Kapitalizm wymaga instytucji przemocy przypominajacej państwo

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
Ze zbanowanym się nie gada, bo zbanowany nie ma możliwości odpowiedzieć, ale skoro jest adwokat... :

Tak jak napisałem wcześniej - czerwoni i różowi kryją się z własnymi poglądami, jak zacząłem naciskać i groziła rozmowa merytoryczna to Jaś popełnił seppuku. Jeśli Ci się wątek i poglądy Jasia podobają - kontynuuj dzieło poległego zamiast ronić łzy, a jak się nie podobają to przestań się mazać.

Słupek

Member
335
2
Tam zaraz seppuku. Na forum, gdzie na porządku dziennym jest pisanie o odjebywaniu łbów od korpusów, "twoja stara" jest ewidentnie tylko pretekstem do bana i wygląda to co najmniej śmiesznie. A podobno propertarianie są najbardziej spójną w myśleniu, doktrynie i działaniu grupą społeczną.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 504
No cóż, różnimy się w ocenie tego, co uznać można za ostrą dyskusję a co za puszczanie bąków.

Lubię brać na widelec czerwonych w dyskusji, a z Jasiem rozmowa często bywa ciekawa. Nie moja wina, że z uporem maniaka włazi na miny.

Wariaci, podobnie jak dzieci, nie dają za wygraną, dopóki ich życzenie nie zostanie spełnione.
— Paulo Coelho

Słupek

Member
335
2
Przemyśl sobie czy nie potraktowałeś chłopaka zbyt ostro.
Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie.” -- Paulo Coelho

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Maciej Dudek napisał:
Na ten styl łapią się tu tylko "hardcore" :) Ale ja nie. "Nie zamierzasz przedstawiać tu swojej utopii"? Ok, walkower.

Nie łapią się. Gdyby tu byli sami H/C to za jeno jedno poważne skrzywienie lewackie byłby ban. A użytkownik by otrzymał tytuł lewackiego śmiecia, :) by jego posty nie wprowadzały innych w błąd.

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
jaś skoczowski napisał:
Ale nie: działanie tylko ze względu na własną, wąsko pojmowaną korzyść, w której nie mieści się dbanie o cudzy interes.

To Ty bardzo wąsko pojmujesz dbanie o swój interes. Czasem w interesie człowieka leży pomoc bliźniemu (satysfakcja emocjonalna lub nadzieja na rewanż w przyszłości).
Myślałem że jesteś sensownym lewicowcem ale teraz widzę że potrafisz tylko bzdurzyć i obrażać.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Słupek napisał:
Na forum, gdzie na porządku dziennym jest pisanie o odjebywaniu łbów od korpusów, "twoja stara" jest ewidentnie tylko pretekstem do bana i wygląda to co najmniej śmiesznie.

Propertarianie kochają swoje matki :dodgy: .

Cokeman

Active Member
768
120
Kazdy system wymaga aparatu przemocy i zgody innych uczestników na jego trwanie. Kapitalizm czy tez akap jak kto woli wymaga zatrudnienia PAO albo samemu przekwalifikowaniu sie na PAO. Prawa własności w akapie nie istnieją dlatego ze mamy do czynienia jedynie z posiadaniem czyli to jest stirneryzm na zadzie ze wlasnosc to to co moje. Jesli jednak chcemy zyc z ludzmi w zgodzie a nie na zasadzie sily i wysadzania dzieci minami przeciwpiechotnymi to decydujemy sie na poddanie sie prawu. Prawo ktore wyplywa z woli ludzi, najpierw umowy dwustronne nienazwane a potem nazwane i po jakims czasie caly kodeks. Prawo ktore ktos musi egzekwowac. I co jesli jakies PAO nakaze konfiskate? A moze bo w koncu oddalismy sie pod jurysdykcje. Nie podoba sie wyrok? To wracamy do Stirnera. Podoba sie? OK ale czym to sie rozni od jakies formy komuny skoro tu i tam lud nas pozbawia mienia?

