych, polskich kapitalistów zmniejszanie ceł mogło być rzeczywiście symptomem poluzowania państwowego kagańca. Ale śmiem wątpić, czy podobnie uważali pracownicy zakładów, które państwo bez ich zgody wcześniej sprywatyzowało i oddało w ręce rzeczonych kapitalistów.
Tylko ja nie rozważam skutków reglamentowania dostępu do kredytu czy wpływu na czyjąś siłę przetargową.nie znajdziesz w BIPie analizy społeczno-ekonomicznych skutków rządowego reglamentowania dostępu do ziemi czy kredytu, a zwłaszcza wpływu tych działań na siłę przetargową kapitalistów z jednej strony, a pracowników najemnych z drugiej
Wg mnie istotniejsze (w tym o czym piszę) od analizowania zasobów i środków jest przejrzenie tego kto jakie działania podejmuje i czyje postulaty są realizowane.istotniejsze jest przeanalizowanie, kto ma wystarczające zasoby i pozycję, aby postawić przysłowiową „kropkę nad i” i spijać śmietankę z owoców zinstytucjonalizowanego przymusu
A co byś chciał przeczytać? Mam pisać o tym, że rolnicy ze Zrzeszenia Producentów Tytoniu „Tabako” wojowali, robili z innymi organizacjami rolniczymi najazdy na Brukselę by przedłużono o kilka lat okres dotacji do uprawy tytoniu i że swoje wywalczyli? Mam pisać o tym, że Polska Izba Handlu doprowadziła do zablokowania ustawy zezwalającej sklepom wielkopowierzchniowym na emitowanie bonów towarowych realizowanych wyłącznie w tych sklepach? Mam pisać o osiągnięciach Polskiej Izby Przemysłu Skórzanego w ograniczaniu importu obuwia z Chin i Wietnamu? Są to przykłady z ostatnich miesięcy. Takich drobnych działań jest naprawdę bardzo wiele. Gdybym miał wymienić je wszystkie od czasu Planu Balcerowicza (na który się podawałeś) to chyba wyszłaby bardzo gruba książka. Moim zdaniem najlepiej by każdy kto się tym interesuje sam próbował to prześledzić. Mogę przecież wybrać sobie dajmy na to 20 ustaw przygotowanych pod dyktando związków zawodowych i dwie za którymi lobbowały multikorporacje. Ktoś inny może wybrać 30 prokorporacyjnych i 1 antykorporacyjną. Najlepiej samemu szukać by nie ulegać manipulacjom.Na zakończenie, powtórka z rozrywki: podasz wreszcie to info podważające moje wnioski, czy dalej chcesz się babrać w czysto formalnych, metodologicznych kwestiach?
Szablozębny napisał o dysKordianowym rozeznaniu co do NCzasu! w którym źródłem etatyzmu ma być zmowa emerytów, rencistów, związkowców, pedałów, Żydów, masonów i innych "czarnych charakterów":
Wypowiedzią o emerytach dysKordian pokazał, że nie jest obeznany z publicystyką UPRowców, ale sądzę, że ma rację w innych punktach. Co prawda JKM napisał kiedyś, że kraje w których było więcej masonów i nie prowadzono działań przeciwko nim (czy jakoś tak) lepiej wychodziły na tym niż te, w których działalność masonów ograniczono, ale JKM strasznie nie lubi Wielkiego Wschodu (którego nie uważa za masonerię) . Uważa, że jest to grupa o socjalistycznych celach mająca duży wpływ na UE. Podobnie nie uważa on może „pedałów” jako takich za winnych etatyzmowi, ale organizacje zrzeszające ich obarcza różnymi rzeczami. Czy nie jest tak?zas, co by nie powiedzieć, to nie taka liga, o której mówisz, czyli coś jakby PPN z Bublem na czele oraz Gazetką Narodową (czy jak to ją zwą)...