Kindle

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Konkretny model, czy dowolne? Kupa moich znajomych ma, ale ja wciąż nie dorobiłem się. Kupiłbym sobie to najtańsze, z reklamami za $80 bo jest fajne.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Użytkowałem jedynie zewnętrznie, to nie wiem. Ponoć soft calibre dobrze sobie radzi z konwersją formatów, ale nie mam doświadczenia w tym zakresie.

Amazon sprzedaje tańsze (coś o $30) wersje Kindle, które mają po włączeniu reklamy.

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Odczekalbym trochę bo 21 listopada ma byc wprowadzony Kindle Touch (nawet nieco tanszy niz obecnie cena okolo 100 dolcow) Podobno lzejszy z lepszym e inkiem no i touchscreenem. Czekam sam na premiere i wtedy zdecyduje czy nie kupic.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Niestety, nowy Kindle Touch w wersji 3G ma poważną wadę, mianowicie funkcjonalność 3G została bardzo ograniczona w stosunku do Kindle Keyboard z 3G. Czyli nie za bardzo będzie można oglądać nim za darmo strony czy sprawdzać pocztę. W takim wypadku wydawanie kasy na dotyk, którego funkcjonalność jest taka sobie, wydaje mi się stratą kasy. Na dodatek dotyk brudzi ekran, co przeszkadza w czytaniu. Moim zdaniem, jeśli wystarczy nam wersje wifi, to pójście w najtańszy model jest najlepszym rozwiązaniem.

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
Mam łopatologiczne pytania :

Podłączam Kindle do kompa przez usb (?), wrzucam pdfy lub przerobione pdfy (?) i normalnie czytam /potem kasuje/ kopiuje etc (?)

Tak czy Nie ?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Ja uznaję jedną zasadę. Jak urządzenie jest rootowalne, to jest dobre a jak nie, to jest złe.
Wartość urządzenia to; jego cena + koszt zrootowania + różnica w kosztach używania po zrootowaniu.
https://duckduckgo.com/?q=root+kindle - jak widać zrootowanie Kindle nie jest trudne ;)
IMO, Kindle to taki sam szajs dla plebsu jak iPhone. Czy nie lepiej kupić sobie tablet, czytać wszystko bez żadnych ograniczeń i mieć dodatkowo inne funkcje? Ale najlepiej będzie jak dorwiesz kogoś kto to ma i ten da Ci się tym pobawić.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Nie, nie lepiej. Kindle jest specjalizowany czytnikiem, do tego niezmiernie tanim, właśnie dlatego, że ma zawężoną funkcjonalność. Root nie jest w nim do niczego potrzebny. Nie mam roota do lodówki, a jednak mogę bez przeszkód jej używać w zakresie, w jakim potrzebuję.

Zapytałem znajomego, jak wrzuca się PDFy: "wgrywa się po prostu, podłączasz kindla, jest widoczny jako dysk, wgrywasz"

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Moim zdaniem jedynym powodem dla którego kupuje sie kindle jest E-ink. Jesli ktos tak jak ja czyta niezmiernie duzo z ekranu który swieci to oczy bolą szczypią no i wzrok sie z czasem pogarsza. Wedlug mnie wygoda czytania z E-inku jest nieporównywalna i tyle.Czy nie szpieguje? nie sądze zwlaszcza jesli nie korzystasz z ich 3g tylko z wifi. Wiem ze w ostatnio wydanym tablecie amazon podobnie jak np w Operze Mini kazda strona przechodzi przez ich serwer ale nie sadze by kindle robil to samo (choc nie mam pewnosci). Dla mnie to nie problem bo chce na tym czytac tylko ksiazki z komputera desktop lub kupione u nich wiec nie zastanawiam sie nad funkcjami netu.

@tosiabunio I tak warto zaczekac poniewaz po premierze Nowego kindla amazon zapowiada dalsza sprzedaz starego - w wersji nieco cienszej i tanszej bo okolo chyba 80 dolarów. Czyli masz wybór jesli nie chcesz Touch

Szczerze mówiac czekam kiedy sprawdza sie pogloski na temat otwarcia ich sklepu w Polsce (rzekomo juz niedlugo jako przedstawicielstwa na europe wsch) - moze wtedy Empik albo Merlin sie zastanowia i Powalcza o klienta bo zdrowa konkurencja by sie tu przydala. No i dostep do literatury z calego swiata bez tego calego bawienia sie z zagranicznym zamawianiem i czekania dwa trzy tyg na ksiazki.

Oreł

Well-Known Member
574
465
Mi w ogóle nie zależy na dostępie do Internetu, chcę tylko czytać pdf-y z czegoś lekkiego i niemęczącego oczu. Jaki model możecie polecić?

