[humor] Różne ROTFLE ...

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 790
I'll wiki that for you...

Hasztag
Hasztag (z ang. hashtag) jest pojedynczym słowem lub wyrażeniem bez spacji poprzedzonym symbolem #[1]. Jest formą znacznika. Krótkie wiadomości na mikroblogach i serwisach społecznościowych takich jak Facebook, Twitter czy Instagram mogą być oznaczone przez dodanie # przed ważnymi słowami (bez spacji)[2] albo wystąpić w zdaniu (np. „Nowy artysta ogłoszony na #SXSW 2012 Music Festival!”)[3] albo dołączyć do niego.

Hasztagi umożliwiają grupowanie takich wiadomości, ponieważ każdy może wyszukać hasztaga i zobaczyć zestaw informacji, które zawiera. Hasztag jest podłączony tylko do specyficznego medium i dlatego nie może być powiązany z obrazkami lub wiadomościami z innej platformy.

Pochodzenie
Hasztagi były często używane w technologii informacyjnej do podkreślenia specjalnego znaczenia. W 1970 na przykład, hasztag umieszczony obok symbolu czy liczby oznaczał natychmiastowy tryb adresowania (immediate) w języku asemblera PDP-11[4]. W 1978, Brian Kernighan i Dennis Ritchie użyli hasztaga w języku programowania C do kluczowych słów, które miały być przetworzone przez preprocesor jako pierwsze[5].

Potem hasztagi pojawiły się i były używane w sieciach IRC do określania grup i tematów[6]. Są również wykorzystywane do oznaczania pojedynczych wiadomości jako istotnych dla szczególnej grupy i do oznaczania pojedynczych wiadomości jako należących do konkretnego tematu czy kanału. Generalnie kanały czy tematy, które są dostępne w całym IRC są poprzedzone symbolem # (w przeciwieństwie do tych lokalnych dla serwera, które używają znaku Et ‘&’. Popularność hasztagów rosła wraz z rozwojem i popularnością Twittera.

To wszystko zainspirowało Chrisa Messina do zaproponowania podobnego systemu na Twitterze do tagowania wybranych tematów w sieci mikroblogów[7]. Wstawił pierwszego hasztaga na Twittera pisząc: how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?[8].

Międzynarodowo hasztagi zaczęły być używane w stylu pisania postów na Twitterze w roku 2009-2010 podczas zamieszek po wyborach w Iranie jako że angielskie i perskie hasztagi były użyteczne dla użytkowników Twittera w i poza Iranem.

Jako pierwszy określenia hasz tag użył na blogu Stowe Boyd, publikując wpis Hasz tagi = Grupowanie na Twiterze[9] 26 sierpnia 2007 roku, według leksykografa Bena Zimmera, przewodniczącego Komisji do spraw nowych słów w dialektach amerykańskich społeczności.

Od 2 lipca 2009 roku, Twitter połączył hasztagi w tweetach z wyszukiwarką słów oznaczonych hasztagiem na Twiterze. W 2010 roku Twitter przedstawił na pierwszej stronie Tendencyjne tematy pokazując hasztagi, które szybko stają się popularne.

Innymi słowy - po chuja.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 110
Ale przecież każdy zacznie pod każdym swoim wpisem wpisywać wszystkie hasztagi jakie mu przyjdą do łba, żeby sobie nabić popularności.

A

Artur Nowak

Guest
Czytałem że dobrze wypozycjonowana strona nie może mieć więcej niż 5 słów kluczowych, bo inaczej boty google zaczynają ignorować - może tu ten sam mechanizm.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
daily_gifdump_760_28.gif

Ostatnia edycja:

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 003
O kurde, Tosia, ja pierdzielę, gdzieś to znalazł! Normalnie szok. Tygrys wygląda, jakby miał wyjebane na tych wszystkich ludzi. Nie no, taka sytuacja. Już sama perspektywa podobnego zdarzenia ... creeeepyyyyy!! Czego właściciel szukał? Jakiejś pały? (błąd). Klamki? (chyba nie posiada). Nosz ...

Dość często śni mi się podobny sen. Duże koty, które włażą mi na chatę, a ja nie mam broni i nie wiem, co robić, więc się budzę, kiedy już mnie namierzają. Jest gdzieś jakieś info o tym zdarzeniu z gifa? Jak to się skończyło? :)

edit: Nie znalazłem nigdzie jakiejś notki prasowej, a dodatkowo ludziska gadajo, że fejk. Trudno z całą pewnością to powiedzieć, ale coś ten kot jednak za mały - mimo perspektywy. Zresztą, nieważne.

Ostatnia edycja:

Denis

Well-Known Member
3 825
8 517
Sroga orka w wykonaniu starego lewaka na młodym kociątku.

Kurde... Gdyby takiego Millera mieć po swojej stronie...
Ech.

Do góry Bottom