[humor] Różne ROTFLE ...

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
ba2f3bbf4e267af3d803ea0d55ac5e0d.jpg

MaxStirner

Well-Known Member
2 775
4 721
Istnieje pigułka wymuszająca komunizm..
Naukowcy odkryli, jak można sprawić, żebyśmy stali się bardziej prospołeczni, czyli wrażliwi na nierówności i postępowali bardziej sprawiedliwie. Wystarczy podać lek, który stosowany jest w leczeniu choroby Parkinsona.

Tolkapon (3,4-dihydroksy-5-nitrofenyl) przedłuża działanie dopaminy w korze przedczołowej mózgu, obszarze odpowiedzialnym za złożone myślenie, na przykład planowanie działań i ich konsekwencji, oraz za kontrolę zachowań impulsywnych pochodzących z głębszych (i starszych ewolucyjnie) części mózgu. Badania opublikowane w "Current Biology" wskazują, że podany osobom zdrowym zwiększa ich wrażliwość na nierówności społeczne i zachęca je do bardziej sprawiedliwego działania - przynajmniej w eksperymentach.

W badaniu z podwójną ślepą próbą wzięło udział 35 osób, którym podawano tolkapon albo placebo. Proszono ich o udział w prostym eksperymencie psychologicznym - o podzielenie między siebie a obcą im osobę pewnej kwoty. Osoby po zażyciu tolkaponu dzieliły pieniądze w bardziej sprawiedliwy sposób (bliżej idealnemu podziałowi pół na pół) niż te, które otrzymały placebo (te zatrzymywały dla siebie więcej). Modele komputerowe wykazały, że podanie tolkaponu zwiększa wrażliwość na nierówności społeczne i poczucie sprawiedliwości.
Zobaczymy jak to podziała kiedy gazetowcy wprowadzą przymusową terapię...

MartinX

Well-Known Member
345
1 184
I co w tym śmiesznego? Że żonie może zależeć na mężu tak jak mężu na żonie?

Już Ci tłumaczę, co w tym śmiesznego... bo tym zdjęciem pokazuję, jakie priorytety miała i ma, mieć kobieta w 1914 roku. Co było istotne dla ówczesnych kobiet i jakie miały wychowanie. W porównaniu do czasów współczesnych czyli zupa, kupa, kosmetyczna - pełen egocentryzm. Pokazuje to jak wiele się zmieniło, teraz te zdania budzą tylko uśmiech.
Przepraszam Cebulaku, następnym razem wkleję obrazek srającej żaby do skarbca :) Mam nadzieję, że trafię wtedy w Twoje gusta. I wywołam na Twojej japie uśmiech. :)

comment_hJf1MH4ZFuWvcGBt3qypVxyayNuizvbo,w400.jpg

Tomasz Panczewski

Well-Known Member
699
3 849
Już Ci tłumaczę, co w tym śmiesznego... bo tym zdjęciem pokazuję, jakie priorytety miała i ma, mieć kobieta w 1914 roku. Co było istotne dla ówczesnych kobiet i jakie miały wychowanie. W porównaniu do czasów współczesnych czyli zupa, kupa, kosmetyczna - pełen egocentryzm. Pokazuje to jak wiele się zmieniło, teraz te zdania budzą tylko uśmiech.
Przepraszam Cebulaku, następnym razem wkleję obrazek srającej żaby do skarbca :) Mam nadzieję, że trafię wtedy w Twoje gusta. I wywołam na Twojej japie uśmiech. :)

comment_hJf1MH4ZFuWvcGBt3qypVxyayNuizvbo,w400.jpg
Aha, myślałem że śmiejesz się jak 100 lat temu kobiety były zniewolone przez patriarchalne społeczeństwo... Nie ma potrzeby się kłócić i wyzywać kolego.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Nie wiem czemu wszyscy tak cisną po Comic Sansie. W podstawówce zrobiłem swoją pierwszą stronę internetową i tak mi się spodobała ta czcionka, że umieściłem ją na wszystkich podstronach.

Do góry Bottom