Jedz jabłka na złość Putinowi

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
Cydr jest po prostu - za drogi. Ten z wyższej półki to już wydatek rzędu 20-25zł za litr. Taniej można kupić całkiem niezłe wino stołowe.

OP
OP
Racibor

Racibor

Well-Known Member
408
2 160
Umiłowani przywódcy może pozwolą nam pochlać cydr bez akcyzy. Ale jabłka jabłkami, a część plantacji warzyw, których nie kupią Ruscy, zostanie zaorana w pizdu.

Minister rolnictwa wystąpił do resortu finansów o zawieszenie akcyzy na cydr

Minister rolnictwa Marek Sawicki wystąpił do resortu finansów z wnioskiem o czasowe zawieszenie akcyzy na cydr. Akcyza na cydr wynosi 97 zł za hektolitr napoju, czyli tyle samo, ile w przypadku piwa - mówił minister podczas piątkowego briefingu.
Szef resortu rolnictwa poinformował, że klub PSL "przejmie" nowelizację ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, tak by wprowadzić do niej możliwość reklamowania cydru i piwa, jak to ma miejsce w przypadku piwa. Cydr - sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek - może zawierać do 8 proc. alkoholu.
- Na razie nie ma odpowiedzi od ministra finansów, ale nie oczekuję pośpiechu. Myślę jednak, że do przyszłej Rady Ministrów jakaś odpowiedź będzie - powiedział Sawicki.

W opinii szefa resortu rolnictwa rozpoczęta dwa lata temu promocja cydru przenosi efekty. W 2013 r. polskie firmy wyprodukowały niespełna 2 mln litrów tego wyrobu, a w tym roku będzie to już powyżej 10 mln litrów. Kryzys może sprawić, że produkcja jeszcze się zwiększy - zauważył.
Nie ma oficjalnych danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów.

Będzie rada ministrów rolnictwa państw UE?
Sawicki poinformował ponadto, że chce jak najszybciej zwołać radę ministrów rolnictwa państw Unii Europejskiej. Zajęłaby się ona sytuacją powstałą po wprowadzeniu rosyjskiego embarga. Minister rolnictwa powiedział dziennikarzom, że zwołania rady chce też kilka innych państw Unii, w tym Holandia.
Sawicki przyznał, że część warzyw, która po wprowadzeniu embarga nie znajdzie nabywców, zostanie zutylizowana. Chodzi głównie o warzywa kapustne i paprykę. Ich plantacje zostaną zaorane. Minister powiedział, że rolnicy otrzymają instrukcje, jak obliczyć wartość zniszczonych upraw.

http://www.polskieradio.pl/42/3166/...resortu-finansow-o-zawieszenie-akcyzy-na-cydr

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 471
Mój ulubiony prawacki dziennikarz Stanisław Janecki pisze, jak celebryci narcyzi wykorzystali akcję jedzenia jabłek do lansowania siebie.

Nie ma bardziej bałamutnej akcji niż ta nawołująca do jedzenia polskich jabłek. A to dlatego, że firmują ją i główne role odgrywają prawie wyłącznie medialne hieny, narcyzy i pustaki, czyli ludzie kompletnie bezideowi. To znaczy ideowi w jednej sprawie: przeliczania wszystkiego na pieniądze i osobiste korzyści. Dla nich nawet najszlachetniejsze idee służą wyłącznie lansowi. Teraz robią sobie słitfocie z gryzionymi jabłkami, bo to oni mają być ważni, a nie problemy polskich sadowników czy kwestia sankcji wobec Rosji i odwet Putina.

http://wpolityce.pl/polityka/208476...blek-zostala-zamieniona-w-medialny-pic-i-kicz

T

Tralalala

Guest
W pobliskim mieście w hurtowni lubelski był po 5.80, mi tam smakuje całkiem całkiem, chociaż raczej piłem go już porobiony.

NoahWatson

Well-Known Member
1 297
3 210
Sawicki: Kupujesz tanie jabłka? Działasz na korzyść Putina
http://forsal.pl/artykuly/819954,sawicki-kupujesz-tanie-jablka-dzialasz-na-korzysc-putina.html
Minister rolnictwa Marek Sawicki namawia do bojkotowania w hipermarketach tych jabłek, których cena za kilogram jest niższa niż 1 zł 50 groszy.
(..)
Jednocześnie poinformował, że resort prowadził rozmowy z dużymi sieciami sklepów i uzyskał zapewnienie, że ceny zostaną podwyższone i tak się też stało. Problem w tym, że po tygodniu znów ceny spadły o 30, 40 procent.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Tego Sawickiego to nigdy się nie zadowoli, już nie wystarczy kupować polskich jabłek, trzeba jeszcze ich nie kupować zbyt tanio. To może niech od razu podadzą numery kont sadowników, coby przelewać im datki, bo przez Putina zdechną z głodu...

W pobliskim mieście w hurtowni lubelski był po 5.80, mi tam smakuje całkiem całkiem, chociaż raczej piłem go już porobiony.
Warto zaznaczyć, że tegoroczny Lubelski nie ma właściwie niczego wspólnego z Lubelskim kupowanym w 2013. Ten zeszłoroczny miał tyle siarki, że po odparowaniu możnaby zapałki robić z niego, a to co teraz w sklepach jest już całkiem przyzwoite i smakuje jabłkami, za ~10zł/l spoko opcja, dla mnie ciekawsza niż piwo.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 009
Nigdy już nie kupię psiar w tym pierdolniętym kraju. Zadziałała jakaś przekora, a i tak mam łatwo, bo od jabłek bardziej nienawidzę już tylko przywożonych tu fatalnej jakości cytrusów, które korpozjeby zrywajo jeszcze jak są zielone.
Podobno zajebiste pomarańcze rosną na Sycylii. Heh...

Caleb

The Chosen
511
271
Zastanawiałem się, która sieć handlowa wykorzysta całe to zamieszanie wokół jabłek.
1409904069949.jpg

https://anonfiles.com/file/7713ac7bf5e79bbfc987ec2efd006d4f
Święty owoc kultystów wolności solidarnościowej.

Caleb

The Chosen
511
271
Jem jabłka, bo jak na owoce są w miarę tanie. A teraz liczę na konkretne obniżki. Ostatnio kupowałem nawet po 0,99 zł/kg.

ernestbugaj

kresiarz umysłów
851
3 049
Ja też bardzo chciałem się zaangażować w całą akcję, ale niestety mam uczulenie na jabłka. Może rząd powinien zapewnić takim jak ja jakiś specjalny program odczulania, żebyśmy też mogli poczuć się patriotami?

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://tvn24bis.pl/informacje,187/p...do-singapuru-i-indii-byly-zepsute,490789.html

Partie polskich jabłek wyeksportowanych do Singapuru oraz Indii dotarły na miejsce zepsute - poinformował w czwartek wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk. - Nie rozumiemy, że na rynkach liderów trzeba mieć światową jakość. Zupełnie inną niż na rynku rosyjskim i wyższą nawet od tej na rynku niemieckim - podkreślił wicepremier Janusz Piechociński.

Jedni zjebali jabłka a wicepremier rolnictwa pieprzy jak potłuczony, rozumiem z jego wypowiedzi, że ruskim a nawet niemcom to lekko podgniłe można wciskać.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom