Jak głosować - krótkie HOWTO

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 526
Jeżeli, z różnych względów, postanowicie jutro albo kiedykolwiek indziej głosować, to pamiętajcie, żeby wykonać pewne kroki bezpieczeństwa, szczególnie jak głosujecie na jakieś "małe" partie:

1) przygotujcie własny długopis, koniecznie innego koloru niż niebieski, ewentualnie pióro lub długopis żelowy
2 ) weźcie ze sobą aparat fotograficzny, lub telefon z kamerą
3) przed wejściem do komisji wyborczej, zróbcie zdjęcie kartki ze składem komisji, oraz numerem komisji ( ta kartka powinna być wywieszona gdzieś na widoku, jeżeli nie ma, zapytajcie się o nią członków komisji. Ona musi tam gdzieś być )
4) głosując, użyjcie swojego długopisu, a potem zróbcie zdjęcie swojego dowodu na tle karty do głosowania, tak, by widoczne było wasze skreślenie. Później, w razie machlojek, może będzie to dowód sądowy.
5) następnego dnia, sprawdźcie w budynku, gdzie była wasza komisja, czy wisi raport z wyników. Sprawdźcie, czy wasz kandydat nie dostał 0 głosów. Jeżeli nie ma takiego raportu, albo jest 0 przy waszym kandydacie - dzwońcie do państwowej komisji wyborczej.
6) ewentualnie, jak nie chce wam się iść, możecie poczekać aż będą wyniki na stronie pkw. Ale nie wiem, czy nie zajmie im to kilku tygodni i nie będzie już za późno na jakieś protesty.
7) może jest to jakaś paranoja, może nie - you have been warned. Przeklejcie to, gdzie się da.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Słyszałem, że kolor długopisu nie ma znaczenia, jak się banda uprze fałszować.

OP
OP
father Tucker

father Tucker

2 337
6 526
gruby flamaster nie może być, bo kratki są bardzo małe. Musi być widoczny krzyżyk, a jak będzie za grubo namazane, to mogą uznać znak za zamazanie i unieważnić.
Jak banda uprze się fałszować, to będą musieli wyjebywać karty. A ty masz podkładkę w postaci foto.

orcen92

Active Member
151
205
Przecież w przypadku dopisania drugiego krzyżyka i tak to, że jest w innym kolorze, nie będzie powodem do nieodrzucenia tego głosu - nic się nie zmieni.

OP
OP
father Tucker

father Tucker

2 337
6 526
Ale będzie znakiem, że to dwie różne osoby robiły. A tu już będzie podstawą do wszczęcia śledztwa.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Czyli najlepiej zagłosować na kogoś, na kogo nikt oprócz nas na pewno nie zagłosuje. W którychś poprzednich wyborach zagłosowałem na jakieś dalsze nazwisko z UPR-u i miał dwa głosy.

orcen92

Active Member
151
205
No tak, ale ja uważam, że jak będą chcieli fałszować to i tak: a) nie przejmą się dwoma kolorami, b) w naszym kraju takie śledztwo umorzą i tak

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
To ma zerowe znaczenie bo jeśli JKM odpadnie to raczej przez to, że ludzie nie pójdą głosować, jego elektorat na ogoł albo jeszcze nie może głosować albo ma to gdzieś. Na dodatek starczy jeden głos na kandydata i cała instrukcja i tak na nic.

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
Jak będą chcieli sfałszować to i tak sfałszują, a te wszystkie zdjęcia, zabiegi długopisowe itd psu w dupę, z kim będziecie się kopać z koniem nawet jeśli spostrzeżecie fałszerstwo w waszej komisji. Do kogo z tym pójdziecie, powtórzą wybory? Nic to nie da.

C

Cngelx

Guest
Stawianie krzyżyków na kartce to chyba jednak żaden serious business. Co najwyżej wypadałoby robić foty na bezczela przy członkach komisji, może niektórzy by się nieco ‹wystraszyli›, ale też mogliby spojrzeć z politowaniem na naiwniaka, który myśli, że coś to da.

Długopis jednak polecam brać swój, nie z powodu ewentualnych fałszerstw, lecz dlatego, że długopisem komunalnym znajdującym się w lokalu wyborczym, ktoś mógł sobie wcześniej w dupie grzebać ;]

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Co dokładnie ma dać zdjęcie z kartą jeżeli sama karta jest anonimowa i nie da się jej później odszukać?

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Na karcie możesz coś napisać albo narysować, tak żeby dało się ją zidentyfikować. Inna sprawa, czy prokuraturze chciałoby się to aż tak skrupulatnie badać. Nie mam pojęcia jak są przechowywane karty do głosowania ani jak długo.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Nieprawda, głos nieważny to taki, w którym nie postawisz krzyżyka w żadnej kratce lub postawisz w więcej niż jednej. Dopiski poza kratkami nie mają wpływu na ważność karty.

Art. 41. Kodeksu wyborczego:
Dopisanie na karcie do głosowania dodatkowych numerów list i nazw lub nazwisk albo poczynienie innych dopisków poza kratką nie wpływa na ważność oddanego na niej głosu.

Ostatnia edycja:

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Myślę, że uznanie karty za ważną, gdy karta wg regulaminu jest ważna, chociaż karta ta wyraźnie różni się od pozostałych, bo ma niestandardowe dopiski, przekracza możliwości 90% ludzi. Tak tresuje ludzi system edukacji. A później system hierarchii w firmach państwowych i korporacjach.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
a no nie wiedziałem, nie czytałem przepisów bo i tak mnie nie dotyczą bo nie głosuje hehe

orcen92

Active Member
151
205
Ba, można nawet postawić krzyżyk w kratce przy nazwisku więcej niż jednego kandydata, ale w obrębie JEDNEJ listy:
§ 5. Jeżeli na karcie do głosowania znak „x” postawiono w kratce z lewej strony obok nazwisk dwóch lub większej liczby kandydatów z tej samej listy kandydatów, to głos taki uważa się za głos ważnie oddany na wskazaną listę kandydatów z przyznaniem pierwszeństwa do uzyskania mandatu kandydatowi na posła, którego nazwisko na tej liście umieszczone jest w pierwszej kolejności.

Do góry Bottom