Absolutne prawo własności? To jakis oksymoron bo w pojeciu prawo kryje sie lewackie pojecie normy SPOŁECZNEJ. W ogole po co gadac prawo własności skoro sama własność jest prawem do posiadania, uzywania, pobierania pozytkow, rozporzadzania, naduzywania. Absolutne? A kto ma czuwac na absolutem jak nie my sami poprzez lufe albo poprzez ZGODE SPOŁECZNOŚCI? Lewak jak gada ze ktos jest właścicielem tylko dlatego ze ludzie sie na to zgadzaja ma calkowita racje.

Zabawa w aksjomaty to nowa forma litanii. Albo przechodzimy na lewactwo i akceptujemy ze z ludzmi trzeba jakos zyc nawet jesli czasem pozbawimy kogos posiadania albo bawimy sie w Stirnera.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Stirner jest aktualny w każdym ustroju, poza takim, w którym ludzie są równi i nie mają nic do gadania, czyli na przykład są podłączeni są do jakichś urządzeń na stałe jak w Matrixie. Pewnie nie miałbyś nic przeciwko, sądząc po Twoich tekstach m.in. na temat Brave New World Huxleya.

Cokeman

Active Member
768
120
Ale ten kto programuje matrixa stosuje stirneryzm. A czy ja bym tego chcial - raczej nie. Zreszta to nie watek o mnie

RiGhT_WiNg

Schizoid
233
44
Cokeman napisał:
Kazdy system wymaga aparatu przemocy i zgody innych uczestników na jego trwanie.
...
Prawo ktore ktos musi egzekwowac.

Zgoda.

Cokeman napisał:
I co jesli jakies PAO nakaze konfiskate? A moze bo w koncu oddalismy sie pod jurysdykcje. Nie podoba sie wyrok? To wracamy do Stirnera. Podoba sie? OK ale czym to sie rozni od jakies formy komuny skoro tu i tam lud nas pozbawia mienia?

Niczym. Próbowałem o tym pisać tu. Jednakże dla mnie komunistyczne ustalenie że lud jest właścicielem wszelkiego kapitału obecnego jak i tego który dopiero powstanie przemawia tak samo jak ustalenie że biała rasa jest właścicielem życia ras pozostałych i wszelkiego kapitału.

Cokeman napisał:
Absolutne prawo własności? To jakis oksymoron bo w pojeciu prawo kryje sie lewackie pojecie normy SPOŁECZNEJ. W ogole po co gadac prawo własności skoro sama własność jest prawem do posiadania, uzywania, pobierania pozytkow, rozporzadzania, naduzywania. Absolutne? A kto ma czuwac na absolutem jak nie my sami poprzez lufe albo poprzez ZGODE SPOŁECZNOŚCI? Lewak jak gada ze ktos jest właścicielem tylko dlatego ze ludzie sie na to zgadzaja ma calkowita racje.
Zabawa w aksjomaty to nowa forma litanii.

Masz rację, jest tylko jedno "ale". Wydaje mi się, że najpierw próbujesz zrobić z prawa własności Boga Jedynego a potem z tym Bogiem walczysz. Prawo własności w ujęciu lockeańskim jest wg mnie prawem najbardziej moralnym, efektywnym ekonomicznie i uniwersalnym. Na bazie akapu można zbudować inne ustroje (pod warunkiem że ludzie dobrowolnie się na nie zgodzą), w przeciwną stronę niekoniecznie.

Cokeman napisał:
Albo przechodzimy na lewactwo i akceptujemy ze z ludzmi trzeba jakos zyc nawet jesli czasem pozbawimy kogos posiadania albo bawimy sie w Stirnera.

Co Ty masz z tym lewactwem? :)
Prawo własności i NAP jest właśnie po to żeby z ludźmi żyć w zgodzie i pokoju, a nie po to żeby usprawiedliwiać gwałcenie noworodków na swojej ziemi (jak chcieliby "HP").

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 794
RiGhT_WiNg napisał:
Prawo własności i NAP jest właśnie po to żeby z ludźmi żyć w zgodzie i pokoju, a nie po to żeby usprawiedliwiać gwałcenie noworodków na swojej ziemi (jak chcieliby "HP").
Prawo własności jest po to, by w określonej przestrzeni, najogólniej rzecz biorąc, móc żyć po swojemu. Niekoniecznie w zgodzie i pokoju. Bo to jest już jakieś humanistyczne chciejstwo i nadinterpretacja.:p

Do góry Bottom