- Admin
- 6 985
- 15 153
O kurcze, a miałem propozycję na wyjazd do Argentyny we wrześniu. Dobrze, że odrzuciłem ze względu na zlot.
Dobrze?!?Dobrze, że odrzuciłem ze względu na zlot.
Tak się kończy legitymizowanie. Idziesz na wybory - i już gospodarkę wyjebuje w kosmos inflacja. A to dopiero prawybory były. Najlepsze jeszcze przed nimi.
Brazylia reprezentowała taki sam model gospodarczy jak byłe kolonie hiszpańskie, albo nawet gorszy - to był ostatni kraj na Półkuli Zachodniej, który zniósł niewolnictwo (dopiero w 1888 r.). USA owszem, gnębiło i wykorzystywało tubylców, ale tych było liczebnie na terenach które objęło znacznie mnie niż w Latynoameryce, a niewolnictwo istniało w XIX w. już tylko w stanach południowych, a nie najbardziej rozwiniętych północnych.Ciekawy materiał, lecz mam wrażenie, że trochę sobie dobiera argumenty pod tezę. Nie sposób nie zauważyć na przykład, że oprócz tych kolonii hiszpańskich była taka jeeeeeedna tyci kolonia portugalska jak Brazylia i ta w czasach Cesarstwa Brazylii miała dekady świetnego wzrostu gospodarczego i rozwoju, choć to była jak na owe czasy nowoczesna monarchia parlamentarna. No i nie sposób zauważyć, że tak samo USA przecież gnębiło rdzenną ludność, zamykało ją w rezerwatach, rabowało jej skarby i wykorzystywało pracę niewolników.
Może dlatego, że Ameryka Południowa chłonęła komunizm jak gąbka wodę.Komunizm się rozprzestszeniał w mega ilości z importu od Sowietów.Poczytaj o partiach komunistycznych i socjalizmie w tamtym regionie świata.Może dlatego, że te kraje są mocno zadłużone i obsługa długu jest droga, spirala zadłużenia.
3 RP też nie pachnie złotem.45 lat komuny?