Libertariański portal informacyjny

kompowiec

freetard
2 582
2 649
@tolep Do czego pijesz? Przecież chodzi mi o to samo co Tobie. I to nie Ciebie cytowalem . OP mówił o tym że uźródłowienie tekstów jest promocją konkurencji, co pytaniem starałem się temu zaprzeczyć. Nie wiem co ty właściwie odpierdalasz, ale chyba źle mnie zrozumiałeś, ot co.

OP
OP
Elmo

Elmo

Active Member
52
142
Ładnie wygląda, poczytam. Ikonkę RSS poproszę gdzieś obok ikonki fejsów i YT

Nad tym się zastanawiałem, ale nie mam pojęcia, jak tego używać, a nie bardzo rozumiem samouczki znalezione w Internecie. Tam się wrzuca posty, jak na FB i TT, czy tworzy się jakoś kanał i wtedy każda nowa aktualizacja na stronie automatycznie pojawia się w czytniku RSS osób, które subskrybują stronę? Jak się tworzy taki kanał? Mieliśmy już kiedyś wcześniej tę wtyczkę, ale nie działała, więc skasowaliśmy, żeby nie wprowadzać czytelników w błąd.

tolep

five miles out
8 589
15 492
Nad tym się zastanawiałem, ale nie mam pojęcia, jak tego używać, a nie bardzo rozumiem samouczki znalezione w Internecie. Tam się wrzuca posty, jak na FB i TT, czy tworzy się jakoś kanał i wtedy każda nowa aktualizacja na stronie automatycznie pojawia się w czytniku RSS osób, które subskrybują stronę? Jak się tworzy taki kanał? Mieliśmy już kiedyś wcześniej tę wtyczkę, ale nie działała, więc skasowaliśmy, żeby nie wprowadzać czytelników w błąd.

No cóż, zakładam że nigdy nie używałeś RSS jako klient, no to nie wiem od czego zacząć. Spróbuj tu. https://en.wikipedia.org/wiki/News_aggregator

Nie trzeba żadnej wtyczki. Wszystkie popularne CMSy od 10 lat i więcej, domyslnie publikują RSS.
Sam sobie znalazłem adres RSS Waszego serwisu (no, dokładniej rozszerzenie do Chrome wyszukujące RSSy), jest standardowy http://adresstrony/feed/

Trochę szkoda, że ta technologia się nie spopularyzowała w stopniu na jaki zasłużyła. Ja nie potrafię życ bez RSS :) Poza Facebookiem, gmailem, dwoma forami i paroma śmieszkowymi stronkami, na wszystko inne wchodze z czytnika RSS (AOL Reader w moim wypadku). Przelatuję na szybko nagłówki i jeśli chcę zobaczyć cały artykuł, otwieram w nowej karcie. Ponieważ heroicznie po długich bojach zredukowałem ilość subskrypcji, tak by wpadało mi mniej niż 500 artykułów każdego dnia (bywało i ponad 1500 w najlepszych czasach, jeszcze za Google Readera), to całość zajmuje mi może 30 minut dziennie.

aol_reader.JPG

PS. Postaraj się o certyfikat SSL. Zdaje się że podstawowy można mieć już w okolicy zera złotych, a Google wyraźnie preferuje strony https

kompowiec

freetard
2 582
2 649
wystarczy zwykłe Feedburner. Prosta Ekonomia tak ma ;)
Trochę szkoda, że ta technologia się nie spopularyzowała w stopniu na jaki zasłużyła. Ja nie potrafię życ bez RSS
No, zamiast tego można co najwyżej RSSować fejsbuki i youtube. Twitter już się nie daje od co najmniej wersji 1.1 ich API
PS. Postaraj się o certyfikat SSL. Zdaje się że podstawowy można mieć już w okolicy zera złotych, a Google wyraźnie preferuje strony https

@tolep a da się w RSS tworzyć podkategorie? Przeczesałem wzdłuż i wszerz standard OPML ale za cholere nie wiem jak się do tego dochodzi. Thunberbird ma taką możliwość i bardzo dziwi mnie dlaczego w innych czytnikach tak nie ma.

Ostatnia edycja:

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ponoć są klienty rss co potrafią filtrować wiadomości wg niby kategorii i tagów, ale nie testowałem, chociaż może jeszcze przetestuję.

tolep

five miles out
8 589
15 492
Właśnie zwróciłem się o linkowanie do źródeł do konurencyjnego ;-) serwisu wolnosc24.pl wrzucając ten wątek jako rozwinięcie moich argumentów :)

OP
OP
Elmo

Elmo

Active Member
52
142
Wolnosc24.pl stosuje plagiaty z tego, co słyszałem. Tak przynajmniej twierdzi twórca portalu wolnyrynek.com.pl. ;)

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 387
Wolnosc24.pl stosuje plagiaty z tego, co słyszałem. Tak przynajmniej twierdzi twórca portalu wolnyrynek.com.pl. ;)
Chciałeś powiedzieć info-anarchizują? :p Jeśli piszą skąd wiadomość pochodzi, to nie mam z tym osobiście problemu, jeśli nie to zachowują się nieładnie i bojkotowałbym :p

Do góry Bottom