Jak głosować - krótkie HOWTO

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
http://forum.gazeta.pl/forum/w,374,80397036,80397036,Poszlem_wyszlem_przyszlem_.html
Od roku staram sie przekonac mojego chlopaka,ze prawidlowe formy
tych wyrazow to-poszedlem,wyszedlem,przyszedlem...ale on i tak mi
nie wierzy,tzn.moze troszke tak,ale bez przekonania.W kazdym razie
wciaz mowi-moim zdaniem zle i juz mi puchna od tego uszy....Blagam o
wyjasnienie,dlaczego tak,a nie inaczej,to moze chociaz uwierzy,ze
jest w bledzie....bo na poprawne jego wypowiedzi i tak nie
licze....on twierdzi,ze w jego szkolach i otoczeniu nikt go nie
poprawial,i,ze to ja mowie zle i zlosliwie go poprawiam...
:)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
W każdym języku mamy do czynienia z generalizacją. W angielskim to widać na przykładzie języka Murzynów, jakim jest Ebonics.
I tak w języku polskim, skoro poprawną formą żeńską jest poszłam, a nie poszedłam, to forma męska będzie dążyła do poszłem, co naturalnie wiąże się z odejściem od formy poszedłem. Ludzie (mowa o trendach i większości) wybierają zawsze mniej sylab, mniej klepania pyskiem oraz więcej logiki i podobieństw.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Czy dobrze słyszałem, że konferencja PKW miała odbyć się o 24:00? Bo jest przed drugą, a tu nic.
Przy tak niskiej frekwencji, urzędnicze ciury nie są w stanie dostarczyć do tej pory wyników?

ps: Obyśmy się nie cieszyli przedwcześnie.

GoldenColt

Well-Known Member
817
3 630
Po oddaniu przeze mnie głosu coś u mnie nagle pogoda się poprawiła, bo tak w drodze na wybory nieźle grzmiało. A tu nagle piękne słoneczko wyszło, nawet z tej okazji sobie zimne piwko kupiłem. Po powrocie do domu dowiaduję się że Jaruzel kopnął w kalendarz. Jako że jestem ateistą i scjentystą uznam to za zbieg okoliczności ;)

Ostatnia edycja:
OP
OP
father Tucker

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Czy dobrze słyszałem, że konferencja PKW miała odbyć się o 24:00? Bo jest przed drugą, a tu nic.

Nawet jakby była, to i tak podawaliby najwyżej wyniki z exit polls, albo cząstkowe z góra 5-10 % okręgów. Ja wróciłem ze swojej komisji o 1:30 ( 36 proc. frekwencja )

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 467
Zaraz zaraz, jesteś radykalnym przeciwnikiem zarówno brania udziału w wyborach, jak i korzystania z dotacji oraz innych form "wsparcia" państwa, a sam pracujesz w komisji wyborczej? hmm...

C

Cngelx

Guest
Zaraz zaraz, jesteś radykalnym przeciwnikiem zarówno brania udziału w wyborach, jak i korzystania z dotacji oraz innych form "wsparcia" państwa, a sam pracujesz w komisji wyborczej? hmm...
Nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy.

Może przydałaby się jakaś inicjatywa mobilizująca swoich do zasiadania w komisjach wyborczych, co zwiększałoby szanse na prawidłowy wynik wyborów.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 467
Skoro branie pieniędzy od państwa jest niemoralne, udział w wyborach też to praca w komisji tym bardziej, nie sądzisz?
Ja tam chciałbym aby na wybory chodziły same liby i same liby je liczyły, ale wytykam pewną niekonsekwencje w myśleniu.

C

Cngelx

Guest
Skoro branie pieniędzy od państwa jest niemoralne, udział w wyborach też to praca w komisji tym bardziej, nie sądzisz?
Ja tam chciałbym aby na wybory chodziły same liby i same liby je liczyły, ale wytykam pewną niekonsekwencje w myśleniu.

Jak dla mnie ważniejsze jest realne działanie niż ideologiczne biadolenie.

Do góry Bottom