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
+ czy jeżeli kupię książkę z Amazona to mogę ją wrzucić na laptopa, pendriva potem znowu wrzucić na Kindle etc. ?

A

Anonymous

Guest
tosiabunio napisał:
Nie, nie lepiej. Kindle jest specjalizowany czytnikiem, do tego niezmiernie tanim, właśnie dlatego, że ma zawężoną funkcjonalność. Root nie jest w nim do niczego potrzebny. Nie mam roota do lodówki, a jednak mogę bez przeszkód jej używać w zakresie, w jakim potrzebuję.

Zapytałem znajomego, jak wrzuca się PDFy: "wgrywa się po prostu, podłączasz kindla, jest widoczny jako dysk, wgrywasz"

Root jest istotny jak chcesz kupić tanie urządzenie, a nie chcesz kupować treści! Są jakieś lewe firmware pozwalające odczytywać inne formaty? Bo konwertowanie w Calibre jest pracochłonne, jak chcesz mieć hipertekst i formatowanie, jak z automatu tego nie zrobi.

Kiedyś interesowałem się tym - http://www.onyx-ereader.pl/boox-m90 i innymi tej firmy. Wsparcie producenta jest duże!

Ale zbyt drogo, lepiej kupić tablet, lub dorzucić do Asus Epad Transformer. Zwłaszcza nowa wersja z Tegrą 3 brzmi pysznie, instalujesz normalny system zamiast zabawki Androida i czekasz na emulator Androida co by móc grać w gry z tego systemu.

Ja od lat czytam wyłącznie na komputerze z monitorem CRT i nie mam problemów z oczami. Mam komputer przy łóżku, odwracam lekko monitor i czytam leżąc - powiększam czcionki.

E-ink ma dla mnie jedna podstawową wadę, nie ma podświetlenia, żadnej lampki. I jak tu czytać w nocy?

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 153
Pieprzenie się z lewym firmwarem jest bez sensu. Potwierdzi to każdy użytkownik iOS - kiedyś bawiłem się jailbreaki, etc. Ale od jakichś dwóch lat dałem sobie spokój. To, co oferuje platforma wystarczy w zupełności i po prostu bawienie się w rootowanie jest stratą czasu. Ja chcę korzystać z urządzenia, a nie bawić się urządzeniem. A zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć albo na treść, albo na wódkę.

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Premislaus link ciekawy - urządzonko likwiduje wszelkie braki kindla np brak slotu na karte sd... Tylko ta cena.. no i brak mozliwości zakupu ksiazek z amazona.. Ale link na pewno ciekawy i pomysle nad tym..

Co do rota - na samym początku Kindle nie wspieral polskich znaków i pelno bylo "modów" zeby obejsc problem. Zalezy wiec - czasem roty sie przydają i są ok. Ale ja od jakiegos czasu robie tak (i namawiam was tez) zebyscie w ogóle bojkotowali urządzenia które trzeba "jailbrekowac". Akurat w wypadku kindla to nie zadziala bo wybór niewielki ale juz w telefonach i tabletach tak i to nawet tych z górnej polki. Dla przykladu firmware do Samsunga S2 w calosci jest wydane jako Open Source i spoko mozna je modyfikowac. Gdyby ludzie nie rzucali sie takim owczym pedem na Iphony tylko wwybrali cos innego skoro wybor jest - Apple dawno by zmienil podejscie i cala ta zabawa z jailbrekami stracilaby sens

Aha Premislaus E- ink nie ma podswietlenia io na tym polega caly jego urok ze nie swieci i przez to nie meczy oczu. Ale od dawna mozna kupic do niego etui z podswietleniem led
https://www.youtube.com/watch?v=dvOZXsTaGrc

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
ziomek : " Ja kupiłem Kindle 3, obecnie to jest Kindle Keyboard.
Wrażenia zajebiste, ekstra się czyta, wzrok się nie męczy, bateria trzyma długo. Przy odrobinie chęci praktycznie każdą książke da się wrzucić na ten sprzęt.
Natomiast jeśli chodzi o legalne źródła zdobywania książek, to mało jest księgarni (chociaż coraz więcej) które oferują książki w formacie zgodnym z Kindle.
Jest tylko jedno "ale". Od jakiegoś czasu Amazon zaczął doliczać cło do kosztów zamówienia, przez co zamówienie go znacznie zdrożało.
Chodzą co prawda słuchy, że ma się pojawić polski Amazon ale na razie nic na ten temat konkretnego nie wiadomo"

Do góry Bottom