Józef Kossecki i Feliks Koneczny

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
znajdują się pod przemożnym wpływem myśli Konecznego i jego rozumienia cywilizacji łacińskiej.
Ja to widzę tak. Jeśli jest jakaś kwestia, w tym przypadku cywilizacji łacińskiej, to musi być jakiś znany wszystkim wyjściowy punkt, by się do tego zacząć odnosić. Ten punkt można ustalić metodą Monte Carlo, można ustalić że to będzie postrzeganie świata według historiozofa Koniecznego, a można też przyjąć inny punkt. Koszt ustalenia punktu wyjściowego metodą Monte Carlo jest wysoki, bo wpierw trzeba zdefiniować pojęcia, a potem sposób losowania tego puntu odniesienia, czyli zamienienia liczby losowej z jakiegoś przedziału na osie. Koszt przeczytania Koniecznego jest znacznie niższy, a jego zrozumienie jest dla większości z nas prostsze niż zrozumienie innych. Stąd w tej materii jestem za Koniecznym.

nomad

Active Member
83
351
Myślę, że ludzie znający filozofię, kulturę, historię i politykę europejską mają takich wyjściowych punktów sporo. Chodziło mi przede wszystkim o to, że zarówno dla Kosseckiego jak i Brauna ideałem do którego dążą jest cywilizacja łacińska w rozumieniu Konecznego.
Poza tym Kossecki mówił gdzieś, że wg. niego cechą dobrego polityka oprócz oczywiście silnej motywacji etycznej (co jest trywialne) jest też silna motywacja poznawcza (żeby umiał radzić sobie w nadchodzącej erze wojen energetycznych). Jedną i drugą motywację Braun wg. mnie posiada więc powinien być bardzo przez Kosseckiego popierany. A jeśli tak, to na na pewno miałby mu do udzielenia kilku wskazówek nt. organizacji, kontrwywiadu, propagandy, strategii itp. A coś czuję, że Braun jakiś większy ruch będzie organizował.
No, a żeby się w tym upewnić to szukam jakiejś jego bezpośredniej wypowiedzi.

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 391
11960189_577220999091761_7283332512079432315_n.jpg

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
Trafiłem na taką francuską mapę różnych cywilizacji. To co u Konecznego obejmowały łacińska i bizantyjska tutaj jest jedną cywilizacją spadkobierczynią antycznej Grecji i Rzymu. Za to zamiast jednolitej cywilizacji islamskiej (jak u Huntingtona) mamy arabską, perską i turecką, berberyjską.

Civilisations_actuelles.png

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
To co u Konecznego obejmowały łacińska i bizantyjska tutaj jest jedną cywilizacją spadkobierczynią antycznej Grecji i Rzymu. Za to zamiast jednolitej cywilizacji islamskiej (jak u Huntingtona) mamy arabską, perską i turecką, berberyjską.
Kraje kolonialne inaczej wszystko widzą. One jak kolonizowały, to zobaczyły takie różnice, że różnica pomiędzy cywilizacją bizantyjską, a łacińską się zatarła. No i swoje dawne Indochiny widzą jako jeden wielki monolit.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Do góry Bottom