tomislav
libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
- 4 777
- 13 003
Zobaczymy jak to podziała kiedy gazetowcy wprowadzą przymusową terapię...Naukowcy odkryli, jak można sprawić, żebyśmy stali się bardziej prospołeczni, czyli wrażliwi na nierówności i postępowali bardziej sprawiedliwie. Wystarczy podać lek, który stosowany jest w leczeniu choroby Parkinsona.
Tolkapon (3,4-dihydroksy-5-nitrofenyl) przedłuża działanie dopaminy w korze przedczołowej mózgu, obszarze odpowiedzialnym za złożone myślenie, na przykład planowanie działań i ich konsekwencji, oraz za kontrolę zachowań impulsywnych pochodzących z głębszych (i starszych ewolucyjnie) części mózgu. Badania opublikowane w "Current Biology" wskazują, że podany osobom zdrowym zwiększa ich wrażliwość na nierówności społeczne i zachęca je do bardziej sprawiedliwego działania - przynajmniej w eksperymentach.
W badaniu z podwójną ślepą próbą wzięło udział 35 osób, którym podawano tolkapon albo placebo. Proszono ich o udział w prostym eksperymencie psychologicznym - o podzielenie między siebie a obcą im osobę pewnej kwoty. Osoby po zażyciu tolkaponu dzieliły pieniądze w bardziej sprawiedliwy sposób (bliżej idealnemu podziałowi pół na pół) niż te, które otrzymały placebo (te zatrzymywały dla siebie więcej). Modele komputerowe wykazały, że podanie tolkaponu zwiększa wrażliwość na nierówności społeczne i poczucie sprawiedliwości.
I co w tym śmiesznego? Że żonie może zależeć na mężu tak jak mężu na żonie?
Aha, myślałem że śmiejesz się jak 100 lat temu kobiety były zniewolone przez patriarchalne społeczeństwo... Nie ma potrzeby się kłócić i wyzywać kolego.Już Ci tłumaczę, co w tym śmiesznego... bo tym zdjęciem pokazuję, jakie priorytety miała i ma, mieć kobieta w 1914 roku. Co było istotne dla ówczesnych kobiet i jakie miały wychowanie. W porównaniu do czasów współczesnych czyli zupa, kupa, kosmetyczna - pełen egocentryzm. Pokazuje to jak wiele się zmieniło, teraz te zdania budzą tylko uśmiech.
Przepraszam Cebulaku, następnym razem wkleję obrazek srającej żaby do skarbca Mam nadzieję, że trafię wtedy w Twoje gusta. I wywołam na Twojej japie uśmiech.